"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.8 C
Trikala

ΙΡΑΝ: Γράφεται ιστορία-Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν, ενώ υπό συζήτηση είναι ο νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη χώρα, μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Mahsa Amini, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.


Την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, η οποία είχε δημιουργηθεί για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν , Mohammad Jafar Montazeri, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ηθών ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.


«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε από την ιερή πόλη Κομ ο Montazeri το βράδυ του Σαββάτου 3/12, ο οποίος και σημείωσε ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.


Μάλιστα, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, ο οποίος είχε επιβάλλει νέους περιορισμούς από τις 5 Ιουλίου στις γυναίκες για τη χρήση της μαντίλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 3/12 στην Τεχεράνη ο φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, με τη φράση «το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (…) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν».


Οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν στις 3/12 από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, με φόντο τις καθημερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Mahsa Amini, μιας Κούρδισσας 22 ετών, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Από τότε, οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως.


Το θέμα της μαντίλας αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στο Ιράν, με τους συντηρητικούς να επιμένουν στον νόμο του 1983 και τους προοδευτικούς να επιθυμούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα τη φορούν ή όχι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης