"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15 C
Trikala

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τι σημαίνει να σου παίρνουν το σπίτι σου και να ζεις με τον φόβο της αυριανής μέρας ;

Yπάρχει μια τεράστια κοινωνική ανησυχία.

Δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι τράπεζες πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές τα δάνεια στα funds, δηλαδή σε εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και ειδικεύονται στο ξεκοκάλισμα των κόκκινων δανείων.

Τα ευαγή αυτά ιδρύματα έχουν τις έδρες τους στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και άλλα νησιά-φορολογικούς παραδείσους.  

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, λοιπόν, θα γίνουν ιδιοκτησίες μικρομάγαζων του Λουξεμβούργου, μέσω δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες.

Το κοινωνικό ζήτημα είναι συνεπώς προφανές. Αναμένεται να βγούνε στο σφυρί 700.000 ακίνητα με ταχύτατες διαδικασίες και χωρίς ουσιαστικά να έχουν οι ιδιοκτήτες τους δυνατότητα νομικής άμυνας.

Είναι ντροπή, όταν έχουν μειωθεί δραματικά οι αμοιβές, έχουν καταστραφεί οικονομικά χιλιάδες, έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των περισσότερων και το μόνο που έχει γίνει φθηνότερο είναι η αξία των δανείων για τα funds.

Τα funds πλέον παίρνουν αβέρτα τα σπίτια των δανειοληπτών με τους πλειστηριασμούς.

Ποιος φταίει;

Αυτοί που τα παίρνουν ή εσείς που τους παρατηρείτε άπραγοι;

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το σπίτι για τον Έλληνα ή την Ελληνίδα, το δικό του/ της/ τους σπίτι, έχει μια δική του αξία, μια δική του ξεχωριστή σημασία. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και απόλυτα συνυφασμένο με την οικογένειά τους. Αν το έχει βρει έτοιμο ίσως να είναι λίγο πιο cool η κατάσταση, αν όμως το έχει αποκτήσει μετά κόπων και βάσανων……Εύχομαι να μην παίξει το σενάριο : «Ηλία ρίχτο» ή το πιο επιστημονικής φαντασίας και μαρτυρικό «Κούγκι».

 2. Ας μας πούνε οι (Ελληνικές τουλάχιστον) Τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήσαμε. Γιατί πουλάνε τα κόκκινα δάνεια που αφορούν πρώτες κατοικίες, σε εξευτελιστικές τιμές στα funds και όχι στους ιδιοκτήτες; Ένα παράδειγμα. Χρωστάει κάποιος 100.000 ευρώ για αποπληρωμή δανείου και η τράπεζα το ”πουλάει” για 20.000. Γιατί δεν το ”πουλάει” στον (ας πούμε) ιδιοκτήτη 25.000, σε 20-30 δόσεις; Όλοι κερδισμένοι θα είναι και δεν θα υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα. Μήπως είναι οι Τράπεζες τόσο ”πιεσμένες”, κάτι σαν τις Ελβετικές και Γερμανικές; Ή να πιστέψουμε ότι οι δικές μας, είναι …θωρακισμένες.

 3. Η φτηνή.
  Γιατί αν τα πουλήσουν παράδειγμα στους δανειολήπτες στο 20% για παράδειγμα της αξίας του δανείου απλά ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ κανείς!!! Ποιος θα πληρώσει όταν θα ξέρει πως αν δεν πληρώσει το δάνειο θα μπορεί να το πάρει στο 20%;;;;; Υποτίθεται πως ο δανειολήπτης αυτός έχει τουφεκισει το δάνειο , δεν πληρώνει μία και δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία ρύθμιση.
  Όσο για το παραμύθι της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών ,τις έχουν πληρώσει κυρίως αυτοί που δεν πήραν ποτέ δάνειο και πληρώνουν τους μπαταχτατσιδες.

 4. Πολύ σωστά τα λες Dimitris. Και ο πρώτος που δεν θα πληρώσει είναι ο κ. Πορτοσάλτε, ως δήλωσε δημοσίως. Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω, ότι πρότεινα στην τράπεζα μου όταν δίνει δάνειο, κυρίως για οικία, να αναφέρει στο άρθρο Νο1 με κεφαλαία κόκκινα γράμματα: Το σπίτι αυτό(ή το εργοστάσιο κλπ), μέχρι και την εξόφληση της τελευταίας δόσης είναι της τράπεζας.Καθαρές εξηγήσεις. Τώρα, όταν στο τέλος της περιπέτειας(περί αυτού πρόκειται) ο δανειολήπτης δυσκολεύεται, πρέπει να βρίσκονται πάντα λύσεις, κοινή συναινέσει. Συμφέρει όλους, κυρίως την τράπεζα, διότι αυτή δεν εμπορεύεται ακίνητα, αλλά χρήματα.

 5. Η φρην.

  Σε αρκετά συμφωνώ, όταν παίρνεις δάνειο το σπίτι είναι υποθήκη στην τράπεζα ή ότι δηποτε άλλο πάρεις, αλλιώς καμία τράπεζα δεν θα έδινε δάνειο. Υπάρχουν αυτοί που παλεύουν να πληρώσουν τα δάνεια και αυτοί έχουν αρκετά δίκαια και υπάρχουν και οι μπαταχσιδες που είναι από μεγάλο λαμόγια ως τους φτωχοδιαβολους, υπάρχουν και οι άλλοι που είναι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν κάνει το σκ@το τους παξιμάδι και αυτοί που δεν πήραν ποτέ δάνεια και έχουν πληρώσει ένα σκασμός λεφτά για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης