Κινδυνεύει πάλι η φέτα…. Reviewed by Momizat on . Για μια ακόμη φορά, τίθεται ζήτημα με την ελληνικότητα της φέτας. Όπως είχαμε γράψει προ διμήνου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά, τέθη Για μια ακόμη φορά, τίθεται ζήτημα με την ελληνικότητα της φέτας. Όπως είχαμε γράψει προ διμήνου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά, τέθη Rating: 0

Κινδυνεύει πάλι η φέτα….

Κινδυνεύει πάλι η φέτα….

Για μια ακόμη φορά, τίθεται ζήτημα με την ελληνικότητα της φέτας. Όπως είχαμε γράψει προ διμήνου, στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά, τέθηκε θέμα να ονομάζεται «φέτα», το αντίστοιχο προϊόν από τη αμερικανική χώρα. Το θέμα έφεραν στο φως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσημη απάντηση δεν υπήρξε, μετά και τη σχετική συζήτηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη Λιθουανία. Ακολούθησε, στις 31 Οκτωβρίου, νέα ερώτηση στη Βουλή, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου. Αν, δηλαδή, έχει εγκριθεί αυτή η συμφωνία. Τότε, ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης κ. Αθαν. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι είναι μια συμφωνία ανάμεσα στον Καναδά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είπε επί λέξει: Σας θυμίζω ότι δεν είναι οριστική η συμφωνία. Έχει γίνει οριστική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά. Όπως ξέρετε, η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (αναλυτικά εδώ).

Λίγες μέρες νωρίτερα όμως, στις 19 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε επί λέξει: «Το τελικό αποτέλεσμα (υπογράμμιση δική μας) που επετεύχθη για τη φέτα στην εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και διασφαλίζει περισσότερο τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων» (αναλυτικά εδώ). Και επεσήμαινε την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «διαψεύδονται όσοι με περισσή ευκολία προτρέχουν να προδικάσουν αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες παραγωγούς, προσδοκώντας μικροκομματικά οφέλη από την αύξηση της αγωνίας τους».

Δηλαδή, ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία δεν είναι οριστική, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός είπε το αντίθετο. Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, έγινε η συνήθης ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Σε αυτή, 27 βουλευτές από όλα σχεδόν τα κόμματα (λείπει η Χ.Α., αλλά αγνοούμε, εάν ρωτήθηκε και δεν υπέγραψε ή δεν ρωτήθηκε καν), με έγγραφη δήλωσή τους («επιστολή διαφωνίας») ανέφεραν ότι δηλώνουν την «αντίθεση και τη διαφωνία» τους «στην εκχώρηση ονομασιών των ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας, στον Καναδά, όπως περιγράφεται στο κείμενο της επικείμενης συμφωνίας ΕΕ- Καναδά για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών» (πατήστε τις εικόνες με δεξί κλικ για να δείτε όλο το έγγραφο, το οποίο συνυπογράφει και ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Μιχ. Ταμήλος).

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα όχι μόνο δεν προστατεύονται στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά υπονομεύονται για αν εξυπηρετηθούν συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, (εδώ από την “Καθημερινή”) «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως δεν πρόκειται για τελική συμφωνία και ενημέρωσε ότι το τελικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Στο κείμενο, πάντως, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι 22 βουλευτές, αναγράφεται επακριβώς arrangement in principle, που σε απλά ελληνικά σημαίνει «επί της αρχής συμφωνία. Κάτι που επιβεβαιώνει τον κ. Τσαυτάρη, αλλά όχι και τον κ. Χαρακόπουλο (πατήστε τις εικόνες με δεξί κλικ, η φέτα αναφέρεται στην τρίτη κατά σειρά).

Το ζήτημα

 

Το όλο θέμα δεν είναι απλό. Σημαίνει ότι είναι πιθανό, ο Καναδάς να χρησιμοποιεί το όνομα «φέτα» ή «τύπου φέτα» σε τυριά, Ο κ. τσαυτάρης είχε δηλώσει απαντώντας στον κ. Πετράκο, ότι στον Καναδά υπάρχει μόνο αγελαδινό γάλα (η φέτα παράγεται από 70% πρόβειο και 30%  κατσικίσιο γάλα). Και συμπλήρωνε: «Παράγει, ουσιαστικά, λευκά τυριά, γιατί έχει μόνο αγελαδινό γάλα, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας. Άρα, αποκλείεται να μπορέσει να φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοιου είδους προϊόντα». Δηλαδή, ολόκληρος Καναδάς δεν έχει ούτε ένα αρνί, ούτε ένα κατσίκι; Από κει και πέρα, η σημασία του ζητήματος έγκειται στις εμπορικές συμφωνίες. Ουσιαστικά, οι «βόρειοι» της ΕΕ θα ήθελαν να παραχωρήσουν τη φέτα και να κερδίσουν σε άλλα προϊόντα, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Συνασπίστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου οι «νότιοι» (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και Ρουμανία) και φάνηκε προς στιγμήν ότι κερδίζουν. Τελικά, ποιος κερδίζει, από ένα προϊόν αποκλειστικά ελληνικό, με απόφαση της ΕΕ από το 2005 (σε βάρος της Δανίας, που ονόμαζε ως φέτα το λευκό τυρί) και υπέρ των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών;

Σίγουρα, όχι οι τελευταίοι, αν επικυρωθεί η απόφαση.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή