Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία …. Reviewed by Momizat on . Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου jimpap17@yahoo.gr   Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία οι κάτοικοι της περνούσαν όμορφα και ευτυχισμένα. Διασκέδαζαν στο περίπατο Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου jimpap17@yahoo.gr   Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία οι κάτοικοι της περνούσαν όμορφα και ευτυχισμένα. Διασκέδαζαν στο περίπατο Rating: 0

Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία ….

Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία ….

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου

jimpap17@yahoo.gr  

Κάποτε σε μια μικρή πολιτεία οι κάτοικοι της περνούσαν όμορφα και ευτυχισμένα. Διασκέδαζαν στο περίπατο τους και απολάμβαναν «το ωραίο γλυκό της Κυριακής», που μνημόνευε ο Νίκος Καββαδίας, αλλά δεν θυμόταν πλέον ο νεκρός ήρωας του στο  Σταυρό του Νότου.

Διασκέδαζαν στις χοροεσπερίδες των συλλόγων και δεν προλάβαιναν να συνωστίζονται  πάντα τέτοια εποχή στις κοπές πίτας που ως ποιότητα κοινωνικής όσμωσης δεν προσέφεραν τίποτα σπουδαίο, αλλά ως συνάθροιση για κους-κους και επίδειξη στο φωτογραφικό φακό ήταν το προσφορότερο μέσο πολιτικής και κοινωνικής ανέλιξης.

Στην μικρή αυτή πολιτεία και στην πολιτική της επικαιρότητα πάντα κορυφαίο ρόλο έπαιζαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις και σπάνια οι ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, καθώς άλλοτε μάλωνε ο δήμαρχος με τον αντιπεριφερειάρχη, άλλοτε ο περιφερειάρχης με τους κυβερνητικούς βουλευτές , άλλη φορά ο περιφερειάρχης με το δήμαρχο, ο διοικητής του νοσοκομείου με όλους τους προηγούμενους, κ.ο.κ.

Εκεί που μάλωναν και ψυχραίνονταν οι διαθέσεις τους και οι προσωπικές τους σχέσεις, έκοβαν την καλημέρα και κακοκαρδίζονταν, εκεί μετά δια μαγείας τα ξανάβρισκαν και πάλι αγαπημένοι βρίσκονταν στα προεκλογικά μπαλκόνια που θα τους εξασφάλιζαν την επόμενη θητεία στα αξιώματα.

Στην μικρή αυτή πολιτεία παλαιοτέρα υπήρχαν πολλές ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες γνώμης και ενημέρωσης, στις οποίες έγραφαν ευθαρσώς και με παρρησία, χωρίς ψευδώνυμα και προσωπεία την άποψή τους κορυφαίοι δημοσιογράφοι που μπορεί να μην είχαν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια, αλλά το έλεγε η καρδιά τους, ώστε να είναι σε θέση να ερευνήσουν, να ξεσκεπάσουν, να αποκαλύψουν, να ανακαλύψουν, να δημοσιεύσουν, να συγκρουστούν.

Τώρα πλέον οι ελάχιστες εφημερίδες, οι περισσότερες ιστοσελίδες που τις διαδέχθηκαν και τα ραδιοφωνικά μέσα συνιστούν μια απλή ανατύπωση των δελτίων τύπων των πολιτικών και κομματικών γραφείων, των πολιτευτών και των καρεκλοκένταυρων της εκάστοτε εξουσίας, αναπαράγουν τη φωνή του κραταιού τοπικού πολιτικού συστήματος, ώστε όλα να στεγανοποιούνται επαρκώς από το κακό μάτι κάποιων γραφικών που παντού ανακατεύονται και «σκαλίζουν».

Ενίοτε μερικά από αυτά μάλιστα καθορίζουν με τιμές αγοράς την επιχείρηση χειραφέτησης της κοινής γνώμης , άλλοτε με επιτυχή και άλλοτε με ανεπιτυχή δυστυχώς για τους εντολείς τους αποτελέσματα.

Στην μικρή αυτή πολιτεία κάποτε υπήρχαν δεκάδες εκπρόσωποι της μεταπρατικής αστικής τάξης, που είτε εκπροσωπούσαν το ορεσίβιο εμπορικό δαιμόνιο , είτε  εξέφραζαν την ισχύ μιας ανθούσας γαιοκτημονικής «πρωτοπορίας».

Όλοι αυτοί  οι άνθρωποι ισχυροί οικονομικά και θεσμικά, υπήρξαν πλούσιοι και πολύ πλούσιοι, αλλά ποτέ μεγιστάνες. Σαρώθηκαν όμως τις τελευταίες δεκαετίες από μια ανερχόμενη νεότευκτη ελίτ που ρίσκαρε και εκμεταλλεύτηκε πολιτικές συγκυρίες και οικονομικές καταστάσεις, ώστε να καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να υποκαταστήσει την οικονομική και θεσμική ισχύ των παλιών αστικών οικογενειών, συσσωρεύοντας την όχι στα χέρια λίγων, όπως στις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80 , αλλά πλέον στα χέρια ελάχιστων.

Σε αυτή λοιπόν την μικρή πολιτεία όλα βαίνουν καλώς και το μέτωπο της κοινωνίας δείχνει συμπαγές και άρρηκτο, μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη καταιγίδα, που θα έρθει για να σαρώσει και να ανατρέψει τα πάντα, όπως στο τυραννημένο Βασίλειο της Δανιμαρκίας που κάτι σάπιο υπήρχε σύμφωνα με όσα τουλάχιστον ο Σαίξπηρ εξιστόρησε.

Άμλετ ψάχνουμε να βρούμε . 

(Η ιστοσελίδα ΤΡΙΚΚΗPRESS φιλοξενεί, αλλά δεν δεσμεύεται απαραίτητα από τα όσα διατυπώνει η στήλη
και για αυτό παρέχει στους αναγνώστες της τη δυνατότητα αντίκρουσης και
σχολιασμού των απόψεων που εκφράζονται εδώ.)

Σχόλια (1)

  • Nicostratos

    Ξεχάσατε να περιγράψετε τους χρήσιμους ηλιθίους και τους χειροκροτητές αυτής της χαρούμενης πόλης. Αυτούς τους “χαμογελαστούς” κομπάρσους της ζωής της πόλης.

    Αυτοί λοιπόν καθώς και τα αστεία sites μαζί με τα θλιβερά ραδιόφωνα είναι η ωδή στον αυτοεξφτελισμό και την αναξιοπρέπεια.

    Αυτοί που βάζουν με ζήλο και σοκαριστική συνέπεια εμπόδια και τρικλοποδιές στην κοινή λογική και σαμποτάρουν συνειδητά την ανθρωπινή αξιοπρέπεια και την κοινωνική πρόοδο.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή