"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

32.8 C
Trikala

Καλάθι του νοικοκυριού: Έρχεται με 2+1 μεγάλες αλλαγές από σήμερα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 13 από τις 56 κατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πλέον υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να περιλαμβάνουν και ένα επώνυμο προϊόν στο καλάθι που δημιουργούν κάθε εβδομάδα με χαμηλές τιμές.

Πρόκειται για βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως γάλα, όσπρια και μακαρόνια, αλεύρι, κατεψυγμένα λαχανικά κ.ά. και, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται μόνο οι επιχειρήσεις που κυρίως διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και ενδεχομένως δεν έχουν προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε το υπουργείο στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του «καλαθιού του νοικοκυριού» και θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Τέταρτη.

Στην ίδια απόφαση προβλέπεται επίσης ότι θα δημιουργηθεί σε κάθε κατάστημα ένα ξεχωριστό σημείο πώλησης, όπου θα διατίθεται το σύνολο των προϊόντων από το «καλάθι του νοικοκυριού» με προϊόντα των εξής κατηγοριών: ρύζι, ψωμί για τοστ, μακαρόνια Νο 6, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσπρια (φακές ή φασόλια ή ρεβίθια), γάλα εβαπορέ, χυμός ντομάτας διατηρημένος, αβγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα), ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, ελληνικός καφές, στιγμιαίος καφές, απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες, τροφές για σκύλους και τροφές για γάτες. Στόχος η καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Σχολικά

Επίσης, από την ερχόμενη Τετάρτη έως τις 3 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το «καλάθι των μαθητών» που θα περιλαμβάνει 11 είδη προϊόντων: σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα), μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, μαρκαδόρους χρωματιστούς, στυλό, γόμες, ξύστρες, χάρακες, διαβήτες και φωτοτυπικό χαρτί.

Στην πρωτοβουλία για το «καλάθι των μαθητών» θα συμμετέχουν εκτός των σουπερμάρκετ και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών. Ολες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποστέλλουν στο υπουργείο σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9 π.μ., κατάλογο με τα προϊόντα και τις τιμές που περιλαμβάνονται στο «καλάθι των μαθητών» και θα αναρτώνται στο e-katanalotis.

Επιπλέον, για όλες τις κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» και το «καλάθι των μαθητών» ισχύει πλέον η διάταξη με βάση την οποία επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα στα επίπεδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συναντήθηκε με τους επικεφαλής επιχειρήσεων σουπερμάρκετ και πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών το προηγούμενο διάστημα, ζήτησε να διατηρήσουν τις τιμές τουλάχιστον στα περυσινά επίπεδα και να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο να τις μειώσουν.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια για οικονομικές και ποιοτικές επιλογές στις αγορές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων» τόνισε ο υπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης