ΚΚΕ: Τέσσερις φορές ο υπουργός Γεωργίας δεν απάντησε για τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων Reviewed by Momizat on . Τη συστηματική άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη να απαντήσει στις Ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή το ΚΚΕ, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του Τη συστηματική άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη να απαντήσει στις Ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή το ΚΚΕ, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του Rating: 0

ΚΚΕ: Τέσσερις φορές ο υπουργός Γεωργίας δεν απάντησε για τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων

ΚΚΕ: Τέσσερις φορές ο υπουργός Γεωργίας δεν απάντησε για τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων

kke-thumb-largeΤη συστηματική άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη να απαντήσει στις Ερωτήσεις που καταθέτει στη Βουλή το ΚΚΕ, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Μωραΐτης.  Την Τρίτη 26 Νοέμβρη είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων. Ο Αθ. Τσαυτάρης δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει επικαλούμενος κώλυμα, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ερώτηση έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ 4 φορές! Η τακτική του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ καθώς το θέμα αφορά τις δραματικές συνέπειες που θα έχει για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους η απόφαση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων όπου βόσκουν αιγοπρόβατα.

Αναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Δραματικές οι συνέπειες για την ύπαρξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων

Η κυβέρνηση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική κτηνοτροφία με τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων. Αφού με βάση το Σχέδιο Δράσης για τα Βοσκοτόπια που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την ΕΕ, από τον  Ιούνιο του 2012 και ήδη ενσωματώθηκε στην εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2013, αποχαρακτηρίζει εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων που βόσκουν αιγοπρόβατα, επειδή είναι πλαγιές με κλίση που ωστόσο έχουν βλάστηση ή περιοχές με αραιή δενδρώδη κάλυψη που χρησιμοποιούνται όμως από τους κτηνοτρόφους και είναι βοσκήσιμες εκτάσεις κ.ά.

Δεδομένου ότι σχεδόν στο σύνολό της η εκτατικής μορφής αιγοπροβατοτροφία πραγματο­ποιείται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων) οι συνέπειες αυτών των άδικων και αντεπιστημονικών αλλαγών, θα είναι δραματικά εξοντωτικές. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι ελλειμματική και εισάγει κάθε χρόνο κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γαλακτοκομικά και ζωοτροφές, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή είναι στα ζωοκομικά διατροφικά εξαρτώμενη. Η κατάσταση θα ενταθεί και το αποτέλεσμα θα είναι:

  • Από τους 90.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, χιλιάδες μικρομεσαίοι με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, διότι δεν θα υπάρχουν επαρκείς εκτάσεις βοσκοτόπων.
  • Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι θα δουν φέτος τις εκτάσεις που δήλωναν ως βοσκοτόπους το 2012 “πετσοκομμένες”, από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης και θα μειωθούν δραστικά οι άμεσες ενισχύσεις καθώς και η εξισωτική αποζημίωση και προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας.
  • Όσοι κτηνοτρόφοι μείνουν με μειωμένα δικαιώματα και εκτάσεις βοσκοτόπων, θα αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων είτε με ίδιο αριθμό ζώων να αυξήσουν την κατανάλωση ζωοτροφών, που σημαίνει και στις δύο περιπτώσεις μειωμένο εισόδημα για τον κτηνοτρόφο.
  • Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας αφού μετά τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων και την εγκατάλειψή τους από τους κτηνοτρόφους, θα είναι “καθαρές” για επενδύσεις κυρίως από το ενεργειακό (ανεμογεννήτριες, αιολικά πάρκα, ΑΠΕ) και τουριστικό (ξενοδοχεία, χιονοδρομικά) κεφάλαιο.
  • Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου θα έχει βαριές συνέπειες για τα 100άδες διάσπαρτα μικρομεσαία τυροκομεία τοπικού χαρακτήρα, αφού θα έχουν μειωμένες εισκομίσεις γάλα­κτος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Αντίθετα θα επωφεληθούν οι μεγάλες γαλακτο­βιο­μη­χα­νίες. Η κυβέρνηση, με το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων και μικρών ανταγωνι­στών, ενισχύει τα μεγάλα μονοπώλια να ρίχνουν κι άλλο τις τιμές στο γάλα και στο κρέας.
  • Η μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων και των ζώων θα επηρεάσει αρνητικά και τα μικρά σφαγεία και κτηνιατρεία, καθώς και τις διάφορες γεωτεχνικές δημόσιες υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για την απόσυρση και μη εφαρμογή του σχεδίου δράσης περί βοσκοτόπων, αφού δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και τι πρωτοβουλίες θα πάρει, προκειμένου να μη χάσει κανείς μικρομεσαίος κτηνοτρόφος εκτατικά δικαιώματα και ενισχύσεις, που είχε και ελάμβανε μέχρι σήμερα, ώστε να μην οδηγηθεί στο στραγγαλισμό του πενιχρού εισοδήματος και την καταστροφή;».


 ΤΡΙΚΑΛΑ  27/11/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ω

Αφήστε το σχόλιο σας