Κινητοποίηση για πράσινο και στην πλατεία ΔΕΗ Reviewed by Momizat on . Δύο βασικά ζητήματα ανέδειξε η συγκέντρωση της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» το απόγευμα στον χώρο του Ε ΚΑΠΗ, για την πλατεία της ΔΕΗ. Το ένα, η ανάγκη να γίνει οπ Δύο βασικά ζητήματα ανέδειξε η συγκέντρωση της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» το απόγευμα στον χώρο του Ε ΚΑΠΗ, για την πλατεία της ΔΕΗ. Το ένα, η ανάγκη να γίνει οπ Rating: 0

Κινητοποίηση για πράσινο και στην πλατεία ΔΕΗ

Κινητοποίηση για πράσινο και στην πλατεία ΔΕΗ

Δύο βασικά ζητήματα ανέδειξε η συγκέντρωση της παράταξης «Φυσάει Κόντρα» το απόγευμα στον χώρο του Ε ΚΑΠΗ, για την πλατεία της ΔΕΗ. Το ένα, η ανάγκη να γίνει οπωσδήποτε κάτι για την ανάπλαση της περιοχής. Το δεύτερο, ότι οι κάτοικοι και αυτής, και άλλων περιοχών, πάντα έχουν άποψη και απλώς αναμένουν το έναυσμα για ενεργοποίησή τους. Η συγκέντρωση είχε ως στόχο τη συζήτηση για τον χώρο στην πλατεία ΔΕΗ, δηλαδή για τους δύο χώρους που απέμειναν, μετά την κατασκευή του πολυδύναμου ΚΑΠΗ και του σούπερ μάρκετ.
Ο συντονιστής της παράταξης ανέφερε ότι, επί της ουσίας, θέτουν ως στόχο την ανάπλασή της, με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, αναψυχής και αθλητικών δραστηριοτήτων. Αυτά, όμως, πρότεινε – και είναι άποψη της παράταξης αυτή – ότι θα πρέπει να διεκδηκηθούν από συλλογικότητα που θα ιδρύσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Σημαντικό, επίσης, και το ότι ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε σε φόβο για πιθανή νέα αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Χαρακτηρίζοντας «φιλέτο» την περιοχή, υπενθύμισε το πώς άλλαξε χαρακτηρισμό η έκταση που τώρα φιλοξενεί το σούπερ μάρκετ και «σε μια νύχτα» αποδόθηκε στους παλιούς ιδιοκτήτες και χτίστηκε το κτήριο.
Στη συνέχεια, ο κ. Θ. Σαλιάχης, αρχιτέκτονας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα για τη χρήση και τη χρησιμότητα των ελεύθερων χώρων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις. Και μίλησε για την ελεύθερη χρήση τους ως προϋπόθεση για τον άνθρωπο της πόλης.

Η συζήτηση
Ακολούθησε συζήτηση με τους κατοίκους. Και εκεί φάνηκε, ότι, όσοι παραβρέθηκαν, είχαν στοιχεία, λόγο και άποψη για όλη την περιοχή. Για παράδειγμα, ανέφεραν την αύξηση της θερμοκρασίας και τη σκόνη το καλοκαίρι, για τον θόρυβο από τα φορτηγά, για τη λαϊκή αγορά, για την έλλειψη πρασίνου.
Αναφέρθηκαν παλαιότερες δράσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη νυν δημοτική αρχή. Όπως σε επίδοση συγκεκριμένων φωτογραφιών στον Δήμαρχο Χρ. Λάππα και στον αντιδήμαρχο Θ. Σπανό, με απόψεις της περιοχής, πριν ενάμισι περίπου χρόνο. Άλλη κάτοικος αναφέρθηκε σε υποσχέσεις του τέως Δημάρχου, Μ. Ταμήλου, για την (τρόπος του λέγειν) παιδική χαρά. Συζητήθηκε το θέμα των συγκεντρώσεων υπογραφών παλαιότερα, για το θέμα της λαϊκής αγοράς. Εκτιμήθηκε ότι η ύπαρξη της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας (από το «Πράσινο Ταμείο») δεν προχώρησε για άγνωστους λόγους, και ζητήθηκε η άσκηση πίεσης για να προχωρήσει. Και όντως, η σχετική απόφαση επανυποβολής της πρότασης, εγκρίθηκε τον περασμένο Απρίλιο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτοτε, ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει.
Ετσι, η συζήτηση περιστράφηκε στο τέλος, στον τρόπο συσπείρωσης και οργάνωσης των κατοίκων μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής, με ελάχιστα δέντρα. Είναι, δε, σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη χώρων αστικού πρασίνου, απουσιάζει ουσιαστικά από τα Τρίκαλα. Οι «πνεύμονες» απουσιάζουν και το επισήμανε ο κ. Παπαθανασίου: ότι, από τη μια δίνονται περί τα 5 εκατομμύρια συνολικά για φυλακές και μύλο Ματσόπουλου, αλλά τίποτε για το πράσινο, επειδή «δεν πουλάει». Όμως, είναι σημαντικό για το μικροκλίμα, την αναψυχή, τις ελεύθερες και άλλες δραστηριότητες, την ύπαρξη χώρων για όλους.

Θανάσης Μιχαλάκης
fk-dei5

fk-dei1

fk-dei2

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή