Και για την «κωλοτούμπα» …ούτε κουβέντα! Reviewed by Momizat on . (Με αφορμή το νομοσχέδιο για διαθεσιμότητες & κατάργηση οργανισμών στο δημόσιο) Πριν από λίγες μέρες, το ΚΚΕ κατέθεσε εμπρόθεσμη τροπολογία στη Βουλή, απαιτ (Με αφορμή το νομοσχέδιο για διαθεσιμότητες & κατάργηση οργανισμών στο δημόσιο) Πριν από λίγες μέρες, το ΚΚΕ κατέθεσε εμπρόθεσμη τροπολογία στη Βουλή, απαιτ Rating: 0

Και για την «κωλοτούμπα» …ούτε κουβέντα!

Και για την «κωλοτούμπα» …ούτε κουβέντα!

(Με αφορμή το νομοσχέδιο για διαθεσιμότητες

& κατάργηση οργανισμών στο δημόσιο)

Πριν από λίγες μέρες, το ΚΚΕ κατέθεσε εμπρόθεσμη τροπολογία στη Βουλή, απαιτώντας να γυρίσουν στις δουλειές τους το σύνολο των εργαζομένων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Για την παρουσίαση της τροπολογίας η Κομματική Οργάνωση του Κόμματος στα Τρίκαλα διοργάνωσε συνέντευξη τύπου (φωτό).  Η πρωτοβουλία αυτή δεν έγινε για λόγους εντυπωσιασμού. Χωρίς να παραγνωρίζεται ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, αποτελεί ένα ακόμα μέσο στην πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ επισημαίνει ότι  η διεκδίκηση λύσεων  και για τα πιο απλά ακόμη προβλήματα,  καθορίζεται  πριν από όλα και θα κριθεί  από τις μάχες που θα δοθούν έξω από την Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, είχε προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, σε εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ζητήθηκε επίσης από τα σωματεία να τη στηρίξουν.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελευταίος και καταϊδρωμένος μια εκπρόθεσμη τροπολογία(τη συνυπογράφει και η βουλευτής Τρικάλων κ.Δριτσέλη)  για τη διαθεσιμότητα, η οποία αφήνει απ’ έξω το 90% των εργαζομένων! Από το σύνολο των 12.000 και πλέον εργαζομένων σε διαθεσιμότητα, ζητά να τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας στην πρότερη θέση τους περίπου 1.500 εκπαιδευτικοί! Για τους άλλους, πλήρη αδιαφορία. Ούτε για τους σχολικούς φύλακες, ούτε για τις καθαρίστριες, για κανέναν. Οι κατά τ’ άλλα λαλίστατοι προς εντυπωσιασμό  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  τήρησαν «σιγή ιχθύος» για αυτούς τους εργαζόμενους.  Όπως βέβαια έπραξαν και τα άλλα κόμματα. Φαίνεται προς με «κωλοτούμπες» μέσα στη Βουλή δικαιώνεις τον αγώνα των σχολικών φυλάκων , των καθαριστριών, των διοικητικών υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, προάγοντας το συντεχνιασμό, τη διαίρεση και την αντιπαλότητα των εργαζομένων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Σακοράφα, κατέθεσε τροπολογία για να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα εργαζόμενοι μιας κατηγορίας (οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Διοίκησης)! Όσο για στήριξη της τροπολογίας του ΚΚΕ για την εξασφάλιση μόνιμης σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους, ανεξαιρέτως, τους εργαζόμενους ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε «κλέφτικα»!

Σημειώνουμε επίσης ότι οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στο Σύλλογο του Δήμου Αιγάλεω και αλλού αρνήθηκαν να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.

Δεν είναι, βεβαίως, αποκλειστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η «λογική». Είκοσι εφτά τροπολογίες κατατέθηκαν συνολικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ. Όλες αφορούσαν τη μια ή την άλλη κατηγορία υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που, με βάση το νομοσχέδιο, απολύονται ή απειλούνται με απόλυση. Η τακτική αυτή των κομμάτων της διαχείρισης να καταθέτουν επιλεκτικά τροπολογίες για συγκεκριμένους χώρους και ειδικότητες βοηθάει εκ των πραγμάτων την καλλιέργεια του συντεχνιασμού και της αντιπαράθεσης των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που η κυβέρνηση και το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί.

Αυτό το γεγονός, άλλωστε, εκμεταλλεύτηκε και η ΝΔ  στη συζήτηση στη Βουλή. Αυτό το σκηνικό  έδωσε πάσα σε βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μ. Βορίδης, να κάνουν λόγο για τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα που «είναι έξω και περιμένουν να φύγουν οι βολεμένοι» και άλλα παρόμοια.

Αντιπαράθεση με την οποία επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός συνολικά των εργαζομένων για το άθλιο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους, για την ουσία των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και την αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει ενιαία τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Και είναι αποδεδειγμένο ,πλέον, ότι όλα τα «χτυπήματα» εναντίον των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι το σήμα για το «τσουνάμι»  που έρχεται στον ιδιωτικό τομέα.

Να λοιπόν οι δύο διαφορετικές και αταίριαστες λογικές: Από τη μια, έχουμε την πρόταση του ΚΚΕ, με κριτήριο το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, την κάλυψη υπαρχουσών αναγκών σε κρατικές υπηρεσίες που αφορούν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κι από την άλλη, έχουμε τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, για διαχείριση του ζητήματος -στο όνομα του «ρεαλισμού» που λέει και η κυβέρνηση – και με ψηφοθηρική λογική. Λογική αντάξια των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα!

Σωτηρόπουλος Σωτήρης , μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή