Και η ΔΗΜΑΡ ζητά ευρωεκλογές με τον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών Reviewed by Momizat on . Να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Η εξαγγελία της κυβέρ Να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά. «Η εξαγγελία της κυβέρ Rating: 0

Και η ΔΗΜΑΡ ζητά ευρωεκλογές με τον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Και η ΔΗΜΑΡ ζητά ευρωεκλογές με τον α΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ζητεί με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

«Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των ευρωεκλογών στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι καταφανώς αντίθετη με τον νόμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 114 του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών γίνεται «την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».

Από την διάταξη αυτή προκύπτει σαφώς ότι ο νόμος εννοεί ότι η ταυτόχρονη διεξαγωγή αφορά τον πρώτο και όχι τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όχι μόνον διότι ο διακηρυγμένος σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η μέγιστη δυνατή μείωση του κόστους διεξαγωγής των εκλογών –που δεν επιτυγχάνεται βέβαια με την ταυτόχρονη διεξαγωγή μόνο στους δήμους και τις περιφέρειες που έχουν δεύτερο γύρο- αλλά και διότι, θεωρητικά, μπορεί να μην υπάρξει καν δεύτερος γύρος, αφού τίποτε δεν αποκλείει το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχών να αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της, εναρμονίζοντας την ημερομηνία των εκλογών με το γράμμα και τον σκοπό του νόμου, διότι τυχόν εμμονή στην αρχική εξαγγελία της συνιστά πρόδηλη παραβίαση της νομιμότητας στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων», καταλήγει.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή