Και το ΚΚΕ για το καλαμπόκι Reviewed by Momizat on . Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για "τις εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι που εξοντώνουν τους αγρότες", κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για "τις εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι που εξοντώνουν τους αγρότες", κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ Rating: 0

Και το ΚΚΕ για το καλαμπόκι

Και το ΚΚΕ για το καλαμπόκι

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για “τις εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι που εξοντώνουν τους αγρότες”, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Εξευτελιστικές τιμές στο καλαμπόκι εξοντώνουν τους αγρότες.

Εξευτελιστική και κάτω του κόστους παραγωγής έχει διαμορφώσει το καρτέλ μεγαλεμπόρων ζωοτροφών την τιμή στο καλαμπόκι. Αγοράζουν με τιμές γύρω στα 12-14 λεπτά/κιλό, πολύ πιο κάτω από το κάθε χρόνο αυξανόμενο κόστος παραγωγής (Φυτοφάρμακα, Λιπάσματα, ΦΠΑ στο 23%, μη απόδοση της κουτσουρεμένης κατά 50% επιστροφής ΦΠΑ, αγροτικό ρεύμα, χαράτσια αρδευτικών γεωτρήσεων, κ.ά.). Και είναι γνωστές οι ανάγκες των αγροτών για άμεση πληρωμή, μιας και τα χρέη τους “πνίγουν” και η πίστωση από τους προμηθευτές εφοδίων γίνεται μόνο “τοις μετρητοίς”. Επιπλέον, δεν υπάρχει στους πιο πολλούς καλαμποκαλλιεργητές και η δυνατότητα αποθήκευσης και με την έλλειψη ρευστότητας αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τη σοδειά τους μειώνοντας παραπέρα το συνολικό φετινό εισόδημά τους και μετά θα έχουν δημεύσεις και κατασχέσεις!!

Παρά τις σχετικά αυξημένες διεθνείς τιμές για το καλαμπόκι, οι μεγαλέμποροι του καρτέλ του προϊόντος κερδοσκοπούν ασύστολα με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Εκβιάζουν και κατακλύζουν την ελληνική αγορά με αμφιβόλου ποιότητας καλαμπόκι από τρίτες χώρες, χωρίς εισαγωγικούς δασμούς σε χαμηλότερες τιμές από την εγχώρια παραγωγή, που είναι έρμαιο στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία. Από την άλλη -και αργότερα- θα πουλήσουν πανάκριβα στους κτηνοτρόφους, εκμεταλλεύοντας και ληστεύοντας γεωργούς και κτηνοτρόφους, αφού η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) και οι κυβερνήσεις νομοθετούν γι’ αυτούς και τα κέρδη τους και σε βάρος της αγροτιάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

– Τιμή παραγωγού που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και ταυτόχρονα να είναι προσιτή για τον κτηνοτρόφο, παρεμβαίνοντας για το κτύπημα της αισχροκέρδειας εισαγωγέων και μεγαλεμπόρων.

– Τη συρρίκνωση και εξαφάνιση των μεσαζόντων και “καρτέλ” μεγαλεμπόρων, που λυμαίνονται το προϊόν και ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα τις αθρόες εισαγωγές καλαμποκιού με ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί το ελληνικό καλαμπόκι.

– Να χρηματοδοτήσει συνεταιριστικές οργανώσεις για συγκέντρωση του προϊόντος σε εγγυημένες τιμές.

– Να καλύψει το χαμένο εισόδημα για τους καλαμποκοπαραγωγούς, που είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών».

 ΤΡΙΚΑΛΑ  14/9/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή