Κινδυνεύουν οι κοινωνικές δομές των Δήμων; Reviewed by Momizat on . Έντονος ο προβληματισμός στους Δημάρχους, για το τι θα συμβεί με τις κοινωνικές δομές Και συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότησή τους. Εδώ και χρόνια, όλες ανεξαιρέτ Έντονος ο προβληματισμός στους Δημάρχους, για το τι θα συμβεί με τις κοινωνικές δομές Και συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότησή τους. Εδώ και χρόνια, όλες ανεξαιρέτ Rating: 0

Κινδυνεύουν οι κοινωνικές δομές των Δήμων;

Κινδυνεύουν οι κοινωνικές δομές των Δήμων;

Έντονος ο προβληματισμός στους Δημάρχους, για το τι θα συμβεί με τις κοινωνικές δομές Και συγκεκριμένα, με τη χρηματοδότησή τους. Εδώ και χρόνια, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, έχουν «στο περίμενε» τις δομές και τους Δήμους και, κατ’ επέκταση, τους πολίτες, για το αν και πότε και πόσο, θα χρηματοδοτηθούν οι δομές: βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Για το «Βοήθεια στο Σπίτι» υπάρχει άλλο, παράλληλο άγχος). Σειρά δομών που υποτίθεται ότι θα παρέχονταν δωρεάν, αλλά κάθε χρόνου κυκλοφορούν φήμες ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση και ουσιαστικά, η πάλαι ποτέ δωρεάν παροχή των προγραμμάτων, θα καταλήξει επί χρήμασι… Με το γνωστό πρόσχημα, την κρίση… Η εύκολη, κάθε φορά, «καραμέλα», για να αποφευχθεί η υποχρέωση του κράτους, να περιθάλπει και να φροντίζει τους πολίτες του, οι οποίοι ήδη έχουν πληρώσει για όλα αυτά. Αλλά ίσως κληθούν, με κάποιο γνωστό ευφυολόγημα, να ξαναπληρώσουν. Και φυσικά, το κράτος θα πετάξει το μπαλάκι στους Δημάρχους, να βγάλουν αυτοί τα κάστανα από τη φωτιά…

Σε πρώτη φάση πάντως, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισαν να συναντηθούν με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ποσό που ζητά η ΚΕΔΕ για την περίοδο 2014-2015, μετά από σχετική πρόταση – ανάλυση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ανέρχεται στα 250 εκ.ευρώ. Αυτό, αφ’ ενός για να καλυφθούν οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης που περνά η χώρα και αφ’ ετέρου για να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα και νέες δομές των δήμων.

Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2013-2014 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 182 εκ.ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατόν, διότι ο χρόνος για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών είναι ασφυκτικός.

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση ΕΝΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, 16-10-14

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή