"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

39.9 C
Trikala

Κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αυγή»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με ένα εύγλωττο σκίτσο, με έναν άνθρωπο να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο στέκεται και με κεντρικό τίτλο «Η Αριστερά χωρίς φωνή», το απεργιακό πρωτοσέλιδο της Αυγής τα λέει όλα.

Η εργοδοσία της εφημερίδας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζόμενους ότι από σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουνίου, σταματά η κυκλοφορία του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας.

Πολιτική η απόφαση κλεισίματος λένε οι εργαζόμενοι σε ψήφισμά τους, γεμάτο αιχμές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μετά τις ανακοινώσεις που τους έγιναν το μεσημέρι από τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε έκτακτη γενική συνέλευση, παρουσία της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μαρίας Αντωνιάδου, και εκπροσώπων της ΠΟΕΣΥ και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, τόσο στην εφημερίδα όσο και στο site της Αυγής, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιουνίου.

Σε ανακοίνωση του ΔΣ αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη καθώς οι πωλήσεις του ημερήσιου φύλλου της Αυγής δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως και γίνεται λόγος για αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”.

Σημειώνεται ότι η απόφαση έχει άμεση ισχύ, επομένως δεν θα κυκλοφορήσει άλλο ημερήσιο φύλλο και το τελευταίο ήταν αυτό του περασμένου Σαββάτου, 22 Ιουνίου.

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού και με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, σε συνεννόηση με τον βασικό μέτοχο, την αναστολή της έκδοσης του ημερήσιου φύλλου της εφημερίδας «Η Αυγή» με σκοπό την αναβάθμιση της κυριακάτικης έκδοσης και της ιστοσελίδας “avgi.gr”

Σημειώνουμε ότι τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση και της επικρατούσας κατάστασης στα έντυπα μέσα, οι πωλήσεις της καθημερινής έντυπης έκδοσης σ΄ όλη τη χώρα δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 φύλλα ημερησίως.

Το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσει το πλάνο του για τον εκσυγχρονισμό του Μέσου και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας.

Καλούμε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες που αποτελούν διαχρονικά τη δύναμη της εφημερίδας, να τη στηρίξουν και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αθήνα, 25/06/2024»

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Αυγή», το 1953

«Πολιτική η απόφαση» λένε οι εργαζόμενοι

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αυγή»:

«Ξαφνικός θάνατος

Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της Αυγής στην οδό Δεληγιώργη, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά διαβούλευση, μας ανακοινώθηκε ότι το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας της Αριστεράς που εκδίδεται από το 1952, δεν θα κρεμιέται πλέον στα περίπτερα. Η μόνη άλλη περίοδος που συνέβη αυτό ξανά ήταν μία και γνωστή στην ιστορία: στη χούντα.

Ένας φανταστικός τίτλος ενός πρωτοσέλιδου της καθημερινής ΑΥΓΗΣ που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ ξανά θα έγραφε για έναν “ξαφνικό θάνατο βασισμένο στο δόγμα του ΣΟΚ”

Εκπρόσωπος της Διοίκησης επικαλέστηκε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα του ισχυρού μετόχου του ΣΥΡΙΖΑ ως λόγο για το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης, ενημερώνοντας συγχρόνως πως προς το παρόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα της εφημερίδας και το Κυριακάτικο φύλλο. Κανένας οικονομικός απολογισμός, καμία παρουσίαση στοιχείων, κανένας σχεδιασμός ή σχέδιο βιωσιμότητας.

Σαν τα 20 λεπτά, όσο χρόνο κράτησε η ενημέρωση του εκπροσώπου της διοίκησης, να ισούνται με τα 72 χρόνια της βαριάς ιστορίας της ΑΥΓΗΣ

Η απόφαση του κλεισίματος, δηλαδή η απόφαση να μην παρεμβαίνει καθημερινά δημοσιογραφικά η φωνή της αριστεράς είναι πολιτική. Η ΑΥΓΗ είχε πάντα οικονομικά προβλήματα και πάντα επιβίωνε. Η πολιτική ηγεσία του κόμματος διαμεσου του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός οργάνου αμφισβητούμενης νομιμότητας προκειμένου να λάβει αυτή την απόφαση, σκάλισε τα γράμματα στην ταφόπλακα.

Απέναντι στο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα με βαριά συναίσθηση της ιστορίας μας οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 26/06 με κεντρικό αίτημα την αναστολή της απόφασης για κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης. Την ίδια στιγμή, ζητάμε τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, την εξόφληση των δεδουλευμένων μας που αγγίζουν μέσα στα χρόνια τις 300.000 ευρώ, καθώς επίσης και άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Καλούμε τους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς, τα σωματεία και τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, να σταθούν αλληλεγγύοι/ες και να στηρίξουν τον αγώνα που ξεκινάμε για την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο της ΑΥΓΗΣ.

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ 25.06.2024»

►Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο για την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Αυτός ο «ξαφνικός θάνατος» αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων.

Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν.

Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον Κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην Ενημέρωση.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζόμενους και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων».

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για να δούμε, θα κάνουν ότι έγινε με το κλείσιμο ΕΡΤ και μνημείο?
  ΥΓ Μια και μιλάνε για μαύρο χρήμα, ποιός “κόκκινος” εργολάβος, κατέθεσε ότι έδινε σακούλες με λεφτά στο ΣΥΡΙΖΑ?

  • H ΕΡΤ μπουλούκο ήταν το μόνο κανάλι που «βλεπόταν». Και το κλείσιμο έγινε την εποχή που υπήρξε μία πραγματική άνοιξη στην ενημέρωση από την ΔΗΜΟΣΙΑ τηλεόραση, Σήμερα την έχετε μετατρέψει σε πρωϊνάδικο.

   • Kρατική και στρατιωτική τηλεόραση είχε η Ελλάδα, όργανο των κομμάτων και συνδικαλιστών. Δημόσια είναι το σoβαρό BBC.
    Mνημείο στην ΑΥΓΗ θα κάνετε τελικά?

    • ¨Οποιο περιεχόμενο και να βάλεις από τα πετσοκάναλα δεν μετράει ούτε μία δραχμή μπροστά στο περιεχόμενο της ΕΡΤ.
     Και μην διαμαρτύρεσαι για τη στρατιωτική τηλεόραση; Ιδεολογικοί σου ομοτράπεζοι είναι όλοι αυτοί. Παρεμπιπτόντως δεν αγοράζω αυγή.

     Υ.Γ: 1.Θα μας πεις γιατί κόψατε το ΕΡΤ-report;
     2. Αλήθεια αν υπήρχε ΒBC στην Ελλάδα, ο Κούλης σου θα άντεχε πάνω από 6 μήνες στην εξουσία;;;

 2. Η μεγίστη διαφορά μου με το ΣΧΟΛΙΟ, εδώ POLITIS. Εγώ πίνω κρύα ρομπόλα εν Ζακύνθω και αυτός κόπτεται για την Αυγή, χα…
  ΥΓ. Το βράδυ έχει Αυγουστιάτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης