Καταρρίπτοντας μύθους για τη μετανάστευση, με βιβλίο συγγραφέν και από τρικαλινό Reviewed by Momizat on . Πολλά έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τους μετανάστες και τη μετανάστευση εν γένει. Πολλά από αυτά, αποδείχθηκε ότι ήταν μύθοι ή δεν ανταποκρίνονταν στην Πολλά έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τους μετανάστες και τη μετανάστευση εν γένει. Πολλά από αυτά, αποδείχθηκε ότι ήταν μύθοι ή δεν ανταποκρίνονταν στην Rating: 0

Καταρρίπτοντας μύθους για τη μετανάστευση, με βιβλίο συγγραφέν και από τρικαλινό

Καταρρίπτοντας μύθους για τη μετανάστευση, με βιβλίο συγγραφέν και από τρικαλινό

Πολλά έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια για τους μετανάστες και τη μετανάστευση εν γένει. Πολλά από αυτά, αποδείχθηκε ότι ήταν μύθοι ή δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Αυτή τη φορά, έρχεται ένα βιβλίο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να αντικρούσει 11 από τις πιο συνηθισμένες φράσεις και απόψεις σχετικά με τους μετανάστες. Πρόκεται για το βιβλίο “Η μετανάστευση στην Ελλάδα. Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες”, τωνΒασίλη Παπαστεργίου και Ελένης Τάκου (ο Β. Παπαστεργίου είναι τρικαλινός στην καταγωγή, αδελφός του υπ. Δημάρχου Τρικκαίων, Δημ. Παπαστεργίου. Παρακάτω θα βρείτε τα βιογραφικά των δύο).

Στον πρόλογο του βιβλίου (εκδόσεις Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, παράρτημα Ελλάδας), διαβάζουμε:

“Εδώ και είκοσι τουλάχιστον χρόνια, το μεταναστευτικό αποτελεί ζήτημα το οποίο με διαφορετικές μορφές επανέρχεται μονίμως, καταλαμβάνοντας κεντρική θέση στη δημόσια συζήτηση. Στη συζήτηση αυτή επικρατούν συνήθως στρεβλές αντιλήψεις και συσκοτίζονται τα πραγματικά δεδομένα, καθώς η μετανάστευση συνιστά αντικείμενο πολιτικής χρήσης και μιντιακής εκμετάλλευσης. Με ευθύνη των κυρίαρχων μέσων μαζικής ενημέρωσης και χάρη στη συστηματική παρέμβαση της Ακροδεξιάς, δημιουργούνται κοινωνικοί μύθοι, ενίοτε και καταστάσεις «ηθικού πανικού», πράγμα που καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την κατανόηση της πολυπλοκότητας του φαινομένου και, φυσικά, τη νηφάλια αντιμετώπισή του”.

Επομένως, “το βιβλιαράκι αυτό έχει διπλό στόχο. Πρώτον, να αποδομήσει με τεκμηριωμένα στοιχεία τους ποικίλους κοινωνικούς μύθους που αφορούν τη μετανάστευση, συμβάλλοντας σε μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη αντίληψη του μεταναστευτικού. Δεύτερον, μέσω της αποδόμησης αυτής,να προτείνει μια ρεαλιστική αλλά και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δηλαδή μια πραγματικά αριστερή πολιτική. Μια πολιτική που, εκκινώντας από τα δεδομένα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, συνδυάζει τον καλώς νοούμενο ρεαλισμό με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου”.
Ετσι, οι συγγραφείς διάλεξαν “έντεκα από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας στοιχεία και μελέτες, δείχνουμε ποια είναι η πραγματικότητα σε κάθε θέμα, ενώ στο τέλος περιγράφουμε, σε αδρές γραμμές, βασικά σημεία μιας δίκαιης και ρεαλιστικής πολιτικής για τη μετανάστευση”.

Οι 11 αυτοί μύθοι, είναι:

1. «Δεν χωράνε άλλοι»

2. «Είναι όλοι λαθρομετανάστες»

3. «Το καινούργιο μειονοτικό ζήτημα»

4. «Ο νόμος για την ιθαγένεια είναι μαγνήτης για τους λαθρομετανάστες»

5. «Οι μετανάστες καλοπερνάνε στην Ελλάδα – Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να φύγουν»

6. «Οι μετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα»

7. «Έχουν έρθει εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές»

8. «Απειλείται η ζωή και η περιουσία μας»

9. «Οι Αλβανοί έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, αλλά οι Ασιάτες και οι Αφρικανοί είναι άλλο πράγμα»

10. «Μεμονωμένα περιστατικά και αγανακτισμένοι πολίτες»

11. «Οι δικοί μας πατεράδες μετανάστευαν νόμιμα»

Εκτίμηση
Το βιβλίο ουσιαστικά αποτελεί μια σαφή και εμπεριστατωμένη απάντηση, με αληθινά στοιχεία, για το τι συμβαίνει με το σημαντικό αυτό θέμα. Σαφώς και η συζήτηση για αυτό, δεν τελειώνει, ούτε αρχίζει με τη συγκεκριμένη εργασία. Εϊναι, όμως, μια σημαντική συμβολή στη θεώρηση των ζητημάτων που, με πολιτικό υπόβαθρο και κοινωνικές – κοινωνιολογικές επεκτάσεις (και αντιστρόφως, φυσικά), στο πλαίσιο μιας διαρκώς ά-λογης και παράλογης αντιμετώπισης καυτών θεμάτων, διαρκώς αναζωπυρώνονται εν θερμώ, αποτελούν στοιχεία πολιτικής έντασης και διαμορφώνουν συνειδήσεις.
Επομένως, αξίζει να διαβαστεί, καθώς η νηφάλια και ορθολογική αντιμετώπιση κάθε ζητήματος – ειδικά των καίριων – συμβάλλει στη με κάθε τρόπο ενίσχυση της γνωστικής μας κατάστασης και, κατ’ επέκτασης, στον ρόλο μας ως πολίτες – λαός.

Οι συγγραφείς
Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος Αθηνών. Σπούδασε στηΝομική Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο και την εγκληματολογία (Πανεπιστήμιο του Leicester και Πάντειο Πανεπιστήμιο). Συμμετέχει στην Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Η Ελένη Τάκου σπούδασε επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες (Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πάντειο Πανεπιστήμιο) και φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre). Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματατου Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Θα το βρείτε σε μορφή pdf εδώ ή, αν είστε σε πιο μεγαλη πόλη, σε έντυπη μορφή, στα γραφεία του Ιδρύματος.
Θανάσης Μιχαλάκης
ΣΗΜ. Επιλέξαμε να εντάξουμε το κείμενο στην ενότητα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ της ιστοσελίδας μας, καθώς η λέξη έχει την ίδια ρίζα με τις λέξεις Πόλις, Πολίτης, Πολιτική

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή