Καταστρέφουν ΚΑΙ το Πήλιο Reviewed by Momizat on . Τα αντανακλαστικά των φορέων του νομού Μαγνησίας θα δοκιμαστούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οπότε και θα κληθούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους επί Τα αντανακλαστικά των φορέων του νομού Μαγνησίας θα δοκιμαστούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οπότε και θα κληθούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους επί Rating: 0

Καταστρέφουν ΚΑΙ το Πήλιο

Καταστρέφουν ΚΑΙ το Πήλιο

Τα αντανακλαστικά των φορέων του νομού Μαγνησίας θα δοκιμαστούν μέσα στο επόμενο 20ήμερο, οπότε και θα κληθούν να παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους επί του ειδικού σχεδίου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό.

Με το νέο σχέδιο, το Πήλιο «σβήνει» από τον τουριστικό χάρτη της χώρας, από τη στιγμή που όλοι οι οικισμοί «τσουβαλιάζονται» σε ένα ενιαίο πλαίσιο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητά τους, καταργούνται οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και προωθείται η δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Η έγκαιρη αντίδραση απέναντι στο σχέδιο τόσο από την πλευρά του Αντιπροέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Λεβέντη, όσο κι από πλευράς της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, πέτυχε ένα πρώτο βήμα: αντί να λήξει χθες η διαβούλευση επί του σχεδίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έδωσε περιθώριο χρόνου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους.

Πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός, προκειμένου οι φορείς να μπορέσουν να ανατρέψουν όλες τις δυσμενείς εξελίξεις στον τουριστικό χάρτη που θίγουν καίρια το Πήλιο. «Το σχέδιο δεν αφορά μόνο στο μέλλον του τουρισμού, αλλά γενικότερα της ανάπτυξης του νομού και δη του Πηλίου», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Κων. Λεβέντης, δίνοντας τη σκυτάλη στους Δημάρχους της Μαγνησίας και τους υπόλοιπους φορείς, ώστε συντονισμένα να παλέψουν για τα συμφέροντα του Πηλίου.

Μία πρώτη ανάγνωση του σχεδίου από τον Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ, Κων. Λεβέντη και του ξενοδόχου – πολιτικού μηχανικού, Πάρη Κονιόρδου, αποτέλεσε «σφαλιάρα» για τους επαγγελματίες του τουρισμού και συγκεκριμένα τους ξενοδόχους, που ζητούν την ενεργοποίηση του συνόλου των φορέων της Μαγνησίας αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην κατεύθυνση ακύρωσης του σχεδίου, που θα καταδικάσει σε μαρασμό το Πήλιο.

Κι αυτό γιατί, από το σχέδιο «εξαφανίζονται» οι ιδιαιτερότητες μεταξύ των οικισμών του Πηλίου. Η ορεινή ζώνη διαφέρει από την παραλιακή κι όμως στο νέο χωροταξικό, το Πήλιο αναφέρεται ως ενιαία τουριστική περιοχή, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία να δημιουργηθούν νέοι θεματικοί τουριστικοί προορισμοί με νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα κι ενώ στο Πήλιο επί σειρά αναπτύσσονται εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη εναλλακτικών δράσεων μόνο στα παράλια της Κρήτης και της Εύβοιας.

Το σημαντικότερο ωστόσο για τους ξενοδόχους, είναι το σημείο του χωροταξικού, που φέρεται να προωθεί τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο Πήλιο, που πέρα από το γεγονός ότι η ίδια η μορφολογία της περιοχής δεν τις «σηκώνει», έρχεται να υποβαθμίσει τη μικρή και μεσαία ξενοδοχία που έχει ήδη αναπτυχθεί, αλλά και να αγνοήσει το Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου ορίζονται οι όροι δόμησης του Πηλίου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Αφήστε το σχόλιο σας