"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

«Καμπάνα» σε πρώην δημοτικούς συμβούλους της Φαρκαδόνας για παράβαση καθήκοντος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ποινή φυλάκισης 8 μηνών για παράβαση καθήκοντος επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας σε επτά πρώην δημοτικούς συμβούλους του δήμου Φαρκαδόνας.

Οι σύμβουλοι που θήτευσαν με τη δημοτική αρχή Φαρκαδόνας το 2014, αποφάσισαν να εξαιρέσουν από δημοπρασία μίσθωσης ένα δημοτικό αγροτεμάχιο παρατείνοντας τη μίσθωσή του λόγω «ένταξης» του χωραφιού σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.

Ένταξη που δεν είχε εγκριθεί τελικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν και να καταδικαστούν επτά σύμβουλοι, ενώ από το πρωτοβάθμιο κιόλας δικαστήριο είχε παύσει η δίωξη για τρεις ακόμη κατηγορούμενος καθώς απεβίωσαν.  

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι εμπλεκόμενοι σύμβουλοι στις 22/ 1/ 2014 λαμβάνουν «κατά παράβαση του νόμου» την επίμαχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, δίνοντας σε ενδιαφερόμενο αγρότη «παράταση προθεσμίας» για αγρόκτημα του δήμου στη θέση «Αυλάκι –Σχολικά»  «λόγω ένταξης σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.

Το συγκεκριμένο χωράφι ωστόσο στην πραγματικότητα «δεν είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας» αλλά με το σκεπτικό της ένταξης εξαιρέθηκε της «διακήρυξης δημοπρασίας» το Δήμου Φαρκαδόνας και έτσι δόθηκε η παράταση στη μίσθωση με τους συμβούλους – σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο – να βασίζονται στη δήλωση του ενδιαφερομένου αγρότη να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε όταν «έσπασε» ο συνεταιρισμός μεταξύ δύο αγροτών, με τον έναν να αισθάνεται θιγμένος από την εξέλιξη προς όφελος του άλλου αγρότη ενώ,  προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας ήταν η πενταετής μίσθωση αγροτεμαχίου.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δικαστική προσφυγή ο θιγόμενος αγρότης προσέφυγε ενώπιον της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, η οποία «έκανε δεκτή» την προσφυγή «με την αιτιολογία ότι η κρινόμενη απόφαση του ΔΣ ελήφθη κατά σαφή παράβαση διατάξεων νόμου» και «την ακύρωσε».

Εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρκαδόνας να επανέλθει και με νεότερη απόφαση του να «συμμορφωθεί με τη νομιμότητα»,  όπως επισημάνθηκε χθες κατά την ακροαματική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της δίκης κατέθεσαν  εμπλεκόμενοι αγρότες,  ενώ οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία.  

Ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή τους, με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας να επιβάλει τελικά ποινή φυλάκισης 8 μηνών – με αναστολή – σε όλους τους κατηγορούμενους,  ποινή μικρότερη αυτής που επέβαλε πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων το 2019.

Να σημειωθεί πως μετά την εξέλιξη η υπεράσπιση των καταδικασθέντων δημοτικών συμβούλων εξετάζει το ενδεχόμενο άσκησης αναίρεσης επί της απόφασης.  

Β.ΚΑΚΑΡΑΣ

Εφ. Ελευθερία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης