"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤO ΓΚΡΑΤΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος κατάρτισης Erasmus+ με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ipads/tablets», 6 καθηγητές Πληροφορικής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου (Ε.Κ.) Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν στο Γκράτς της Αυστρίας από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου 2016.

 

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το 1ο Ε.Κ. Τρικάλων με σκοπό να εκπαιδεύσει τους καθηγητές του τομέα Πληροφορικής που ανήκουν στο δυναμικό του, ώστε:

  • Να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αναβαθμίζουν τον παλαιό εργαστηριακό εξοπλισμό εφαρμόζοντας απλές καινοτόμες ιδέες με ενσωμάτωση συσκευών ipads/tablets.
  • Να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες πολύτιμες για την σωστή επιλογή των κατάλληλων συσκευών ipads/tablets τις οποίες θα εισάγουν στην τάξη.
  • Να γνωρίσουν τρόπους χρησιμοποίησης των συσκευών ipads/tablets στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Να έρθουν σε επαφή με τις υπάρχουσες εφαρμογές οι οποίες έχουν αναπτυχθεί ειδικά για ipads/tablets.
  • Να αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους και να μπορούν να αναζητούν νέους τρόπους χρήσης των συσκευών ipads/tablets κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των μαθητών. Φυσικά, η αναζήτηση των νέων αυτών τρόπων θα λαμβάνει κάθε φορά υπ’ όψιν τις συνθήκες διδασκαλίας και τις προσδοκίες των μαθητών.

 

Το πρόγραμμα αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού του 1ου ΕΚ Τρικάλων που αφορά την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σε θέματα σχετικά με την ειδικότητά τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα Ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία εκτός των τεχνικών και παιδαγωγικών γνώσεων, ενισχύουν το διαπολιτισμικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, βελτιώνουν τις γλωσσικές δεξιότητες και προωθούν την Ευρωπαϊκή ιδέα.

 

Υπεύθυνος για την κατάρτιση των καθηγητών ήταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Atempo που εδρεύει στο Γκράτς. Με έτος ίδρυσης το 2000 ο συγκεκριμένος οργανισμός έχει γνωρίσει μια αλματώδη ανάπτυξη. Οι 80 περίπου εργαζόμενοι σε αυτό εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές με κύριο σκοπό την εξασφάλιση όρων ισότητας στους ανθρώπους. Από την εκπαίδευση έως την παραγωγή απλών εγχειριδίων  (easy to read) και την εύρεση εργασίας σε νέους, η Atempo έχει να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο έργο. Με πρωτοποριακό τρόπο, χρησιμοποιεί μία μεγάλη ποικιλία εφαρμογών ipads.

 

Στις ημέρες της κατάρτισής τους στους χώρους της Atempo, οι εκπαιδευτές του 1ου Ε.Κ. Τρικάλων παρακολούθησαν άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από ειδικούς. Παράλληλα, συνεργάστηκαν με εκπαιδευτικούς άλλων εθνικοτήτων στην παραγωγή ψηφιακού υλικού με τη χρήση ipads. Χρησιμοποίησαν ένα πλήθος από εφαρμογές σε ipads, για δημιουργία online κουίζ, διδασκαλία αλγορίθμων, δημιουργία παρουσιάσεων/βίντεο, μελέτη φυσικών φαινομένων κλπ.  Ακόμα, συνεργάστηκαν με τους μαθητές του σχολείου γνωρίζοντας από κοντά τον τρόπο εκπαίδευσής τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην πόλη Jennersdorf στα περίχωρα του Γκρατς.  Είναι ένα από τα λίγα σχολεία της Αυστρίας στα οποία η χρήση συσκευών ipads έχει καθιερωθεί σαν μέσο διδασκαλίας χάρη στην προσπάθεια εμπνευσμένων καθηγητών και της διεύθυνσης του σχολείου. Εδώ, οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Τρικάλων δούλεψαν μαζί με τους μαθητές του σχολείου δοκιμάζοντας συγκεκριμένες εφαρμογές σε κάθε μάθημα.

Ο γενικός απολογισμός του προγράμματος είναι πολύ θετικός αφού οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας απέκτησαν τα κίνητρα και τις τεχνικές γνώσεις για την εισαγωγή των καινοτόμων συσκευών στην εκπαιδευτική πρακτική τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης