Τον μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο της Φαρκαδόνας και τα σπουδαία ευρήματα της περιοχής ανέδειξε το 1ο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου, μέσα από τις ανακοινώσεις-εισηγήσεις 27 επιστημόνων, αρχαιολόγων και ιστορικών, οι οποίοι έδωσαν μία συνολική εικόνα και για τα γεωμορφολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά ιστορικών περιόδων.
Εκτός της αρχαιολογίας και ιστορίας, στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν πλήρη και τεκμηριωμένα δεδομένα για τη λαογραφία τη, φιλολογία τη γλωσσολογία αλλά και την αρχιτεκτονική της Αρχαίας Πέλιννας, στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ουσιαστικά, όπως αναφέρθηκε, ότι “ο Νομός Τρικάλων και ευρύτερα η Δυτική Θεσσαλία έχουν πολιτιστικό παρελθόν από την Παλαιολιθική εποχή, 100 χιλιάδες χρόνια πριν…”, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπήλαιο της Θεόπετρας στην περιοχή Καλαμπάκας. Ειδικά για την περιοχή Φαρκαδόνας, στον νεολιθικό πολιτισμό παράγεται μία πλούσια δραστηριότητα, αναπτύσσοντας αξιόλογους οικισμούς της αρχαιότερης, μέσης και νεότερης εποχής, όπως διαπιστώνεται από τις επιφανειακές έρευνες και τις ανασκαφικές δραστηριότητες. Υλικά τεκμήρια, όπως κεραμικά ευρήματα καθώς και λίθινα ή χάλκινα εργαλεία, επιβεβαιώνουν μία συνεχή επικοινωνία της Φαρκαδόνας τόσο με τη Θεσσαλία όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ωστόσο, η ανάπτυξη της αρχαίας Φαρκαδόνας διακόπτεται με την κάθοδο των Μακεδόνων επί εποχής Φιλλίπου Β’, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Δυναστεία των Αρχαίων Φερών. Εκείνη την περίοδο, ωστόσο, προβάλλεται η Πέλιννα, επεκτείνεται και οχυρώνεται η πόλη και αποικίζεται από Μακεδόνες, δημιουργώντας ισχυρές πόλεις όπως η Φαρκαδόνα, ο Άτραξ και ο Φαϋτός στο Ζάρκο.
Είναι η περίοδος κατά την οποία οι κάτοικοι παράγουν ισχυρό πολιτισμό, σε αντίθεση με την περίοδο των πολεμικών διενέξεων που τον καταστρέφουν. Να προστεθεί ότι το Συνέδριο διοργάνωσαν ο Δήμος Φαρκαδόνας σε συνεργασία με το ιστορικό περιοδικό “Θεσσαλικό Ημερολόγιο” και την ηλεκτρονική εφημερίδα “Κρήνη Live”, με τους διοργανωτές να στοχεύουν στη συνέχισή του ως θεσμό, όπως τονίστηκε από τον εκπρόσωπο του περιοδικού “Θεσσαλικό Ημερολόγιο” Κώστα Σπανό αλλά και την εκπρόσωπο της ηλεκτρονικής εφημερίδας ”Kρήνη Live” Ελένη Μορέλλα, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ Λάρισας.
ert.gr