Κάλεσμα στους τρικαλινούς: Ώρα για δράση στην προσπελασιμότητα Reviewed by Momizat on . Στις σύγχρονες κοινωνίες, παρά την αλματώδη πρόοδο των τεχνολογιών και την προώθηση της γνώσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που αντιμετωπίζει δυσχέρειε Στις σύγχρονες κοινωνίες, παρά την αλματώδη πρόοδο των τεχνολογιών και την προώθηση της γνώσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που αντιμετωπίζει δυσχέρειε Rating: 0

Κάλεσμα στους τρικαλινούς: Ώρα για δράση στην προσπελασιμότητα

Κάλεσμα στους τρικαλινούς: Ώρα για δράση στην προσπελασιμότητα

Στις σύγχρονες κοινωνίες, παρά την αλματώδη πρόοδο των τεχνολογιών και την προώθηση της γνώσης, υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην αυτόνομη διαβίωση και διακίνηση, εξαιτίας του παρωχημένου ή λανθασμένου σχεδιασμού των κτιρίων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και της διαμόρφωσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων.

Τα Άτομα με Αναπηρία(ΑμεΑ)

Στα ΑμεΑ συμπεριλαμβάνονται άτομα με σωματικές, νοητικές, πνευματικές ή αισθητηριακές βλάβες, ποσοστό 10% του πληθυσμού και τα αποκαλούμενα «εμποδιζόμενα άτομα. πχ τα άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, οι εγκυμονούσες γυναίκες, τα προεφηβικά άτομα, τα άτομα με ασυνήθεις διαστάσεις, τα άτομα που οδηγούν παιδικά αμαξίδια, τα άτομα με πρόσκαιρο τραυματισμό κ.λπ/, ποσοστό στο 50%. Σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ανθρώπων, όχι μόνο σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς.

Οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα κα υπάρχουν, αλλά αυτό που δεν υπάρχει είναι η τήρησή τους. Η πολιτεία και ο κάθε Δήμος οφείλουν, μέσω νόμων και κανονισμών που ισχύουν, να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα όλων των ανθρώπων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Αστυνομία, οφείλει να ελέγχει τις συνθήκες και προδιαγραφές προκειμένου να επιτευχθεί ομαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων τόσο σε δημόσιους, όσο και ιδιωτικούς χώρους στην κάθε πόλη.

trikala_kakotexnies1

Απορώ ποιος παρέλαβε αυτή την κακοτεχνία!! Ο τότε Δήμαρχος κος Ταμήλος είναι και πολιτικός μηχανικός, θα έπρεπε να τα γνωρίζει από πρώτο χέρι!

Εν τέλει, η απρόσκοπτη πρόσβαση στους διάφορους χώρους, δεν είναι μόνο θέμα τεχνικών-πολεοδομικών προδιαγραφών, αλλά είναι και θέμα παιδείας παραβάτες αυτών των προδιαγραφών δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αρκετές προκειμένου να εκλείψουν οι καθημερινές δυσκολίες πρόσβασης.

Θα χρειαστεί χρόνος αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών τόσο με τη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όσο και μέσω της εκπαίδευσης των παιδιών – των μελλοντικών πολιτών- στα σχολεία κάθε βαθμίδας.

trikala_kakotexnies2

Για τον λόγο αυτό, επειδή είδαμε ότι δεν πάει άλλο ούτε και στα Τρίκαλα, φτιάξαμε μια ομάδα στο facebook 3καλα – προσβάσιμη πόλη https://www.facebook.com/groups/421091511365638/ και όποιος θέλει, μπορεί να γινει μέλος- έχουμε αρχισει και κάνουμε συναντήσεις τα μέλη – εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια ενημέρωσης των δυσκολιών αυτών και σύντομα θα περάσουμε στη φάση των δράσεων στην πόλη. Θέλω να ελπίζω ότι θα έρθουν και άλλοι στην παρέα μας.

Μιας και αλλάζει η Δημοτική Αρχή από 1η Σεπτεμβρη, ελπίζω πως ο κος Παπαστεργίου και ο συνδυασμός του, θα είναι σύμμαχος της προσπάθειας αυτής μιας και στην προεκλογική του ατζέντα είχε κάνει λόγο για τα προβλήματα προσβασιμότητας και προσπελασιμότητας στην πόλη μας. Εδώ είμαστε να δούμε έργο!

Μπλέτσα Κατερίνα, δασκάλα ειδικής αγωγής – Ατομο με Αναπηρία

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή