Καληνύχτα Ελλάδα Reviewed by Momizat on . Tο 2008 η Ελλάδα χρωστούσε 260 δις € έχοντας ένα ΑΕΠ της τάξης των 240 δις €, ενώ σήμερα χρωστάει σχεδόν 400 δις € παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με Tο 2008 η Ελλάδα χρωστούσε 260 δις € έχοντας ένα ΑΕΠ της τάξης των 240 δις €, ενώ σήμερα χρωστάει σχεδόν 400 δις € παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με Rating: 0

Καληνύχτα Ελλάδα

Καληνύχτα Ελλάδα

Tο 2008 η Ελλάδα χρωστούσε 260 δις € έχοντας ένα ΑΕΠ της τάξης των 240 δις €, ενώ σήμερα χρωστάει σχεδόν 400 δις € παρά το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με ΑΕΠ 183 δις € – καθώς επίσης πως το κόκκινο ιδιωτικό χρέος τότε ήταν περί τα 20 δις €, ενώ σήμερα πλησιάζει τα 300 δις €. Όσον αφορά δε το εξωτερικό μας χρέος έχει έκτοτε διπλασιασθεί στα 560 δις € ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης της οικονομίας μας που να έχει βελτιωθεί.

Εάν πάντως προστεθούν στο δημόσιο χρέος οι εγγυήσεις του δημοσίου που έχουν εκτοξευθεί στα 28 δις € (γράφημα), καθώς επίσης οι εγγυήσεις για το πρόγραμμα Ηρακλής των τραπεζών της τάξης των 22 δις €, όπως απαιτεί η Eurostat, καληνύχτα Ελλάδα – αν και έχουμε την τύχη να απασχολεί σήμερα την ΕΕ περισσότερο ο πόλεμος της Ουκρανίας και το βουνό του ιταλικού χρέους.

Την ίδια στιγμή όμως μαίνεται η ακρίβεια που εξαϋλώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων, η κυβέρνηση δεν αγγίζει καν το καρτέλ της ενέργειας , ενώ τα επιτόκια δανεισμού μας έφτασαν στο 4,72% – έχοντας μειωθεί στο 4% σήμερα, με τη στήριξη της ΕΚΤ που όμως δεν είναι ακόμη σαφής. Το μεγάλο πρόβλημα πάντως με τα επιτόκια, είναι η πτώση της αξίας τους στους Ισολογισμούς των τραπεζών – αφού όσο αυξάνονται τα επιτόκια, μειώνεται η αξία τους, ενώ διαθέτουν περί τα 30 δις €.


Με δεδομένο δε το ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους είναι αέρας, αποτελούμενο από τους αναβαλλομένους φόρους, κατανοεί κανείς τους κινδύνους τους από τέτοιου είδους απώλειες – ειδικά όταν οι ζημίες τους το 2021 ήταν στα 4,8 δις €.

Εν τούτοις, αυτό που δεν παρατηρούν οι Έλληνες, αφού τα ΜΜΕ στρέφουν διαρκώς της προσοχή τους σε σκανδαλολογίες και σήμερα στις εκλογολογίες, είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας τους – την οποία έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αναφερόμενοι στο ξεπούλημα των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και στις κατασχέσεις/πλειστηριασμούς των ιδιωτικών.

Μέσα στον θόρυβο των γεγονότων της αγοράς αλλά και της κολοκυθιάς για το πότε θα κάνουμε εκλογές, ίσως μας διαφεύγει τι συμβαίνει καθημερινά στον τόπο. Τι γίνεται στην αγορά. Τι πάει και έρχεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αλλάζουν χέρια οικοδομικά συγκροτήματα, παλιές ή νέες μονάδες κάθε είδους. Της πρώην βιομηχανίας. Της νεότερης ξενοδοχειακής ιστορίας. Της καλοστεκούμενης μεσαίας βιοτεχνίας.

Τα πάντα. Σπίτια, παλιές και νέες γνωστές και άγνωστες μέχρι σήμερα βίλες στην πρωτεύουσα, στην περιφέρεια της χώρας, στα νησιά, στις παραλίες, στα όρη και τα βουνά της Ελλάδας.

Ακίνητα ανάμεσά τους και εκείνα που κάποτε συνέθεταν αυτό που λέγαμε πλούτο. Είναι δε τέτοια η ταχύτητα που μένει άγνωστο το ποιοι θα κάνουν κουμάντο αύριο και μεθαύριο σε ό,τι έχει απομείνει στη γνωστή μέχρι σήμερα αλλά και άγνωστη ιδιωτική οικονομία.

Σχόλια (1)

  • "Δικαιωματιστές"

    Δεν μπορεί να συγκριθεί το ΑΕΠ του 2008 της “μεγένθυσης” με δανεικά (και όχι ανάπτυξης) με το ΑΕΠ σε έτη πανδημίας και παγκόσμιας ύφεσης.
    Τα μοντέλα δημόσιου χρέους έχουν προβλέψει την άνοδο, για αυτό και κρατικοποιήθηκε από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κουρεύτηκε για τους ιδιώτες, ώστε να είναι διαχειρίσιμο για δεκαετίες και να αποπληρωθεί σταδιακά και αργά με ανάπτυξη βασισμένη σε επενδύσεις και δουλειές και όχι διορισμούς και δανεικά.
    Αν δεν καταλαβαίνει κάποιος οικονομικά, ας μη βγάζει συμπεράσματα!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή