"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27 C
Trikala

Καίει… το ρεύμα με αυξήσεις έως 35%

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με αισθητές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να κάνει ποδαρικό και επίσημα το καλοκαίρι, καθώς τόσο η χονδρική όσο και η λιανική υπολογίζεται ότι θα είναι τον Ιούνιο υψηλότερες κατά περίπου 35% σε σχέση με τον Μάιο.

Και οι πρώτες υψηλές θερμοκρασίες που περιμένουμε από την ερχόμενη εβδομάδα θα ωθήσουν άμεσα σε μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη, ενώ παράλληλα ανοίγει και τυπικά η τουριστική σεζόν, που επίσης ενισχύει την κατανάλωση (ξενοδοχεία, εστίαση κ.λπ.).

Το στίγμα δίνει η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κλείνει σήμερα για τον Μάιο «τσιμπημένη» στα 81,08 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 60,11 ευρώ τον Απρίλιο, δηλαδή είναι αυξημένη κατά σχεδόν 35% (34,88%). Από τα μέσα του μήνα περίπου έγινε πιο εμφανής μια άνοδος των τιμών που ξεπέρασε και τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα (έως 102,16 ευρώ), επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Ιανουάριο. Άλλωστε και χθες η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 96,87 ευρώ/μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και χθες αλλά και σε όλες τις αιχμές των τιμών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούσε το φυσικό αέριο με συμμετοχή άνω του 45%-50% και μικρότερα μερίδια ΑΠΕ και εισαγωγών.

Άνοδος στα τιμολόγια

Η εξέλιξη αυτή των χονδρεμπορικών τιμών προϊδεάζει για αύξηση των τιμολογίων λιανικής τον Ιούνιο, που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ.

Ιδιαίτερα στο πράσινο-ειδικό τιμολόγιο, στο οποίο παραμένει η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, η διαφορά σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να είναι αισθητή δεδομένου ότι η τελική τιμή διαμορφώνεται με βάση φόρμουλα που λαμβάνει υπόψη τη μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου διμήνου (εν προκειμένω Απριλίου-Μαΐου).

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αναμένεται μια αύξηση τουλάχιστον 35% στο συγκεκριμένο τιμολόγιο, με «μπούσουλα» τις αντίστοιχες τιμές της ΔΕΗ, που δίνει τον τόνο κάθε μήνα στην αγορά. Η βασική κιλοβατώρα στο συγκεκριμένο τιμολόγιο αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 14,5 λεπτά, έναντι 10,656 τον Μάιο. Πάντως, στο εν λόγω τιμολόγιο μένει να φανεί η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν όλοι οι προμηθευτές, καθώς το ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα και, εφόσον αυξηθεί, να συγκρατήσει κάπως τις ανατιμήσεις.

Επίσης, θα δούμε αν θα υπάρξουν αλλαγές και στα σταθερά-μπλε τιμολόγια, των οποίων οι τιμές ξεκινούσαν μέχρι και αυτόν τον μήνα από τα 8,9 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πιέσεις και από το αέριο

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) παραμένει σε υψηλότερα, έναντι του προηγούμενου διαστήματος, επίπεδα. Τον Μάιο κινήθηκε ακόμα και πάνω από τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, άνοδος που ξεκίνησε σταδιακά από τον Απρίλιο, όταν ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο τα 30 ευρώ (είχε πέσει έως τα 23,4 ευρώ/μεγαβατώρα).

Θυμίζουμε ότι η ελληνική ηλεκτροπαραγωγή λειτουργεί με βάση την τιμή φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα (front month), επομένως η αυξημένη τιμή του Μαΐου θα αποτυπωθεί στη χονδρεμπορική αγορά του Ιουνίου, ανάλογα βέβαια και με το μερίδιο του αερίου στην παραγωγή.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έρχομαι στα λόγια του Ταμήλου:”το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό..”
    Πάρτε φακούς και λαμπόγυαλα..

  2. 20 έως 40% φορολογία για τον μέσο Έλληνα
    5% φορολογία για τους “νταβατζήδες “τής ηλεκτρικής ενέργειας!!
    Αυτό θα πει φιλολαικη πολιτική!!!
    Δώσε κάτι, πρέπει και το Κολωνάκι να ζήσει!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης