"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Κατασκοπευτικά και ιπτάμενα τάνκερ στη Λάρισα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έργα για τη δημιουργία νέων υποδομών ξεκινούν το επόμενο διάστημα στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αναβάθμισης της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, όπως προβλέπεται και στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών όπου εξετάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι όροι της συμφωνίας για την περαιτέρω αξιοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» σε ό,τι αφορά στην 110 ΠΜ, η συμφωνία των δύο χωρών «κλείδωσε» και η βάση της Λάρισας θα αποτελέσει «την πρώτη που θα αρχίσει να βλέπει τα οφέλη από τη νέα συμφωνία» καθώς θα κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν, σε πρώτη φάση τα θηριώδη κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη («Global Hawk») και σε δεύτερη φάση τα ιπτάμενα τάνκερ (KC-135).

Με τη νέα στρατιωτική συμφωνία, το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ εξελίσσεται σε στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο για τις ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό, θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες μεταστάθμευσης – και όχι της μόνιμης βάσης – των πλέον σύγχρονων κατασκοπευτικών που είναι γνωστό πως σήμερα επιχειρούν κυρίως στην Κριμαία.

Ο ίδιος σχεδιασμός θέλει επίσης και την εξυπηρέτηση των ιπτάμενων τάνκερ με δεδομένο ότι η βάση της Σούδας αντιμετωπίζει «προβλήματα συμφόρησης», ενώ η βάση της Λάρισας διαθέτει το πλεονέκτημα της λειτουργίας ως αμιγώς στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και ΗΠΑ τυπικά θα ολοκληρωθούν σύντομα, εξ ου και η εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι εργασίες στην 110 ΠΜ για τη δημιουργία υποδομών. Όπως είναι γνωστό, τεχνικό κλιμάκιο στρατιωτικών των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί προ μηνών τη βάση της Λάρισας εξετάζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Σχεδιασμό που είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, (στις 16 Απριλίου 2019) όταν ερωτηθείς για το ίδιο θέμα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν διάφορα αιτήματα, τα οποία τα συζητάμε, τα εξετάζουμε και θα δούμε».

Στην υπογραφή της συμφωνίας είχε παραπέμψει και ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επίσης κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, τον περασμένο Αύγουστο, ενώ προηγήθηκε – στις 23 Ιουλίου 2019 – η επίσκεψη του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη (US European Command – USEUCOM) πτεράρχου Τοντ Γουόλτερς.

Τον κ. Γουόλτερς που είναι παράλληλα και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) (σ.σ. ο «Νο 1» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) υποδέχθηκε ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, καθώς είναι πρώτη φορά που SACEUR επισκέφθηκε τη Λάρισα, έστω με την ιδιότητα του US EUCOM.

Μάλιστα στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σημειωνόταν πως κατά τη συνάντηση των δύο αρχηγών «συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη συνεργασία των 2 κρατών (όπως τη Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA, τη US Naval Support Activity στη Σούδα) καθώς και θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. O General Tod D. Wolters (ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Ελλάδα ως διοικητής της USEUCOM) ευχαρίστησε για τη σταθερή συμβολή της Ελλάδας στην προβολή σταθερότητας στην εν λόγω περιοχή, όπως και για τη φιλοξενία τμημάτων των ΕΔ των ΗΠΑ».

Καθοριστική σημασία για την περαιτέρω αξιοποίηση της 110 ΠΜ αποτελεί το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2018 και με συνεχείς ανανεώσεις της συμφωνίας παραμονής, στο όνομα της συνεκπαίδευσης, επιχειρούν από τη Λάρισα τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά, MQ-9 Reaper.

GLOBAL HAWK

Να σημειωθεί πως τα υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά «Global Hawk» εδρεύουν σήμερα στη βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία και η αμερικανική πλευρά – στην παρούσα φάση – επιθυμεί την αξιοποίηση της 110 ΠΜ όχι ως μόνιμη βάση αλλά ως βάση μεταστάθμευσης, τόσο των κατασκοπευτικών αεροσκαφών όσο και των ιπτάμενων τάνκερ, χρήση που θα «ανακουφίσει» την «κορεσμένη» βάση της Σούδας.

Αναβαθμίζοντας επιχειρησιακά για τις ΗΠΑ τη βάση της Λάρισας, αφού από το νέο έτος θα επιχειρούν τα Global Hawk, τα KC-135, σε συνδυασμό με τα MQ-9 Reaper που επιχειρούν ήδη προς Νότο.

Σημειώνεται πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Global Hawk (εντυπωσιακά σε μέγεθος καθώς έχουν μήκος 13,4 μέτρα και ανάπτυγμα πτερύγων 35,4 μέτρα) είναι κατασκοπευτικά αεροσκάφη με υπερσύγχρονο εξοπλισμό (κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων, αντίμετρα κλπ) πετούν σε μεγάλο ύψος με τεράστια εμβέλεια και αυτονομία, ενώ φέρουν πολλά οπλικά συστήματα.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης