"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα λύματα στο Κεφαλόβρυσο – Τα εργαστηριακά αποτελέσματα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακατάλληλη η χρήση λύματος στα χωράφια του Κεφαλοβρύσου.

Σε ανάρτησή του ο κ. Γιώργος Τσιτσούλας, κάτοικος Κεφαλοβρύσου Τρικάλων, μας έστειλε το κείμενό του επισημαίνοντας τα εξής:

  • Καλημέρα,

σας είχα προϊδεάσει στις 10/8/23 με την ανάρτησή μου για θέμα που έχει δημιουργηθεί από την αλόγιστη (αλλά με τη σύμφωνη γνώμη κάποιων παραγωγών) χρήση λύματος στα χωράφια μας, από τη μονάδα βιοαερίου στο Κεφαλόβρυσο. Βγήκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του δείγματος.

Όπως θα διαβάστε και παρακάτω στα αποτελέσματα, εκτός από το pH (οξύτητα/αλκαλικότητα) του δείγματος, που είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εκτός ορίων.

Αυτό μεσοπρόθεσμα μπορεί να σημάνει κίνδυνο για τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής αυξάνοντας σε επικίνδυνα, αν όχι σε απαγορευτικά επίπεδα τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα του νερού με ότι αυτό σημαίνει για το πόσιμο νερό του δικτύου μας.

Θα πρέπει τώρα ως τοπική κοινωνία, Δήμος και Περιφέρεια να δράσουμε συντονισμένα και σε συνεργασία με τη μονάδα, ώστε να σταματήσει η πρακτική απόρριψης του λύματος ανεπεξέργαστο (αερόβια ζύμωση, ξήρανση, αποβολή υγρού κλάσματος) στα χωράφια.

Επεξηγήσεις:

– COD: είναι η ποσότητα του οξυγόνου η οποία απαιτείται για την ολική χημική οξείδωση των οργανικών συστατικών μιας ουσίας. Σημαντικά προβλήματα ρύπανσης όταν σημαντικό

οργανικό φορτίο διοχετεύεται σε υδάτινο αποδέκτη.

– Ηλεκτρική αγωγιμότητα διαλύματος: είναι μια μαθηματική έκφραση της ικανότητας ενός υδατικού διαλύματος να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα.

– Πίνακας με τα επιτρεπτά όρια (Πηγή: Στάμου, 1995)

Έχουν ενημερωθεί με email οι παρακάτω:

  1. Περιφερειάρχης
  2. Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων
  3. Τμήμα Περιβάλλοντος Περιφέρειας Τρικάλων
  4. Δήμαρχος Τρικκαίων

  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης