Κίνηση συμβολισμού και ουσίας από το ΚΚΕ για τον Αχελώο Reviewed by Momizat on . Για πρώτη φορά σε τόσο υηλό επίπεδο γίνεται συνάντηση και συζήτηση για την εκροπή του Αχελώου. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με αρμόδια μέλη της Κεν Για πρώτη φορά σε τόσο υηλό επίπεδο γίνεται συνάντηση και συζήτηση για την εκροπή του Αχελώου. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με αρμόδια μέλη της Κεν Rating: 0

Κίνηση συμβολισμού και ουσίας από το ΚΚΕ για τον Αχελώο

Κίνηση συμβολισμού και ουσίας από το ΚΚΕ για τον Αχελώο

Για πρώτη φορά σε τόσο υηλό επίπεδο γίνεται συνάντηση και συζήτηση για την εκροπή του Αχελώου. Ο ίδιος ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με αρμόδια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, συναντήθηκαν με εκπροσώπους τεχνοκρατών από τη Θεσσαλία για τον Αχελώο.
Η κίνηση είναι συμβολική: η συνάντηση έγινε στον Περισσό με τον γραμματέα του ΚΚΕ, αλλά όχι με πολιτικούς (για παράδειγμα, την ΠΑΣΕ), μα με τεχνοκράτες, δηλαδή με όσους έχου επιστημονική άποψη για το θέμα (φυσικά, υπάρχει κα η επιστημονική αντίθετη άποψη). Το ΚΚΕ δείχνει με τη συνάντηση αυτή, αφ’ ενός το ενδιαφέρον του για τον  αγρότη, σε μια περίοδο που η ΠΑΣΥ και Ομοσπονδίες στη Θεσσαλία “ξανασηκώνουν” το όντως ξεχασμένο αγροτικό ζήτημα και τα πλείστα όσα σχετικά προβλήματα. Αφ’ ετέρου, δείχνει ότι στις επόμενες εκλογές (όχι μόνο τις δημοτικές…) το ΚΚΕ θα δώσει βαρύτητα σε ζητήματα που στη Θεσσαλία, είτε είναι ξεχασμένα, είτε ελάχιστοι δίνουν σε αυτά σημασία (περιβάλλον, ΑΠΕ, ενέργεια κ.λπ.). Η κίνηση είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο:  στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται το πρόγραμμα του κόμματος για τα συγκεκριμένα θέματα. Δηλαδή γίνεται λόγος για “συνδυασμένη αξιοποίηση αγροτικού, ενεργειακού και γενικότερα βιομηχανικού τομέα με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον σε όφελος των λαϊκών αναγκών”. Αυτή η άποψη μπορεί να επιδέχεται κριτικής καλόβουλης ή μη (π.χ., για τον συσχετισμό δυνάμεων), αλλά τουλάχιστον είναι σαφής. Φυσικά, από δω και πέρα το θέμα του Αχελώου θα ξανανοίξει, αφού πλησιάζουν περιφερειακές εκλογές και οι λέξεις θα είναι ξανά οι γνωστές για το θέμα. Το οποίο η πλειονότητα των πολιτικών έχει ξεχάσει.
Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία επιστημονικών φορέων της Θεσσαλίας για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους Συνεργαζόμενους Επιστημονικούς Φορείς Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υπεύθυνη του αγροτικού τμήματος της ΚΕ και ο Μάκης Παπαδόπουλος μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του τμήματος οικονομίας και της ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ.

Στη συνάντηση οι Συνεργαζόμενοι Επιστημονικοί Φορείς, αφού αναγνώρισαν τη συνεπή και αταλάντευτα θετική στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, αναφέρθηκαν στην ανάγκη να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν τα έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει καθώς και στις συνέπειες που έχει επιφέρει η καθυστέρηση των έργων αυτών, στη διαχείριση του νερού υπερασπίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα του, τις συνέπειες στην αγροτική οικονομία. Οι Συνεργαζόμενοι Επιστημονικοί Φορείς τόνισαν επίσης τη σημασία αυτών των έργων στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην απ’ την αρχή θετική στάση του Κόμματος στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς και για την πολύπλευρη σημασία των σχετικών έργων για την άρδευση, την ύδρευση, που θα εκτινάσσει την παραγωγική αγροτική δυναμική, και την αξιοποίηση των τοπικών ενεργειακών πηγών της περιοχής. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά σήμερα η υδροδυναμική ενεργειακή αξιοποίηση του έργου προς το συμφέρον συνολικότερα της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης, σε όφελος του λαού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος τόνισε πως η θέση αυτή είναι σύμφωνη με την αντίληψη του Κόμματος που αποτυπώνεται και στο Πρόγραμμά του και αφορά τη συνδυασμένη αξιοποίηση αγροτικού, ενεργειακού και γενικότερα βιομηχανικού τομέα με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με επιστημονικά κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον σε όφελος των λαϊκών αναγκών. Τόνισε ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε ανικανότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά στην πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν σχετικά με την απελευθέρωση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινοτική οδηγία εμπορευματοποίησης του νερού καθώς και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ανέδειξε επίσης τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα χρόνια, που αντιτίθεται στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος.

 ΤΡΙΚΑΛΑ 09/12/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας