Καταργεί το οκτάωρο, θέλει επταήμερη εργασία Reviewed by Momizat on . Ακόμα μία πτυχή του νεοφιλελεύθερου προεκλογικού του προγράμματος ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την καθιέρωση επταήμερης εργασίας Ακόμα μία πτυχή του νεοφιλελεύθερου προεκλογικού του προγράμματος ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την καθιέρωση επταήμερης εργασίας Rating: 0

Καταργεί το οκτάωρο, θέλει επταήμερη εργασία

Καταργεί το οκτάωρο, θέλει επταήμερη εργασία

Ακόμα μία πτυχή του νεοφιλελεύθερου προεκλογικού του προγράμματος ξεδίπλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την καθιέρωση επταήμερης εργασίας και προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που έκανε λόγο για επιστροφή στον 18ο αιώνα.

«Η Ν.Δ. προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε», τόνιζε το Μαξίμου, αργά το βράδυ της Κυριακής, και πρόσθετε:

«Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη Ν.Δ., αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο…»

Νωρίτερα, η Πειραιώς είχε επιχειρήσει να «τροποποιήσει» όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για fake news και υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόταν σε επιχειρησιακή σύμβαση της εταιρείας «Παπαστράτος», την οποία έχει εγκρίνει το υπουργείο Εργασίας.

Τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης 

Ωστόσο, κατά τη διακαναλική του συνέντευξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία, αμφισβητώντας το οκτάωρο και προβάλλοντας ως επιχείρημα το γεγονός ότι «είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού είπε ορισμένες γενικότητες για την ψηφιακή εποχή και πώς μπορεί το κράτος και οι επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, δήλωσε:

  • Το άλμα του εκσυγχρονισμού από πλευράς κράτους και επιχειρήσεων θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απασχόλησης 
  • Και η ίδια η φύση της εργασίας αλλάξει σήμερα και πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπόψη μας 
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκτάωρου και διάφορες  άλλες σαχλαμάρες 
  • Το μόνο το οποίο κάνω είναι να γνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο από ότι δούλευαν μέχρι σήμερα 
  • Το κράτος έρχεται να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες  
  • Ναι το να δώσουμε τη δυνατότητα σε μια γυναίκα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία οκτώ ώρες, πέντε ημέρες, αλλά είναι καλό  
  • Όταν μια επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από τι θα είχαν πριν και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και εργαζόμενοι και επιχειρήσεις και κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα 
  • Κάποιοι που τα βλέπουν και κυνηγούν σκιές δεν έχουν ιδέα, δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980 
  • Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι που τα ισχυρίζονται αυτά φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν που πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη από το 1.00.00 έως το 1.04.40.

Σφοδρές αντιδράσεις και ανακοινώσεις

Σε μία πρώτη του ανακοίνωση κι αντιδρώντας έντονα στις δηλώσεις Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου τον κατηγόρησε ότι δεσμεύεται «ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα».

Μέγαρο ΜαξίμουEUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”… Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία.. Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της Ν.Δ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ », ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Μαξίμου. 

Απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία μίλησε για «πρωτοφανή γκάφα» από τον «μηχανισμό λάσπης του κ. Τσίπρα».

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Όπως υποστήριξε η Πειραιώς, το Μαξίμου «καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας». Αναφερόμενο στη σύμβαση της «Παπαστράτος», υπογράμμισε ότι αυτή δεν προβλέπει επταήμερη εργασία εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας.

«Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη», τόνισε επίσης το υπουργείο.

Για το θέμα τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, εξαπολύοντας βολές κατά του προέδρου της Ν.Δ. Όπως σημείωσε, «ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή