Καμία επίσημη ενημέρωση για τα πεντάμηνα Reviewed by Momizat on . Τίποτε σίγουρο δεν υπάρχει ακόμη για τα περιβόητα πεντάμηνα, δηλαδή το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται συχνά και σ Τίποτε σίγουρο δεν υπάρχει ακόμη για τα περιβόητα πεντάμηνα, δηλαδή το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται συχνά και σ Rating: 0

Καμία επίσημη ενημέρωση για τα πεντάμηνα

Καμία επίσημη ενημέρωση για τα πεντάμηνα

Τίποτε σίγουρο δεν υπάρχει ακόμη για τα περιβόητα πεντάμηνα, δηλαδή το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται συχνά και συχνά είναι αντικρουόμενες ως προς πχ την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, ανακυκλώνονται και δημιουργούν σύγχυση. Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχει ούτε μία ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου φέτος θα γίνουν οι προλήψεις. Ετσι, όλοι οι άνεργοι, που περιμένουν μια θέση στον μισοσκότεινο ήλιο (με 427 ευρώ για 5 μήνες, δεν λάμπει και πολύ ο ήλιος της πρόσληψης…), βρίσκονται στην αναμονή και συνεχώς προσπαθούν να μάθουν κάτι. Και είναι απορίας άξιον, γιατί δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Πάντως, μεταφέρουμε εδώ δύο ειδήσεις. Η μία λέει ότι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τον Οκτώβριο μόνο για την κατηγορία ΥΕ. Η δεύτερη λέει ότι όλες οι αιτήσεις θα αρχίσουν να αυποβάλλονται από την ερχόμενη Παρασκευή. Κι ό,τι γίνει…

 

Οι ΥΕ

Αιτήσεις για την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ θα μπορούν να κάνουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των 18 ετών, οι οποίοι ανήκουν στη βαθμίδα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είναι δηλαδή απόφοιτοι Γυμνασίου ή Δημοτικού για όσους αποφοίτησαν μέχρι το 1980. Οι άνεργοι που θα κάνουν αίτηση για την κοινωφελή εργασία θα αξιολογηθούν με βάση περισσότερο κοινωνικά κριτήρια, όπως η διάρκεια της ανεργίας και η οικονομική κατάσταση του ανέργου. Οι συμβάσεις όσων επιλεγούν θα είναι πεντάμηνες, ή έξι μηνών σε μερικές περιπτώσεις χωρίς τη δυνατότητα να παραταθούν ή να ανανεωθούν, ενώ θα λαμβάνουν μισθό 427 ευρώ το μήνα οι άνεργοι έως 25 ετών και 490 ευρώ το μήνα οι άνεργοι άνω των 25 ετών με καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι ειδικότητες που αφορούν την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ:

– Κλητήρες

– Αποθηκάριοι

– Επιμελητές

– Φύλακες

– Προσωπικό καθαριότητας

– Αρχειοθέτες

– Προσωπικό μαγειρείου

– Εργάτες διαφόρων ειδικεύσεων

– Βοηθητικό προσωπικό

Στον νομό Τρικάλων οι θέσεις θα είναι, 8 στη Φαρκαδόνα, 31 στην Καλαμπάκα, 42 στα Τρίκαλα και 15 στην Πύλη (σύνολο 80)

 

Από την Παρασκευή

Η δεύτερη είδηση (από τα «Νέα») λέει τα εξής:

Από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου και μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους όσοι επιθυμούν να καλύψουν μία από 10.000 θέσεις ΥΕ κοινωφελούς εργασίας, που θα προκηρυχθούν από τον ΟΑΕΔ.

Η Πράξη έχει ως στόχο να αποκτήσουν εργασία συνολικά 50.000 άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα απασχοληθούν για πέντε μήνες σε δήμους, περιφέρειες, σχολεία, διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Η Πράξη ανοίγει με την πρόσληψη 10.000 αποφοίτων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, ειδικότητας γενικών καθηκόντων, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι Προσκλήσεις για αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πτυχιούχους ΑΕΙ ΤΕΙ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, ώστε να διαβάσουν προσεκτικά τη δημόσια Πρόσκληση και στη συνέχεια να υποβάλουν ηλεκτρονικά στον Οργανισμό αίτηση συμμετοχής. Η ηλεκτρονική αίτηση θα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, www.oaed.gr, και οι υποψήφιοι θα πρέπει να την αποστείλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr) στον ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται επισύρει τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία και τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες πολίτες ή πολίτες κράτους μέλους της EE, καθώς και Βορειοηπειρώτες, ομογενείς, ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο.

Θυμίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις εξής κατηγορίες:

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

– Εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

– Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ ΤΕΙ, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Η αμοιβή για ανέργους άνω των 25 ετών θα είναι 748 ευρώ, από τα οποία τα 490 ευρώ θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα 258 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή του πενταμήνου θα είναι 3.740 ευρώ.

Για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 ευρώ τον μήνα, από τα οποία τα 427 ευρώ θα είναι η καθαρή αμοιβή και τα υπόλοιπα 225 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Η συνολική αμοιβή πενταμήνου θα ανέλθει σε 3.260 ευρώ.

Διαλέγετε και παίρνετε λοιπόν…

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή