Κι άλλη προσπάθεια να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ Reviewed by Momizat on . Με μια ανακοίνωση, η παλιά Αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ καλείς, όπως έχουμε ξαναγράψει, για τη συστράτευση για την «αναγέννηση της Δημοκρατικής, Σοσιαλιστικής Με μια ανακοίνωση, η παλιά Αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ καλείς, όπως έχουμε ξαναγράψει, για τη συστράτευση για την «αναγέννηση της Δημοκρατικής, Σοσιαλιστικής Rating: 0

Κι άλλη προσπάθεια να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ

Κι άλλη προσπάθεια να αναστήσουν το ΠΑΣΟΚ

Με μια ανακοίνωση, η παλιά Αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ καλείς, όπως έχουμε ξαναγράψει, για τη συστράτευση για την «αναγέννηση της Δημοκρατικής, Σοσιαλιστικής Παράταξης». Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία κορυφής, με ελάχιστη σχέση με τον λαό. Εχουν προηγηθεί, οι συμφωνίες Κουβέλη – Λοβέρδου, οι κινήσεις της Αριστερής Πολιτικής (αποχωρησάντων από τη ΔΗΜΑΡ) με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, το κείμενο των «58» ουσιαστικά στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η στήριξη Σημίτη σε αυτό. Είναι προφανές ότι καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια να ανασυσταθεί ένας χώρος που ουδέποτε υπήρξε πραγματικά: αυτός του σοσιαλιστικού κόμματος, με τα χαρακτηριστικά της Β΄  Διεθνούς. Περισσότερο οι προσπάθειες μοιάζουν για εισαγωγή δυτικοευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στο πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, παρά η εντρύφηση σε στοιχεία αμιγώς σοσιαλιστικά. Ισως, η συγκεκριμένη προσπάθεια να έχει τέτοια χαρακτηριστικά, αφού προωθείται και επιχειρείται να λάβει σάρκα και οστά, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, μέχρι να αποχωρήσουν τον περασμένο Ιούνιο, εξέφραζαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους. Το αν, όμως, εμφανιστεί μια σοσιαλιστική κίνηση με χαρακτηριστικά «παλαιού» ΠΑΣΟΚ ή με χαρακτηριστικά σοσιαλδημοκρατίας τύπου Γερμανίας και Σημίτη, δεν θα καθοριστεί από κινήσεις κορυφής. Αυτό που συμβαίνει με τα κόμματα, είναι να εκφράζονται μεν, αλλά αφού ήδη έχει υπάρξει μια σχετική διεργασία στην κοινωνία. Με δεδομένα τα Μνημόνια, ο λαός επιλέγει να κινηθεί αριστερά, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς τον νεοφασισμό της λαϊκιστικής προσφοράς της Χ.Α.

Αν ο λαός είχε αναπολήσει σοσιαλιστικά χρόνια (που, βεβαίως, δεν είχαν καμία σχέση ούτε καν με τα κλασικά σοσιαλιστικά πρότυπα), θα το είχε πράξει. Σε εποχές σκλήρυνσης της πολιτικής λιτότητας και επέλασης φιλελεύθερων απόψεων και πρακτικών, είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί σχήμα που θα υπερασπίζεται τα Μνημόνια με πιο «ανθρώπινο πρόσωπο». Εξάλλου, ούτε η σχετική ανακοίνωση κάνει κάποια αναφορά καταδίκης τους.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

 

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου, στις 10.30π.μ. δίνουμε ραντεβού ελπίδας, συστράτευσης και αγώνα.

Συναντιόμαστε για να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις, προκειμένου να ξαναδώσουμε νόημα και περιεχόμενο στη Μεγάλη Δημοκρατική  Παράταξη.

Συναντιόμαστε όσοι δεν βολεύονται στην υποταγή, στην απαξίωση των αρχών μας, στη ταύτιση με την Συντήρηση. Όσοι δεν αποδέχονται τον ευτελισμό των αξιών που μας ενέπνευσαν και μας καθοδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Συναντιόμαστε όσοι δεν μπορούν να αποδεχτούν την κυβερνητική συναλλαγή με τη Δεξιά, όσοι δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τη λαϊκίστικη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δεν μπορούν να σιωπούν με τη στοχευμένη και μεθοδευμένη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Βρισκόμαστε γιατί δεν θέλουμε να είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων που χτυπούν την καρδιά της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Βρισκόμαστε γιατί κουραστήκαμε από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», από τις υποσχέσεις που ξεχνιούνται, από τις αδυναμίες ενός πολιτικού συστήματος που αδυνατεί να σταθεί δίπλα στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Συναντιόμαστε γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει και ελπίδα και λύση. Υπάρχουν  και πρόταση και δυνατότητες. Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό και ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει και θέλει να βγει από την «κατάψυξη» της αδράνειας και να αναλάβει και πάλι πρωτοβουλίες.

Το Σάββατο παίρνουμε ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για την αναγέννηση της Δημοκρατικής, Σοσιαλιστικής Παράταξης.

Θα είμαστε εκεί με χαμόγελο, αισιοδοξία και πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τη συντηρητική ισορροπία τρόμου.

Θα είμαστε εκεί αποφασισμένοι να συμμετέχουμε, να αγωνιστούμε για μια προοδευτική Ελλάδα, μια άλλη κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Θα είμαστε εκεί γιατί στα μεγάλα ήμασταν πάντοτε παρόντες.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 10.30 π.μ., στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου.

Κάνουμε την αρχή, παίρνουμε την Πρωτοβουλία, ανοίγουμε το δρόμο.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή