“Καμπανάκι” Δριτσέλη – Ν. Μιχαλάκη για τις ελλείψεις φαρμάκων στο Νοσοκομείο Reviewed by Momizat on . Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι καρκινοποθείς και οι ασθενείς με ειδικές παθήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατ Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι καρκινοποθείς και οι ασθενείς με ειδικές παθήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων   Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατ Rating: 0

“Καμπανάκι” Δριτσέλη – Ν. Μιχαλάκη για τις ελλείψεις φαρμάκων στο Νοσοκομείο

“Καμπανάκι” Δριτσέλη – Ν. Μιχαλάκη για τις ελλείψεις φαρμάκων στο Νοσοκομείο

Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι καρκινοποθείς και οι ασθενείς με ειδικές παθήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων  

dritseli1Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Νίκος Μιχαλάκης, σε σχέση με τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του φαρμακευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν τον κίνδυνο διακοπής των θεραπειών των καρκινοπαθών και των ασθενών με ειδικές παθήσεις, μετά από την τεράστια μείωση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για την φαρμακευτική δαπάνη, καθώς και την μη κάλυψη των κενών σε φαρμακοποιούς στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να λάβει όλα τα μέτρα για να μην λείψει κανένα φάρμακο σε κανέναν ασθενή και να στελεχώσει MIXALAKIS.jpg225άμεσα το φαρμακευτικό τμήμα με το απαραίτητο προσωπικό.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης αντιμετωπίζει το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς με ειδικές παθήσεις.

 

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι θεραπείες των καρκινοπαθών και άλλων ασθενών με ειδικές παθήσεις του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, εξαιτίας της τερατώδους μείωσης του προϋπολογισμού του, ενώ παραμένουν άλυτα και τα προβλήματα υπολειτουργίας του φαρμακευτικού τμήματος του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη του νοσοκομείου, τα τελευταία δύο χρόνια τα προβλεπόμενα ποσά έχουν περικοπεί κατά περίπου 50%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μειώσεις περίπου 800.000 ευρώ κατ’ έτος, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ήδη αδυναμία κάλυψης της δαπάνης ακριβών φαρμάκων.

Επίσης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν υπάρχει κανένας φαρμακοποιός στο φαρμακείο του νοσοκομείου παρά τα συνεχή διαβήματα, αλλά και τις εκθέσεις αξιολόγησης των δομών του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται, βάσει των τελευταίων οργανογραμμάτων στελέχωσης των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, 4 οργανικές θέσεις φαρμακοποιών, οι οποίες παραμένουν όλες κενές! Την ίδια στιγμή, οι διοικητικές αρχές του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων υπογραμμίζουν σε αντίστοιχες εκθέσεις αξιολόγησης την αδυναμία πλήρους και ορθής λειτουργίας του φαρμακευτικού τμήματος εξαιτίας αυτής της υποστελέχωσης.

Η λειτουργία του φαρμακευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων δεν επιτάσσεται μόνο από τις τεράστιες ανάγκες εξυπηρέτησης των ασθενών, αλλά και για λόγους ορθής οικονομικής διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης του νοσοκομείου. Η σημερινή υποστελέχωση δεν επιτρέπει, αφενός, την συστηματική παρακολούθηση των αναλώσεων υγειονομικού υλικού και φαρμάκων και αφετέρου, την διαχείριση και τον έλεγχο των προμηθειών.

 

Επειδή η δημόσια υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό.

Επειδή είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του φαρμακευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

–          Θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό του Νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα φάρμακα, για την κάλυψη όλων των ασθενών;

–          Προτίθεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την στελέχωση του φαρμακευτικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παναγιώτα Δριτσέλη

Νίκος Μιχαλάκης

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας