Κείμενο “προεδρικών” και Διώτη με καμπανάκι σε Τσίπρα Reviewed by Momizat on . Υπόγειες εσωκομματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, διεργασίες που θα πάρουν επίσημο χαρακτήρα στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Υπόγειες εσωκομματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, διεργασίες που θα πάρουν επίσημο χαρακτήρα στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Rating: 0

Κείμενο “προεδρικών” και Διώτη με καμπανάκι σε Τσίπρα

Κείμενο “προεδρικών” και Διώτη με καμπανάκι σε Τσίπρα

Υπόγειες εσωκομματικές διεργασίες είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, διεργασίες που θα πάρουν επίσημο χαρακτήρα στη διήμερη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου.

Νέα εσωκομματική κρίση

Εν αντιθέσει όμως με ό,τι πιθανόν να ανέμενε κανείς, το «πρόβλημα» που έχει ανακύψει, δεν προέρχεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά το εσωτερικό της προεδρικής τάσης… Το «ποιος παίρνει το πάνω χέρι» φαίνεται πως είναι τελικά γραμμένο στην ούγια αυτής της νέας εσωκομματικής κρίσης (;).

Αφετηρία των εξελίξεων είναι ένα 7σέλιδο κείμενο που θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, εν είδει εκλογικού απολογισμού, με αιχμές όμως για τη λειτουργία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη δε, και του γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ… Το κείμενο υπογράφουν 10 βουλευτές (Τσακαλώτος, Δρίτσας, Διώτη κ.ά.), μέλη επίσης της Πολιτικής Γραμματείας -κάποια από τα οποία, πολιτικά «τέκνα» του Αλέξη Τσίπρα- και της Κεντρικής Επιτροπής.

«Διγλωσσία και παραγοντισμός»

Η πρώτη αράδα του κειμένου («ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον πρώτο κόμμα!») δεν έχει, έτσι, και την ανάλογη συνέχεια, αφού όπως επισημαίνεται στις επόμενες σελίδες, «στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την «ψυχή» της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», υποστηρίζουν με σκληρή γλώσσα οι συντάκτες του.

Από την κριτική της αριστερής πτέρυγας των προεδρικών, δεν ξεφεύγει ούτε η έμπνευση για την κατοχύρωση του neaellada.gr: «Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με το δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε το λόγο του αντιπάλου (ενίοτε και τα συνθήματα, όπως με το neaellada.gr), θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας.

Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Στόχος και συνεργάτες του προέδρου και επικοινωνιολόγοι

Από τα εσωκομματικά βέλη δεν γλιτώνουν ούτε οι άμεσοι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι επικοινωνιολόγοι, αφού, όπως ισχυρίζονται, «το αποτέλεσμα δεν είναι υπόθεση των (τελικά, όχι και τόσο) «μάγων» της πολιτικής επικοινωνίας, πολύ δε περισσότερο όταν τα «μαγικά» τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι (αφού όλοι χρησιμοποιούν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για να υφαρπάξουν ψήφους) ή όταν οι ίδιοι εστιάζουν στη συντελεσμένη καταστροφή, υποβαθμίζοντας την προγραμματική μας πρόταση. Το ίδιο ισχύει, εξάλλου, και για τους «τεχνικούς» της εξουσίας, είτε στην εκδοχή τοπικών παραγόντων είτε σε εκείνη των ανώτερων διαμεσολαβητών ισχύος, από την αποκοπή του γραφείου του προέδρου ως τους απίθανους συμβούλους και την εκ μέρους τους ωμή περιφρόνηση των αξιών της Αριστεράς, όπως καταγράφηκε στις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά».

Τέλος, ασκείται κριτική σε προεκλογικά σχήματα του τύπου, «Ελλάδα εναντίον Μέρκελ», αλλά και για μια αντιπολίτευση με «σκανδαλοθηρικό – τιμωρητικό λόγο».

«Παρών» ο Αλέξης Τσίπρας

Οπως ήταν φυσικό, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση κατάθεσης κειμένου από μερίδα στελεχών της προεδρικής τάσης -είχε προηγηθεί ωρίμανση μηνών- έχουν γίνει ήδη αλλεπάλληλες συναντήσεις, λιγότερο ή περισσότερο κλειστές.

Σε όλες, το «παρών» έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέρεται να διεμήνυσε, πρόσωπο με πρόσωπο με τους οιονεί «αντάρτες», ότι υπό επιτροπεία δεν μπαίνει. Από την πλευρά τους, οι υπογράφοντες καθησύχασαν την ηγεσία ότι δεν αποσκοπούν στη συγκρότηση μιας νέας τάσης.

Η προεδρική εκλογή έχει …ήδη ξεκινήσει

Άποψη της ηγεσίας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συγκυρία δεν προσφέρεται για κομματική εσωστρέφεια, καθώς ο τελικός γύρος με αφορμή την Προεδρική εκλογή έχει -άτυπα- ήδη ξεκινήσει… Επίσης, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέλει να κυβερνήσει και μάλιστα με αυτοδυναμία.

Τρίτοι παρατηρητές σημείωναν ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις επικείμενες αλλαγές στην Πολιτική Γραμματεία, ενδεχομένως τον επόμενο μήνα, και άρα, το ξαναμοίρασμα της εσωκομματικής «τράπουλας». Άλλα στελέχη, τέλος, που δεν διάκεινται θετικά στην κίνηση όσων συνυπογράφουν το κείμενο, υποστήριζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν προβλήματα (σ.σ. έχει προηγηθεί το «κόψιμο» των πρυτάνεων Αλμπάνη και Μυλόπουλου από την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ότι αντιτίθενται εν τέλει στη σύσταση μιας «πατριωτικής συμμαχίας» που μπορεί να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή