Κάλεσμα σε αντίδραση στις συγχωνεύσεις σχολείων στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Με μια οργισμένη επιστολή, οι γονείς – κηδεμόνες των 3ου και 32ου Δημοτικών Σχολίων Τρικάλων, ζητούν συστράτευση όλων ενάντια στο νέο σχέδιο για συγχωνεύσεις σχ Με μια οργισμένη επιστολή, οι γονείς – κηδεμόνες των 3ου και 32ου Δημοτικών Σχολίων Τρικάλων, ζητούν συστράτευση όλων ενάντια στο νέο σχέδιο για συγχωνεύσεις σχ Rating: 0

Κάλεσμα σε αντίδραση στις συγχωνεύσεις σχολείων στα Τρίκαλα

Κάλεσμα σε αντίδραση στις συγχωνεύσεις σχολείων στα Τρίκαλα

Με μια οργισμένη επιστολή, οι γονείς – κηδεμόνες των 3ου και 32ου Δημοτικών Σχολίων Τρικάλων, ζητούν συστράτευση όλων ενάντια στο νέο σχέδιο για συγχωνεύσεις σχολείων στην πόλη και στον νομό Τρικάλων.

 

 

Η επιστολή είναι αποτέλεσμα της ΚΥΑ που είδε το φως της δημοσιότητας πριν τον πρώτο γύρο και αναλύει τη μνημονιακή δέσμευση για κλείσιμο κι άλλων σχολείων. Συγκεκριμένα, στον νομό Τρικάλων επιχειρείται υποβιβασμός 10 Δημοτικών Σχολείων, η συγχώνευση δύο δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων σε ένα, η κατάργηση πέντε δημοτικών σχολείων και έξι νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα, ο κατάλογος είναι ο εξής:

 

 

 

ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ

1/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΕΠΑΡΙΟΥ

 

ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΑΞΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΩΤΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

 

ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ

6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

24ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

32ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΩΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΟΡΓΟΓΥΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΥΓΑΡΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΛΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΟΥΛΙΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙΟΥ

 

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ

1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓ. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΜΕ 7/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΗΣ

28ο 1/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΕ 5ο 1/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΛΑΧΑΒΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ – ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΝΑΝΤΙΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΥΤΟΥΜΑ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΟΓΓΟΥ

 

 

Η επιστολή, όμως, του Συλλόγου Γονεών και Κηδεμόνων των 3 – 32 Δημοτικών Σχολείων, κάνει λόγο για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, για την αντιμετώπισή της ως αριθμούς. Επιτίθεται, επίσης, στους υπεύθυνους της εκπαίδευσης στον νομό μας… Και ζητά  συστράτευση όλων των παρατάξεων που μετέχουν στις εκλογές, τόσο στους Δήμους, όσο και στην Περιφέρεια. Και έχει σημασία, να δούμε, τι θα πουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απορρίψει μετ’ επαίνων τις προτάσεις των Δ/νσεων Εκπαίδευσης.
Η επιστολή Συλλόγου Γονέων, είναι η ακόλουθη:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

3ου & 32ου ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

ΘΕΜΑ: «ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ 32ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ»

Την Πέμπτη 15/5/2014 είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με τον νέο Σχολικό χάρτη της χώρας, ο οποίος φέρνει τα πάνω κάτω στο χώρο της Παιδείας.

Με έκπληξη είδαμε μέσα σ’ αυτά και το ένα από τα δύο σχολεία μας. Δύο σχολεία που προάγουν  την μόρφωση και τον πολιτισμό, με τον καλύτερο τρόπο και είμαστε περήφανοι που τα παιδιά μας φοιτούν σ΄ αυτά .

Αγωνιζόμαστε σαν γονείς και σαν Σύλλογος, να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια για την εύρυθμη λειτουργία τους. Θέλουμε την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και όχι την υποβάθμισή της. Ζητάμε τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών μάθησης (υπενθυμίζουμε προηγούμενα άρθρα μας για το κτηριακό πρόβλημα), την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας να εκτελούν το λειτούργημά τους όσο το δυνατόν καλύτερα και τη βοήθεια από όλους τους φορείς (Δ/νση ΠΕ Τρικάλων, Δήμο Τρικάλων και ΠΕ Τρικάλων), για να πετύχουμε τα παραπάνω.

Αντιθέτως, έχουμε γίνει μάρτυρες «κακών πρακτικών» μέχρι τώρα. Την πρόταση όμως της ΠΕ Τρικάλων για υποβιβασμό του ενός από τα δύο σχολεία, δεν την περιμέναμε ή δεν θέλαμε να την  σκεφτούμε γιατί δεν νομίζουμε ότι στοιχειοθετείται αντικειμενικά. Μήπως άραγε ακολουθεί και κάτι άλλο; Το να γίνει το 32ο από 10/θέσιο 6/θέσιο, φέρνει τα πάνω – κάτω στη μέχρι τώρα σχολική ζωή της πόλης μας. Διότι το σχολείο μας δεν είναι το μόνο που πλήττεται. Ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί, βλέπουμε τον υποβιβασμό 9 Δημοτικών Σχολείων και ενός Νηπιαγωγείου, την κατάργηση 5 Δημοτικών Σχολείων και 6 Νηπιαγωγείων καθώς και τη συγχώνευση 2 Δημοτικών και 2 Νηπιαγωγείων του Νομού Τρικάλων. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Νομό μας, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ».

Αναρωτιόμαστε αν οι θεματοφύλακες (Δ/ντες Εκπ/σης, αιρετοί, ΠΥΣΠΕ & ΠΥΣΔΕ) της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Νομό μας και γενικότερα της χώρας μας φυλλάτουν Θερμοπύλες ή εκτρέφουν Εφιάλτες;

Γενικότερα ο Σύλλογός μας υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας μόνο μέσα από το πρίσμα μιας στυγνής αριθμητικής και λογιστικής αντίληψης, είναι απόλυτα καταδικαστέα αφού θίγει την ουσία του ρόλου του σχολείου που δεν είναι άλλος από την διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια των μαθητών με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενώ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε επαγρύπνηση ώστε να αποτρέψουν τις αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ.

Επίσης από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και τις αντιδράσεις πολλών Δήμων (παρ’ όλη την προεκλογική περίοδο), προκύπτει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά της όργανα παρακάμφθηκαν πλήρως από το ΥΠΑΙΘ. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από αντίστοιχες αποκαλύψεις σε άλλους δήμους. Το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά νομικό, είναι πολιτικό και αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του αυταρχισμού και της αυθαιρεσίας ως δομικά στοιχεία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Καλούμε λοιπόν όλους τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων, των σχολείων που πλήττονται, να ενώσουν τις φωνές τους με σκοπό να ανατρέψουμε τα σχέδια υποβάθμισης της Παιδείας και να αναγκάσουμε το Υπουργείο να πάρει πίσω τα σχέδια αυτά. Καλούμε επίσης τους συλλόγους εκπαιδευτικών να πάρουν θέση, διότι αυτοί πλήττονται άμεσα με την απώλεια τόσων οργανικών θέσεων.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις των Δήμων ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ, ΠΥΛΗΣ ΚΑΙ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τις συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολείων. Περιμένουμε ακόμα τους υποψηφίους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειάρχες να πάρουν θέση και να προωθήσουν τις διαμαρτυρίες μας στο Υπουργείο.

 

 

ΤΟ Δ. Σ.

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή