Καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο Reviewed by Momizat on . Σύμφωνα με την  Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» οι κατασχέσεις ή συμψηφισμοί καταθέσεών των πολιτών για εξόφληση χρεών τους , έχουν αυξηθεί κατακόρυφ Σύμφωνα με την  Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» οι κατασχέσεις ή συμψηφισμοί καταθέσεών των πολιτών για εξόφληση χρεών τους , έχουν αυξηθεί κατακόρυφ Rating: 0

Καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο

Καταχρηστικές και παράνομες κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο

Σύμφωνα με την  Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» οι κατασχέσεις ή συμψηφισμοί καταθέσεών των πολιτών για εξόφληση χρεών τους , έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. «Χέρι» σε περισσότερους από 50.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων έχει βάλει η εφορία από την αρχή του έτους για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Τα αιτήματα που έχουν δεχθεί και έχουν εκτελέσει οι τράπεζες από τις αρχές του έτους εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 130%, γεγονός που δείχνει ότι μια καταιγίδα κατασχέσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Αντιμέτωποι με μαζικά αιτήματα κατασχέσεων λογαριασμών ακόμη και για οφειλές της τάξης των πέντε και δέκα ευρώ βρίσκονται πολλοί συμπολίτες  μας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.),

« δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει δεν είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ.»

 Εάν λοιπόν αυτή η διαδικασία γινόταν σύμφωνα με τους νόμους, κανείς δεν θα μπορούσε να πει το παραμικρό. Όμως φαίνεται ξεκάθαρα ότι η “σπουδή” των υπευθύνων να αυξήσουν τα έσοδα στα κρατικά ταμεία, οδηγεί σε αυθαιρεσίες κατά αδύναμων πολιτών και επαγγελματιών .

Όπως δυστυχώς έχει διαπιστωθεί, δεν τηρείται πάντα ο νόμος που προστατεύει τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ποσά κάτω από 1.000 ευρώ και που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Υποτίθεται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε να έχουν γνώση του είδους των λογαριασμών που διατηρούν οι πελάτες τους. Κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία “σήκωσαν” χρήματα ακόμα και από εισοδήματα που προέρχονταν από επιδόματα ανεργίας.

Η προστασία των αδυνάτων είναι ξεκάθαρη υποχρέωση μίας ευνομούμενης πολιτείας.

Η “τυφλή” υπακοή στις απαιτήσεις των δανειστών, οδηγεί σε καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και των νόμων.

Το «οριζόντιο» μέτρο με τις κατασχέσεις καταθέσεων χωρίς κριτήρια, είναι απαράδεκτο και αντικοινωνικό.

Εμείς λέμε όχι στη βάρβαρη εισπρακτική πολιτική κατάσχεσης των καταθέσεων. Όταν καταντούν να κατάσχουν ακόμη και μερικά ευρώ λογαριασμών στην ουσία ευτελίζεται η ίδια η αξιοπιστία του κράτους ως Κράτος Δικαίου.

Οι αρχές μπορούν κάλλιστα να βρουν τους έχοντες  και να εισπράξουν τις οφειλές χωρίς να ξεπέφτουν σε αντικοινωνικές ενέργειες που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει εκ βάθρων αυτή τη βάρβαρη εισπρακτική πολιτική.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αφήστε το σχόλιο σας