ΚΚΕ: Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα «ελέγξει» την τρόικα πρωτοστατεί στα αντιλαϊκά μέτρα Reviewed by Momizat on . Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές που έχουν ψηφίσει τα μέτρα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, ρίχνει στάχτη στα μάτια τω Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές που έχουν ψηφίσει τα μέτρα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, ρίχνει στάχτη στα μάτια τω Rating: 0

ΚΚΕ: Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα «ελέγξει» την τρόικα πρωτοστατεί στα αντιλαϊκά μέτρα

ΚΚΕ: Η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα «ελέγξει» την τρόικα  πρωτοστατεί στα αντιλαϊκά μέτρα

kke95-1Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές που έχουν ψηφίσει τα μέτρα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, ρίχνει στάχτη στα μάτια των λαών, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την αθώωση της ίδιας της ΕΕ. Η Επιτροπή ασκεί κριτική μόνο στον τρόπο λειτουργίας της τρόικας και σε ορισμένες «αστοχίες» των μνημονίων, υπερασπιζόμενη ουσιαστικά τη στρατηγική της ΕΕ, που υλοποιείται σε όλες τις χώρες και έχει στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, εξαθλιώνοντας τους λαούς .

Η στρατηγική της ΕΕ χαράχτηκε πολύ πριν την κρίση των τελευταίων ετών , έγινε όλο και πιο συγκεκριμένη με όλες τις Συνθήκες της (Μάαστριχτ., Άμστερνταμ, Νίκαια, Λισσαβόνα ) πριν ξεκινήσει η κρίση και παίρνει σάρκα και οστά με  τα αντιλαϊκά μέτρα, που παίρνονται στην Ελλάδα και σε  όλα τα  κράτη-μέλη  ΕΕ με διαφορετικούς ρυθμούς, μέσα και έξω από τα μνημόνια.

Οι προτάσεις της επιτροπής για “δημοκρατικό έλεγχο” και “λογοδοσία” της τρόικα από το Ευρωκοινοβούλιο, αποκρύπτουν ότι η Ευρωβουλή έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στην αντιλαϊκή επίθεση, έχουν στόχο να εξωραΐσουν την ΕΕ και τους θεσμούς της στα μάτια των λαών, σε μια περίοδο μάλιστα που ξεθωριάζει το “όραμα” της “Ευρώπης των λαών” που δήθεν υπηρετούσε η ΕΕ.

Η κριτική που ασκείται στην τρόικα για ορισμένες «αστοχίες» που είχε η εφαρμογή των μνημονίων εκφράζει ανταγωνισμούς και «κόντρες» στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης σχετικά με τις δοσολογίες νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Τέτοια κριτική άσκησαν και κράτη του ΔΝΤ, παρόλο που το τελευταίο είναι μέρος της τρόικας.

Δεν αμφισβητείται δηλαδή ο στρατηγικός στόχος των μνημονίων, η επιτάχυνση της εφαρμογής στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες των προαποφασισμένων αντιλαϊκών-φιλομονοπωλιακών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Να θωρακίσουν δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με δεδομένες τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς και την ανισομετρία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου, από το Γενάρη του 2014, σε καθεστώς εποπτείας και ελέγχου τίθονται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχουν δεν έχουν μνημόνιο, και σε αυτό βεβαίως έχουν συναινέσει το κεφάλαιο όλων των εθνικοτήτων και κάθε πολιτικός του ή θεσμικός του εκφραστής σε εθνικό ή διακρατικό επίπεδο.

Με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ σήκωσαν κουρνιαχτό για την αναβολή της επίσκεψης ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ασχολείται με το ρόλο της τρόικας στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. Ο καβγάς τους είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστικός και συντελεί στη συσκότιση του γεγονότος .Είναι ένα  ακόμη επεισόδιο στη δικομματική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που φανερώνει ξανά ότι πίσω από τις οξυμμένες φραστικές λογομαχίες προεκλογικού χαρακτήρα, βρίσκεται η ουσιαστική συμφωνία τους με τους στόχους και τις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, τις οποίες τα δύο κόμματα έχουν στηρίξει και προωθούν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές, για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι εμποδίστηκαν από την κυβέρνηση να έρθουν στην Ελλάδα, έχουν στηρίξει όλα τα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του ελληνικού και των άλλων λαών στην ΕΕ. Έχουν στηρίξει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας, τις  φοροαπαλλαγές  των επιχειρηματικών ομίλων και άλλα.

Ο έλεγχος των πεπραγμένων της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι η δική του πρόταση διαχείρισης «δικαιώνεται» . Για να στήσει το παραμύθι ότι μπορεί οι θεσμοί της ΕΕ να εκδημοκρατιστούν, να γίνουν φιλολαϊκοί, αν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχυθούν σε επίπεδο της ΕΕ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να φορτώσει στην τρόικα τις δικές της ευθύνες για τα μέτρα που χρεοκόπησαν το λαό, συμφωνώντας κατά  μέρος με την  «κριτικής» που ασκεί το Ευρωκοινοβούλιο.

Γι’ αυτό το λόγο ο λαός κανένα συμφέρον δεν έχει να εγκλωβιστεί στα ψευτοδιλήμματα και τις ενδοαστικές κόντρες. Ελπίδα για τους λαούς δεν αποτελούν οι επιτροπές της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών αλλά η πάλη των λαών με στόχο την αποδέσμευση από τα δεσμά τους και από τα συμφέροντα των μονοπωλίων που αυτοί οι οργανισμοί προστατεύουν.

 ΤΡΙΚΑΛΑ  08/01/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή