ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες Reviewed by Momizat on . 70 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους Την Πέμπτη 17 Απρίλη  η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθ 70 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους Την Πέμπτη 17 Απρίλη  η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθ Rating: 0

ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

70 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους

από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους

Την Πέμπτη 17 Απρίλη  η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η ΚΝΕ διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση τιμής στην μνήμη των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, καθώς συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον απαγχονισμό τους από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των ΕΠΟΝιτών που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και παρευρέθηκαν τόσο νέοι άνθρωποι, όσο και παλαίμαχοι αγωνιστές από την Εθνική Αντίσταση και του ΔΣΕ, καθώς και συγγενείς των εκτελεσθέντων.

Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από τις 23 Φλεβάρη 1943, όταν ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, όλη η δράσης της αποτελεί πλούτο και παρακαταθήκη για το λαικό κίνημα

Παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ ήταν και οι 5 νέοι που τιμήθηκαν στην εκδήλωση , ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης. Ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας, ο Αποστόλης Τσανάκας. Στις 18 Απριλίου απαγχονίστηκαν από τους Φασίστες κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους, οι οποίοι πιστεύαν ότι με την αποτρόπαιη εκείνη πράξη τους θα τρομοκρατούσαν τον λαό μας, θα απέτρεπαν τον ξεσηκωμό και τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η εκδήλωση άνοιξε με απαγγελία ποιιήματος από τη μαθήτρια Στεφανία Ζώη & τον φοιτητή Γιώργο Παύλη. Ομιλία για το χρονικό των γεγονότων αλλά και τα διδα΄γματα για το σήμερα έγινε από τη Γεωργία Καπέτη Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τη Λαική Συσπείρωση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Καίκης υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων, ο Αποστόλης ζάχος υποψήφιος δήμαρχος Πύλης και ο Αποστόλης Θωμόπουλος , υποψήφιος δήμαρχος Φαρκαδόνας.

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, συγγενείς των εκτελεσθέντων ΕΠΟΝιτών, και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Το δίδαγμα της θυσίας τους είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ οξυμένη μορφή. Γιατί και σήμερα οι λαοί όπως και τότε βρίσκονται μπροστά σε διαδοχικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου που σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών. Γιατί ο φασισμός είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός δηλαδή ο καπιταλισμός που σαπίζει.

Το κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι έφεραν εκείνοι την εποχή τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι στην εξουσία για να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Έπρεπε να προασπίσουν τα συμφέροντά τους με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο απέναντι στους λαούς. Έδειξαν ότι οι καπιταλιστές για να προασπίσουν το συνφέρον τους γίνονται αδίστακτοί έναντι των λαών. Τότε κινδύνευαν από το πρώτο επαναστατικό και εργατικό κράτος στον κόσμο , τη Σοβιετική Ένωση. Έβλεπαν τον εθνικοσοσιαλισμό σαν δύναμη κρούσης κατά της Σοβιετικής Ένωσης , κατά του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Σήμερα, και πάλι, χρησιμοποιούν τους πολιτικούς απογόνους του Χίτλερ και του Μουσολίνι για να τρομοκρατήσουν τους λαούς , να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Το βλέπουμε με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και τα «αδελφά» της φασιστικά μορφώματα στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα διδακτικό για το λαό είναι ότι η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχουν φασιστικά κόμματα τυγχάνει της στήριξης της Ευρωπαικής Ένωσης ,αλλά και Ελληνικών Κομμάτων του «Ευρωμονόδρομου» Για ακόμη μια φορά η ΕΕ αποδεικνύεται μια λυκοσυμμαχία, αντιδραστική και επικίνδυνη για τους λαούς.

Σήμερα , η κυβέρνηση στην Ελλάδα και τα άλλα κόμματα του συστήματος μιλάνε για εκβιασμούς ή και υποδούλωση από την τρόικα, αλλά κρύβουν το πιο σημμαντικό . Ούτε χτες, ούτε σήμερα εξαναγκάστηκαν από την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Τους κάλεσαν εδώ ως συμμάχους και στηρίγματα. Για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνο με Λαϊκή Εξουσία και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων μπορεί να γλιτώσει ο λαός από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Γι αυτό το δυνάμωμα του ΚΚΕ είναι η πιο γνήσια απάντηση απέναντι σε αυτήν την πολιτική της ΕΕ και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν να υλοποιήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το μήνυμα λοιπόν της ΕΠΟΝ σήμερα για εμάς σήμερα είναι η αγωνιστική στάση ζωής για όλα όσα δικαιούμαστε!

Η πάλη, ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή θα είναι σκληρή.

Τίποτα δε χαρίζεται.

Τα πάντα κατακτιούνται.

Τ.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ

17/04/2014

EPON-KNE2

EPON-KNE5

EPONE-KNE3

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή