“Κίνδυνοι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΑΣΤ” Reviewed by Momizat on . Μπορεί η γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΑΣΤ να αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ, αλλά οι αντιδράσεις δεν άργησαν. Το μέλος του Μπορεί η γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΑΣΤ να αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ, αλλά οι αντιδράσεις δεν άργησαν. Το μέλος του Rating: 0

“Κίνδυνοι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΑΣΤ”

“Κίνδυνοι από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΑΣΤ”

Μπορεί η γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση της ΕΑΣΤ να αποφάσισε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 400.000 ευρώ, αλλά οι αντιδράσεις δεν άργησαν. Το μέλος του ΔΣ Στεφ. Ντάκος αποχώρησε, ενώ, εν όψει της σημερινής γενικής συνέλευσης, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 

Έχοντας υπόψη πολλά γεγονότα που έγιναν το τελευταίο καιρό, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχω απέναντι στους αγρότες-κτηνοτρόφους-εργαζομένους έκανα γνωστό στην Γ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ τα παρακάτω:
1. Τον Νοέμβριο του 2013 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ΤΡΙΙΚΗ ύψους περίπου 380.000 ευρώ. Ετσι το ποσοστό της ΕΝΩΣΗΣ στο ΤΡΙΚΚΗ αυξήθηκε από 80% στο 90 % περίπου.
Αναρωτιέμαι γιατί τότε δεν έκαναν μεγαλύτερη Α.Μ.Κ. ;
Τι άλλαξε μέσα σε 6-7 μήνες στα οικονομικά του ΤΡΙΚΚΗ ;
Απ’ όσο γνωρίζουμε, το ΤΡΙΚΚΗ έχει, μέχρι τώρα, καλά οικονομικά στοιχεία, όπως δείχνει ο ισολογισμός του 2013, οπότε δεν υπάρχει αναγκαιότητα για Α.Μ.Κ.
2. Οι πραγματικοί λόγοι της Α.Μ.Κ. του ΤΡΙΚΚΗ ξεκίνησαν για να εξυπηρετήσουν άλλους λόγους και σκοπούς, όπως μας ενημέρωναν, που στην παρούσα φάση δεν μας λένε αν αυτοί υπάρχουν. Εγώ θα το πω δημοσίως όταν κριθεί σκόπιμο και όχι τώρα. Το είπα όμως στη Γ.Σ. και απάντηση δεν πήρα.
3. Στην προηγούμενη Γ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ, ο κ. Λιούτας Αχ. πρότεινε την ακύρωση της Α.Μ.Κ. « …επειδή δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διασπείρει συκοφαντίες….Ελπίζω και εύχομαι η συγκεκριμένη μου απόφαση να μην αποδειχθεί επιζήμια για την ΕΝΩΣΗ και το ΤΡΙΚΚΗ ». Από τα παραπάνω συμφραζόμενα προέκυπτε ότι το θέμα της Α.Μ.Κ. του ΤΡΙΚΚΗ θεωρούταν λήξαν, λόγω «αδυναμίας» του κ. Λιούτα Αχ. ν’ αντέξει τον προσωπικό πόλεμο που του κάνανε. Αυτό είπε στην τότε Γ.Σ. Διερωτούνται, αν πράγματι υπήρχε τόση αναγκαιότητα για Α.Μ.Κ., τότε γιατί ο κ.Λιούτας Αχ. έκανε πίσω ; Όπως αποδείχθηκε, για να προστατέψει το «ίματζ» του. Και αφού έπεσε ο κουρνιαχτός των δημοσιευμάτων, το ξανάφερε το θέμα. Εγώ ξέρω ότι όταν μάχεσαι για το δίκαιο των ενεργειών σου, τότε δεν κάνεις ποτέ πίσω για τίποτε κι με το όποιο κόστος. Αυτό μου έδειξαν οι πρόγονοί μας. Οι μάχες είναι για τους αγωνιστές και οι ντρίπλες σε κάποιους πολιτικούς – πολιτικάντες οι οποίοι μας οδήγησαν στα χρέη – μνημόνια.
4. Στην προηγούμενη Γ.Σ. οι υπηρεσιακοί είπαν ότι θέλουν Α.Μ.Κ. πάνω από 1,2 εκ. ευρώ.
Στης 5-7-2014 με επιστολή του στον Τύπο ο κ. Λιούτας Αχ. λέει ότι «…Κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας (του ΤΡΙΚΚΗ) ……. αύξηση της τάξης των 400.000 ευρώ…Αυτή θα εισηγηθώ κι εγώ…». Όμως στη σημερινή Γ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ οι υπηρεσιακοί είπαν ότι θα ήθελαν να γίνει Α.Μ.Κ. μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Κάποιοι εδώ φάσκουν και αντιφάσκουν.
5. Από τα οικονομικά στοιχεία του ΤΡΙΚΚΗ και ειδικά από τον τελευταίο ισολογισμό του 2013, προκύπτει ότι το ΤΡΙΚΚΗ είναι σε αρκετά καλή οικονομική κατάσταση, με ισχυρά και μεγάλα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. Άρα μπορεί από μόνο του να καλύψει το ποσό των 400.000 ευρώ και δεν χρειάζεται Α.Μ.Κ.
Επιπροσθέτως, το ΤΡΙΚΚΗ έχει καθαρή θέση στις τράπεζες, οπότε και δανεισμό μπορεί να κάνει.
6. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά, ο μεγαλομέτοχος του ΤΡΙΚΚΗ που είναι η ΕΝΩΣΗ, να μην συμμετάσχει σε Α.Μ.Κ. της ίδιας της θυγατρικής της (όπως είναι το ΤΡΙΚΚΗ για την ΕΝΩΣΗ).
Κάποιοι θα πουν ότι δεν έχει χρήματα. Όμως ποιοί φταίνε που δεν έχει χρήματα σήμερα η ΕΝΩΣΗ ;
7. Γνωστός αγροτικοσυνδικαλιστής από το χωριό του κ. Λιούτα Αχ. σε άρθρο του σε εφημερίδα γειτονικό νομού αναφέρει και ονοματίζει «……συγγενικά πρόσωπα και εταιρείες ( ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΕΡΒΩΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε., Μαυρομάτης Χρ. & ΣΙΑ Ο.Ε. ) να έχουν πάρει μετοχές…..» από την προηγούμενη Α.Μ.Κ. του ΤΡΙΚΚΗ το 2013 και ότι τώρα «…θα ξαναπάρουν οι ίδιες εταιρείες που δεν έχουν σχέση με το γάλα, αλλά με σένα και την οικογένειά σου (σ.σ. Λιούτα Αχ.)..».
8. Η εισδοχή νέων μελών στο μετοχολόγιο του ΤΡΙΚΚΗ είναι αποπροσανατολιστική, δήθεν για να φανεί ο πολυπρόσωπος χαρακτήρας του ΤΡΙΚΚΗ και της δικαιολογίας Α.Μ.Κ. Το θέμα μας είναι το ποιός θα αγοράσει τα «πακέτα» των μετοχών και όχι ποιος θ’ αγοράσει 1 ή 2 ή 3 μετοχές.
Όλοι που ασχολούνται με την ΕΝΩΣΗ και το ΤΡΙΚΚΗ λένε ότι αυτή η Α.Μ.Κ είναι προσχηματική και περιέχει πολλούς κινδύνους για τον συνεταιριστικό όμιλο. Ειδικά λέγεται ότι αυτή η Α.Μ.Κ. γίνεται για να βάλλουν «γερά τα πόδια τους» στις μετοχές του ΤΡΙΚΚΗ κάποιοι που έχουν χρήματα. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Διότι μπορεί σήμερα αυτοί να είναι φιλοσυνεταιριστές, όμως «αύριο» μπορεί ν’ αλλάξουν στρατόπεδο συμφερόντων και να χρυσοπουλήσουν τις μετοχές του ΤΡΙΚΚΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Συμπέρασμα : το ΤΡΙΚΚΗ, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του, βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, δεν υπάρχει αναγκαιότητα Α.Μ.Κ. καθώς έχει ΜΕΓΑΛΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ και είναι «καθαρό» απέναντι στις Τράπεζες, άρα μπορεί να δανειστεί.
Το μόνο που χρειάζεται είναι σωστή αξιοποίηση των οικονομικών
μεγεθών του, αξιοποίηση των ευκαιριών με προσοχή, όχι σπατάλες και ορθολογικός προγραμματισμός. Μ’ αυτές τις προυποθέσεις είμαι βέβαιος ότι θα πάει πολύ ψηλά. Κάτι που δεν έκαναν τόσα χρόνια στην ΕΝΩΣΗ και την οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση-αδιέξοδο.
Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί. Επειδή δεν πείστηκα για την άμεση αναγκαιότητα Α.Μ.Κ. του ΤΡΙΚΚΗ και ειδικά με την συμμετοχή ιδιωτών. Επειδή σέβομαι τον ιδρώτα και την αξιοσύνη χιλιάδων αγροτών που μόχθησαν για το ΤΡΙΚΚΗ και την ΕΝΩΣΗ. Επειδή έχω αξιοπρέπεια και αρχές που πηγάζουν από τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Επειδή θέλω, όπως πάντα, να είμαι ειλικρινής απέναντι σ’ όλους, γνωστοποιώ ότι δεν θα συμφωνήσω και δεν θα ψηφήσω την Α.Μ.Κ της ΤΡΙΚΚΗ.

Με τιμή
Ντάκος Απ. Στέφανος

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή