Καρ.Πό.Σ.: Προσκλητήριο για ένα κοινό όραμα για τον Δήμο Καρδίτσας Reviewed by Momizat on . Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών αξόνων της Δημοτικής Κίνησης Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών αξόνων της Δημοτικής Κίνησης Rating: 0

Καρ.Πό.Σ.: Προσκλητήριο για ένα κοινό όραμα για τον Δήμο Καρδίτσας

Καρ.Πό.Σ.: Προσκλητήριο για ένα κοινό όραμα για τον Δήμο Καρδίτσας

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας, χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών αξόνων της Δημοτικής Κίνησης Καρδίτσα Πόλις της Συλλογικότητας (Καρ.Πό.Σ), από τον υποψήφιο Δήμαρχο Καρδίτσας Βάιο Βαρελά.

karditsa1Την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της Καρ.Πό.Σ Κρίστα Λάππα, η οποία αναφέρθηκε στη διαδρομή και την συγκρότηση της Καρ.Πό.Σ, ενώ τον υποψήφιο Δήμαρχο προλόγισε ο Σπύρος Λάππας, επίσης μέλος της δημοτικής κίνησης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας Βάιος Βαρελάς, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς,  όλους για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε γιατί αυτές οι εκλογές του Μαϊου είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με πολιτικό χαρακτήρα και οντότητα. Γιατί τούτες οι εκλογές θα απαντήσουν με ποιον θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε στην άκρη, γιατί  θα καθορίσουν τι είδους Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε ως πολίτες, ως δημότες, έχοντας απέναντί μας μια  κεντρική πολιτική σκηνή που ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικού δικαίου εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και του αυταρχικού τρόπου επιβολής των καταστροφικών μέτρων κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και γιατί  θα καθορίσουν επίσης, και  με ποια μέσα θα  διεκδικήσουμε την ανατροπή της λογικής της ανάθεσης σε  «άλλους ικανούς  και άξιους».

Συνεχίζοντας, ο Β. Βαρελάς, τόνισε ότι « γνωρίζουμε ότι οι ευθύνες είναι πολλές και ο δρόμος ανηφορικός και κακοτράχαλος. Επιλέγουμε να τον βαδίσουμε γνωρίζοντας ότι θα απαιτηθούν ανατροπές, αλλά δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να μείνουμε στο περιθώριο και να παρακολουθούμε από μακριά άλλους να διαχειρίζονται το δήμο μας και την ίδια την ζωή μας. Πρέπει να είμαστεπαρόντες όχι μόνο στις διεκδικήσεις αλλά και στην λήψη αποφάσεων, ώστε οι όποιες επιλογές να έχουν και την προσωπική μας γνώση και σφραγίδα.
Σε καμιά περίπτωση ο ψηφοφόρος αυτή τη φορά δε πρέπει  να σταθεί στη κάλπη με την ελαφρότητα των προηγούμενων αναμετρήσεων! Οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν την απαρχή σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση και συνάμα να στείλουν πολλαπλά μηνύματα που θα σημάνουν τον τερματισμό των πολιτικών αφαίμαξης των μικρομεσαίων εισοδημάτων(Ξεπούλημα, Φτωχοποίηση, Εθνική Ανεξαρτησία).

karditsa2Όλοι εμείς τα μέλη και οι φίλοι της Δημοτικής Κίνησης Καρ.Πό.Σ έχουμε ένα στόχο: να μην συμβιβαστούμε με τη σημερινή πραγματικότητα, να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα για μια ανθρώπινη διαβίωση και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή  όλων μας, είτε ζούμε στην πόλη, είτε στα χωριά, ακυρώνοντας στην πράξη το σημερινό ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο από τις εθνικές και διεθνείς οικονομικές πολιτικές.
Η μάχη αυτή θα δοθεί με όρους κοινωνίας, πολιτών και κινημάτων, για τα οποία η Δημοτική μας Κίνηση Καρ.Πό.Σ μάχεται μήνες τώρα, από τη στιγμή που αποφάσισε ότι η δημιουργία ενός ισχυρού και διεκδικητικού αυτοδιοικητικού κινήματος είναι αναγκαιότητα ενάντια στη λογική της «ανάθεσης» και της εξάρτησης από το φθαρμένο και αναποτελεσματικό υπάρχον πολιτικό προσωπικό.

Η διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό μας Συμβούλιο είναι μια μικρογραφία των όσων συμβαίνουν σε κεντρικό επίπεδο κυβέρνηση – βουλή, όπου επιλέγεται η παράκαμψη της δημοκρατικής λειτουργίας(Βουλή-πράξεις νομοθετικού περιεχομένου- Δημοτικό Συμβούλιο-απευθείας αναθέσεις, νομιμοποίηση αποφάσεων μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας για θέματα τα οποία θα έπρεπε να πάνε ακόμα και σε δημοψήφισμα  π.χ χρέος του δήμου). Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος του Δήμου στις Τράπεζες, γιατί θεωρούμε ότι είναι  απαραίτητη,  ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν πρέπει να απαιτήσουμε την ολική ή μερική κατάργηση του χρέους. Σήμερα το ελληνικό κράτος δανείζεται με επιτόκιο 3% και οδηγεί τους δήμους στην χρεοκοπία στρέφοντάς στους στο να δανείζονται με υπέρογκα επιτόκια από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ενώ το χρέος καλύπτεται από την τεράστια δημοτική περιουσία αλλά και την υποθήκευση εσόδων ο δήμος δεν χρεώνεται με επιτόκια ύψους ανάλογου με τα στεγαστικά δάνεια αλλά επιβαρύνεται με παράλογα υψηλά επιτόκια. Με αυτό τον τρόπο έχει πληρωθεί ένα τεράστιο ποσό για τόκους. Το λιγότερο που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι μακροχρόνια αποπληρωμή με ένα επιτόκιο στο ύψος του 3% όσο δηλαδή δανείζει η ΕΕ την Ελλάδα και επανυπολογισμό των μέχρι σήμερα επιβαρύνσεων από τόκους υπερημερίας με βάση το επιτόκιο του 3%.

karditsa3Είναι γνωστή στο σύνολο της Κοινής Γνώμης της περιοχής μας η άθλια κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Καρδίτσας. Πρόκειται για τον 11ο πιο χρεωμένο Δήμο της χώρας. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες. Με τον κυβερνητικό προσανατολισμό στην αύξηση των δημοτικών τελών και τις ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών (νερό, ηλεκτρικό, υγεία, παιδεία, φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων) προστίθεται ένας ακόμη παράγοντας μείωσης του οικογενειακού  υφαρπαγμένου εισοδήματος.
Επί της ουσίας απειλούνται με αφανισμό  κοινωνικές δομές απαραίτητες για τη στήριξη κοινωνικά αδύναμων ομάδων, και εκμηδενίζεται η πιθανότητα ανάπτυξης ενός προγράμματος δημοσίων έργων.

Στο κέντρο αυτού του οικονομικού προβλήματος βρίσκεται ο υπέρογκος δανεισμός με υψηλά επιτόκια και η μείωση των εσόδων, αποτέλεσμα της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής. Ο δανεισμός αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη πραγματικότητα, κυρίως, γιατί απειλεί το κοινωνικό έργο των υπηρεσιών του δήμου. Δεν πρόκειται όμως μόνο γι’αυτό. Στα επίπεδα που είναι σήμερα δεσμεύει τα έσοδα του δήμου, απειλεί με κατάσχεση και ιδιωτικοποίηση τη δημοτική περιουσία  και με την επιβολή υπέρογκων τόκων υπερημερίας αυξάνεται με καλπάζουσα ταχύτητα, δημιουργώντας τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να υπάρξει μια πλήρως διαλυτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση υπερχρέωσης.
karditsa4Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές θεώρησαν καλό να διαχειριστούν τα οικονομικά με πελατειακές λογικές και περισσή ανευθυνότητα υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου, βάζοντας χρέη, υποθηκεύοντας δημοτική περιουσία και εκχωρώντας δικαιώματα είσπραξης εσόδων σε τράπεζες. Η Καρ.Πό.Σ είναι αποφασισμένη  να αντιταχτεί στη λογική του παρελθόντος. Δεν μπορεί να ονομαζόμαστε προοδευτικοί, ριζοσπάστες, αριστεροί αν δεν εφαρμόσουμε τουλάχιστον αυτά που άλλα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν όπως η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ο σεβασμός στις ανάγκες του δημότη, η απομάκρυνση από τις εξευτελιστικές πελατειακές σχέσεις, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και η αξίωση για τήρηση των υποχρεώσεών τους.
Η κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα, έχει μπει μέσα και απειλεί να καταστρέψει τις ζωές μας και να καταλάβει όλο τον τόπο μας. Πρέπει να δοθούν προτεραιότητες κι αυτές είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση και επέκταση των κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης, Η διαχείριση και τα εργαλεία της δημοτικής αρχής πρέπει να αναδιοργανωθούν, ώστε να στοχεύουν πρώτα σ’ αυτές. Η εργασία του προσωπικού του δήμου είναι λειτούργημα και γι’ αυτό με το παράδειγμά μας, αλλά και την δίκαιη κατανομή των βαρών πρέπει να εμπνεύσουμε την εκτίμηση και την αφοσίωση στο παραγόμενο έργο ώστε να γίνει δυνατή η επίτευξη καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών

karditsa5Ο κ. Βαρελάς συνέχισε λέγοντας: αν όχι τώρα, πότε;  Αν όχι εμείς ποιος; 
Τα ελατήρια πολλών που φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δημοτικά πράγματα, δεν έχουν σχέση με τη ανάδειξη και λύση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά με την δική τους πολιτική ανέλιξη. Αποτελούν δηλαδή «γενόσημα» ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει!
Η Καρ.Πό.Σ (Καρδίτσα Πόλις της Συλλογικότητας) εξαρχής δηλώνει καθαρά και χωρίς περιστροφές ότι θα δώσει τη μάχη της για μια συλλογική-  συμμετοχική διοίκηση με τους δημότες:

  • Με θεσμοθετημένες διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις, συμβούλια) συμμετοχής, ώστε οι πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους και να αποφασίζουν για τις δαπάνες, τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τα έργα του Δήμου. Μια διαδικασία που θα διαρκεί όλο το χρόνο και θα καταλήγει με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.
  • Με τη διαίρεση  του Δήμου σε μικρότερες τοπικές κοινότητες (π.χ. η πόλη της Καρδίτσας χωρίζεται σε γειτονιές, τα χωριά αποτελούν από μόνα τους μια κοινότητα).
  • Με τις  γενικές συνελεύσεις των τοπικών κοινοτήτων (γειτονιές, χωριά) να είναι, τα μόνα αποφασιστικά όργανα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο
  •  Με την οριζόντια δικτύωση των τοπικών κοινοτήτων
  • Με δημοψηφίσματα
  •  Με έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τις γενικές συνελεύσεις.

Δέκα (10) μήνες τώρα, καθημερινά μοχθούμε μέσα από τις συλλογικές δράσεις και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να ορθώσουμε αυτό το διαφορετικό λόγο, αυτό το διαφορετικό δρόμο. Γνωρίζουμε ότι πολλοί συνδημότες μας, θεώρησαν ότι χάσαμε πολύτιμο χρόνο, ότι καθυστερήσαμε με τις διαδικασίες, αλλά η δημοτική μας συλλογικότητα, φιλοδοξεί να αποτελέσει πεδίο άσκησης μιας ισχυρής και στέρεης τοπικής δημοκρατίας, που θα εκφράσει την ελπίδα για την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή του συμπολίτη μας. Άλλωστε, μη σας διαφεύγει ότι είμαστε η μοναδική δημοτική κίνηση με ενεργά μέλη και με καταστατικό λειτουργίας, απόδειξη ότι ερχόμαστε από μια μακριά πορεία συμμετοχής και η δέσμευσή μας είναι ότι θα υπάρχουμε και την επόμενη ημέρα των εκλογών ως ενεργή δημοτική συλλογικότητα

Ο Β. Βαρελάς, κλείνοντας, τόνισε:
Η Καρδίτσα έχει την ιστορία της, το πολιτισμό της, το δικό της διακριτό ρόλο στην γεωγραφία των ελληνικών πόλεων.
Πρέπει να αναπτύξουμε αυτόν το ιδιαίτερο ρόλο όλοι μαζί
Να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και συμμετοχής, μακριά από τους κομματικούς μηχανισμούς και πελατειακές λογικές.
Να δημιουργήσουμε την κοινωνία των πολιτών και του ισχυρού πολίτη, που θα έχει λόγο στην τοπική ανάπτυξη και θα λαμβάνει αποφάσεις για τη ζωή του, και το μέλλον των παιδιών του.
Πρέπει να “χτίσουμε” δομές αλληλεγγύης, που να απαντούν στη σημερινή κρίση και τις λογικές της βαρβαρότητας που αυτή επιβάλει.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δήμο πρότυπο για όλη την Ελλάδα
Μπορούμε να το πετύχουμε! Και θα  το πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί.
Με το δικό μας στίγμα, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της δημιουργίας, της προόδου και της ανάπτυξης.
Ο σκοπός μας δεν είναι να καταγράψουμε μια Νίκη, αλλά να αλλάξουμε τη πορεία της πόλης & των χωριών δομώντας σε γερά θεμέλια τον ανθρωποκεντρικό δήμο που όλοι έχουμε ανάγκη και περσότερο απ΄όλους τα παιδιά μας, η νέα γενιά στην οποία θα παραδώσουμε τη σκυτάλη.
Η Καρδίτσα και ο κόσμος της, πρέπει να ζήσει όπως της αξίζει.
(Πηγή left.gr)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή