ΚΚΕ Θεσσαλίας: Αποφασιστικό ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα Reviewed by Momizat on . Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 20 Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 20 Rating: 0

ΚΚΕ Θεσσαλίας: Αποφασιστικό ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα

ΚΚΕ Θεσσαλίας: Αποφασιστικό ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα

kke1Η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων που θα επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραγωγή, εμπορία και καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ), στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία που υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζοντας την υγεία των λαών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σοβαρή ευθύνη έχει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία παρουσιάζει την πρόταση στο Συμβούλιο, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των μονοπωλίων που παρέμενε στάσιμη, κάτω από την πίεση που ασκούσαν αγροτικοί σύλλογοι και γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Ευθύνες υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές δυνάμεις που “βγαίνουν στα κεραμίδια” ενάντια στα μεταλλαγμένα αθωώνοντας παράλληλα το χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης μονοπωλίων και πολυεθνικών. Συσκοτίζουν το ρόλο της και θεωρούν μονόδρομο τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος αναπόφευκτα οδηγεί στο κυνήγι του κέρδους με κάθε τρόπο.

Η πρόταση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ με τα πολυεθνικά μονοπώλια των μεταλλαγμένων, για να επιτραπεί η καλλιέργειά ΓΤΟ, στο σύνολο ή σε τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειας της επικράτειάς τους. Η εισαγωγή ΓΤΟ θα επεκταθεί σε κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν επιθυμούν την καλλιέργειά τους για να μην περάσουν στη διατροφική αλυσίδα και το περιβάλλον, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι αμείλικτη, επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία και προϊόντων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία του λαού και του περιβάλλοντος, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Με το σημερινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ, τα κράτη – μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στην επικράτειά τους γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ως προϊόντα ή εντός προϊόντων και των προϊόντων συγκομιδής τους. Είχαν όμως δυνατότητα να απαγορεύσουν την καλλιέργειά τους στην επικράτειά τους, προσφεύγοντας στη ρήτρα διασφάλισης της οδηγίας 2001/18 ή σε μέτρα έκτακτης ανάγκης με βάση τον κανονισμό (ΕΚ) 1829/2003, σε περίπτωση που έχουν σοβαρούς λόγους να θεωρούν ότι το εγκεκριμένο γενετικά τροποποιημένο προϊόν είναι πιθανό να συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον. Με τη μεθόδευση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, η δυνατότητα αυτή των κρατών-μελών είναι υπό κατάργηση, ώστε οι ΓΤΟ να παράγονται και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς.

Λέμε αποφασιστικά όχι σε όλα τα μεταλλαγμένα! Μόνοι κερδισμένοι από αυτή την απόφαση θα είναι η “Monsanto” και οι άλλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στα μεταλλαγμένα προϊόντα που θα δουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Πολύ χειρότερες θα είναι οι επιπτώσεις από την καλλιέργεια των Γεννητικά Τροποποιημένων Οργανισμών αφού έτσι θα υπάρχει πλήρης έλεγχος της διατροφικής αλυσίδας από τα μονοπώλια, ενώ οι αγρότες θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν δικούς τους σπόρους, με συνέπεια αλλαγές στη βιοποικιλότητα των χωραφιών και περιοχών της χώρας. Τα μονοπώλια θα αποφασίζουν τι θα τρώμε με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι την ασφάλεια των τροφίμων και γι’ αυτό ακριβώς η σαπίλα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν βελτιώνεται, αλλά μόνο ανατρέπεται. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική με τις μειώσεις στις ενισχύσεις, τους περιορισμούς στην καλλιέργεια, την επιδότηση στους αγρότες για να μην παράγουν, λειτουργεί ως το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων. Η καλλιέργεια ΓΤΟ στη χώρα μας θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και την ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Όσοι βγάζουν λάδι την ΚΑΠ ή σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλοαγροτική εξαπατούν συνειδητά τους αγρότες και το λαό μας.

Η διέξοδος για το λαό μας δεν θα έρθει μέσα σε τέτοια λυκοσυμμαχία που θα παίρνει ανάλογες αποφάσεις κερδοφορίας των μονοπωλίων. Να δυναμώσει η κοινωνική λαϊκή συμμαχία των εργατών, φτωχών αγροτών, μικρών αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας των λαϊκών οικογενειών ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα τρώμε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα. Αυτή η συμμαχία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας.

Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας κάτω από τον εργατικό – λαϊκό έλεγχο και εξουσία θα απελευθερώσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις: Ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της παραγωγής, τεχνογνωσία των Ελλήνων αγροτών, επιστημονικό ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να παράγονται ποιοτικά και φθηνά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού μας και αντίστοιχα πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία και την εξασφάλιση δουλειάς για όλους.

 

ΑΠΟ   ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή