Καταγγελία Ευαγ. Στεργίου για επιχειρούμενο κλείσιμο του Κ.Υ. Φαρκαδόνας Reviewed by Momizat on .  Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας έρχονται, δυστυχώς, να επαληθεύσουν αυτά που η Λαϊκή Συσπείρωση εγκαίρως - από τις τοπικές εκλογές του 2010 - είχε προειδοποι  Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας έρχονται, δυστυχώς, να επαληθεύσουν αυτά που η Λαϊκή Συσπείρωση εγκαίρως - από τις τοπικές εκλογές του 2010 - είχε προειδοποι Rating: 0

Καταγγελία Ευαγ. Στεργίου για επιχειρούμενο κλείσιμο του Κ.Υ. Φαρκαδόνας

Καταγγελία Ευαγ. Στεργίου για επιχειρούμενο κλείσιμο του Κ.Υ. Φαρκαδόνας

stergiou Οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας έρχονται, δυστυχώς, να επαληθεύσουν αυτά που η Λαϊκή Συσπείρωση εγκαίρως – από τις τοπικές εκλογές του 2010 – είχε προειδοποιήσει  και καταγγείλει, όταν  ακόμη βρισκόταν στα σχέδια.

Τις τελευταίες μέρες συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες -οι οποίες και δεν διαψεύδονται από τους κυβερνητικούς παράγοντες- πως επίκειται άμεσα κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Φαρκαδόνας, μαζί βέβαια και με ένα ακόμη Κέντρο Υγείας του νομού μας (της Πύλης), καθώς και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων –καταργήσεις κλινικών και νοσοκομειακών κρεβατιών σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας.

Οι σχεδιαζόμενες «αναδιαρθρώσεις» θα ξεθεμελιώσουν ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη του λαού που ζει στα χωριά του δήμου μας. Θα στείλουν και τους δημότες της Φαρκαδόνας να αναζητήσουν έστω και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, όχι μόνο στα διάφορα σημεία του ορίζοντα, αλλά και σε πόρτες που για ν’ ανοίξουν πρέπει πρώτα να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους.

Την ίδια ώρα που ξεκληρίζουν και τους εναπομείναντες φτωχομεσαίους αγρότες  των χωριών μας με τη νέα ΚΑΠ και τη φορολόγηση, την ώρα που έχουν αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, την ώρα που οι περισσότεροι αυταπασχολούμενοι & ΕΒΕ δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και μένουν με ασφράγιστα βιβλιάρια και χωρίς περίθαλψη, την ώρα που οι συνταξιούχοι των χωριών μας δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους.

Την ίδια ώρα, όμως, και στην ευρύτερη περιοχή μας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια, αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας αυξάνουν τα κέρδη τους. Πρόκειται για καλά μελετημένη απόφαση της συγκυβέρνησης που συμβαδίζει και εξυπηρετεί την πάγια πολιτική της ΕΕ και της τρόικας να μειώνει τις κρατικές δαπάνες και δομές για την Υγεία αφήνοντας περισσότερο «χώρο» και κονδύλια διαθέσιμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο και σ’ αυτό το χώρο. Αντιμετωπίζουν την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών ως «κόστος» από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί το κράτος.

Με τις εφαρμοζόμενες αλλά και τις δρομολογημένες πολιτικές, οι δημόσιες δομές, ακόμα και όσα δεν κλείνουν, οδηγούνται να λειτουργούν ως αυτοτελείς μονάδες, σαν επιχειρήσεις με «έσοδα – έξοδα», με φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών.

Γι’ αυτό αυξάνουν τη συμμετοχή για τα φάρμακα και τα νοσήλια,  βάζουν χαράτσι 25 ευρώ σε κάθε εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, καταργούν Κ. Υ. & ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Αυτά έχουν ολέθριες συνέπειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, το λαϊκό εισόδημα και την υγεία του λαού, μιας και όποιος δεν έχει οικονομική δυνατότητα πεθαίνει…

Τα κυβερνητικά πυροτεχνήματα περί «εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού» και «εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης» αποτελούν φτηνές δικαιολογίες.

Ταυτόχρονα, και εργαζόμενοι δομών υγείας που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν  πρόκειται να πάρουν το δρόμο της «κινητικότητας-διαθεσιμότητας» με αβέβαιο μέλλον και αρκετοί  θα «εξαναγκαστούν σε απόλυση» λόγω  μετακίνησής τους ακόμη και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Και βέβαια δεν πρέπει να μας διαφεύγει η τακτική της κυβέρνησης να κατασυκοφαντεί αυτό τον κλάδο των εργαζομένων αλλά και σε οποίον πρόκειται να επιτεθεί, για να διασπάσει τη λαϊκή ενότητα.
Είναι καθήκον μας η παρεμπόδιση και τελικά η ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδίων στην Υγεία. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου αναγκαία συνθήκη είναι η συμμαχία των λαικών ανθρώπων της περιοχής μας με τους εργαζομένους του κλάδου για Κέντρο Υγείας δωρεάν για όλους που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας σε πρωτοβάθμια φροντίδα.

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη Λαϊκή Συσπείρωση Φαρκαδόνας καλούμε τους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους, γυναίκες, ανέργους, τη νεολαία του δήμου μας να πάρουν την υπόθεση αυτή στα χέρια τους και να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Δεν υπάρχουν άνωθεν σωτήρες, αυτοί έχουν ψηφίσει, συμφωνήσει ή συμβιβαστεί μ’ αυτή την πολιτική. Μόνο ο λαός ενωμένος, οργανωμένος μέσα από τα σωματεία του, τους αγροτικούς συλλόγους, την Λαϊκή Επιτροπή μπορεί και έχει τη δύναμη να αντισταθεί, να αποτρέψει και να ανατρέψει.

Μόνο έτσι μπορεί να αγωνιστεί για Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που θα είναι δωρεάν για όλους, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, τα οποία θα αποτελούν ενιαίο σύστημα μαζί με τα γενικά και ειδικά δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα της δημόσιας επείγουσας ιατρικής (ΕΚΑΒ).

Με πλήρη στελέχωση, εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Με κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπορευματοποίηση στην υγεία.

Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που θα έχουν στόχο την πρόληψη των κινδύνων, την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και την παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών.

Που με ευθύνη του Κέντρου Υγείας και όχι ατομική να οργανώνονται και να εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα.

Σε ένα τέτοιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορούν να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και άλλες ειδικότητες υγειονομικών που ασκούν σήμερα ιδιωτικό έργο.

Οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής, η ύπαρξη ενός ικανού αριθμού εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και άλλου που μπορεί να εκπαιδευθεί μπορεί να εξασφαλίσει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για το λαό.

Αυτές είναι οι σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των χωριών μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω απ΄αυτές. Αγωνιζόμαστε όχι μόνο να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας αλλά  να στελεχωθεί ώστε να τις καλύψει πλήρως.

Ευαγγελία Στεργίου
Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Αφήστε το σχόλιο σας