ΚΝΕ: Παλέψτε, ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους Reviewed by Momizat on . Οι θέσεις της οργάνωσης με αφορμή το μαθητικό της φεστιβάλ το Σάββατο στα Τρίκαλα Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε σήμερα η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων της ΚΝΕ  με αφο Οι θέσεις της οργάνωσης με αφορμή το μαθητικό της φεστιβάλ το Σάββατο στα Τρίκαλα Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε σήμερα η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων της ΚΝΕ  με αφο Rating: 0

ΚΝΕ: Παλέψτε, ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους

ΚΝΕ: Παλέψτε, ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους

Οι θέσεις της οργάνωσης με αφορμή το μαθητικό της φεστιβάλ το Σάββατο στα Τρίκαλα

Συνέντευξη Tύπου παραχώρησε σήμερα η Τομεακή Οργάνωση Τρικάλων της ΚΝΕ  με αφορμή το μαθητικό φεστιβάλ που διοργανώνει στα Τρίκαλα το Σάββατο 12 Απρίλη. Κατά τη συνέντευξη τα μέλη της ΚΝΕ ανέπτυξαν το χαρακτήρα και το σκοπό των εκδηλώσεων που διοργανώνουν τονίζοντας:

«Το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ έρχεται… και το ταξίδι του φετινού 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή κάπως έτσι αρχίζει για να κορυφωθεί τον Σεπτέμβρη με τις κεντρικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” είναι μοναδικό, αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική μας πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Μαθητικού Φεστιβάλ θέλουμε να αναπτύξουμε κάποιες βασικές πλευρές των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον πολιτισμό.

Βασικό ζήτημα είναι ότι σήμερα οι μαθητές που έχουν την όρεξη και το μεράκι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό συναντάνε πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε και να αντιπαλέψουμε: Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 σαν στρατηγικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, ενώ η μετατροπή του σε πεδίο κερδοφορίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας το 2000 με το πρόγραμμα “Πολιτισμός 2000”. Η ΕΕ από το 2011 καλούσε τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν την κρατική επιχορήγηση στον Πολιτισμό διευκολύνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η άθλια κατάσταση που βιώνει κάθε παιδί στο σπίτι του (ανεργία – απολύσεις – μειώσεις μισθών – χαράτσια – φόροι) σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να ξεδιπλωθούν ταλέντα, να αναπτυχθούν δυνατότητες, να μοιραστούν τα παιδιά τις δημιουργικές αναζητήσεις τους. Στη σημερινή κοινωνία που τα πάντα κρίνονται με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών πρέπει να πληρώσεις:

  • Τουλάχιστον 10 ευρώ για να παίξεις μια ώρα μουσική σε στούντιο, , εγγραφή σε σχολή χορού, θεατρικό εργαστήρι, ωδείο κ.ο.κ. Το μεράκι κοστίζει ακριβά το ίδιο και η παρακολούθηση μιας παράστασης, μιας ταινίας, η επίσκεψη σε ένα μουσείο.
  • Στα σχολεία δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές. Τα μουσικά σχολεία τα πάνε για κλείσιμο. Χθες μαθητές του Μουσικό σχολείο πραγματοποίησαν για ακόμη μια φορά κινητοποίηση για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές.
  • Το ζήτημα περιπλέκεται αν συνυπολογίσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που αφήνει το τρέξιμο σχολείο – σπίτι – φροντιστήριο.
  • Ταυτόχρονα το σύστημα επιδιώκει και μέσα από τον πολιτισμό να ξεστρατίζει η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα, να ελέγξει συνειδήσεις, να αλλοιώσει, να χαλάσει τις σκέψεις και τα όνειρά μας. Προβάλλει πρότυπα της ναρκωκουλτουρας (ατομική λύση – φυγή από την πραγματικότητα), της υποκουλτούρας (μετατροπή της ψυχαγωγίας σε εκτόνωση), της φανταχτερής ζωής και του lifestyle.

Με αυτήν την έννοια για την ΚΝΕ, είναι ελπιδοφόρο που μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, οι μαθητές προσπαθούν να στριμώξουν τα όνειρα, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, την ανάγκη για συλλογική έκφραση και δημιουργία μέσα από μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού, φωτογραφίας κλπ. Εμείς λέμε: Παλέψτε, ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους, διεκδικήστε υποδομές. Γι’ αυτό και δίνουμε την ευκαιρία, το χώρο και το χρόνο σε εκατοντάδες τέτοιες ομάδες πανελλαδικά να εκφραστούν. Θέλουμε τη συμμετοχή τέτοιων ομάδων στα Φεστιβάλ, τη βοήθεια και τη συμβολή στο περιεχόμενο, στο στήσιμο, στην προπαγάνδισή τους. Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει την κοινωνία για την οποία παλεύουμε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Η ΚΝΕ επιδιώκει να γνωρίζει, να ανταλλάσσει σκέψεις και ιδέες με μαθητές που δεν υποτάσσονται στη σημερινή άθλια πραγματικότητα αλλά βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτήν, να αντισταθούν. Επιδιώκουμε να γνωρίζουμε και να στηρίζουμε νέους που ασχολούνται με την τέχνη, που μπορούν μέσα από την ενασχόλησή τους αυτή να δώσουν φλόγα και έμπνευση, γνώσεις και αντοχή στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Γιατί σε αυτούς τους καιρούς η τέχνη πρέπει να αποφασίσει, όπως έλεγε ο Μπρεχτ. Ο λαός και η νεολαία έχει ανάγκη μια τέχνη που θα μιλάει την γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας.

 Σε αυτά τα πλαίσια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν την πρωτοβουλία πανελλαδικά και απευθύνουν πρόσκληση σε νέους καλλιτέχνες για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου (μουσική-τραγούδι-εικαστικά-σκίτσο-animation-λογοτεχνία-ποίηση-ταινία μικρού μίκους-συγγραφή θεατρικού έργου-χορό) με θέμα την Κρίση, τις συνέπειές της και την διέξοδο από αυτήν. Όσοι ενδιαφέρονται είτε για να καταθέσουν ήδη έτοιμο έργο είτε με πρόθεση να δημιουργήσουν μπορούν να επικοινωνούν με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου texniapofasi39@gmail.com.) είτε να στέλνουν τα έργα τους ηλεκτρονικά στην ίδια διεύθυνση. Αυτό το έργο θα παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις του 40ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή το ερχόμενο καλοκαίρι και αρχές Σεπτέμβρη.

 

   Στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 19:30 το απόγευμα με Graffiti «Βάφουμε ενάντια στον φασισμό» από μαθητές.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει θεατρικό σκέτς « μια κουβέντα μέσα στο σχολέιο» από θεατρική ομάδα μαθητών.

Θα απευθύνει χαιρετισμό η Γεωργία Καπέτη, γραμματέας του ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και υπόψήφια στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο με την «Λαϊκή Συσπείρωση»,

όπως επίσης χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Γιώργος Καΐκης υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το πρόγραμμα θα κλίσει με μουσικό πρόγραμμα από μαθητικά σχήματα(1ο, 3ο, 8ογελ). Ακόμα: Προβολές, βιβλιοπωλείο, έκθεση σκίτσου ενάντια στον πόλεμο από μαθητές του 1ου γελ και κολάζ για το Νέο σχολείο και την ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και συμμετοχές στο Φεστιβάλ επικοινωνήστε μαζί μας: Γραφεία της Κ.Ο. Τρικάλων του ΚΚΕ (τηλ: 2431025404 ) και στο mail trikala.fest.kne@gmail.com

            Η ΚΝΕ έχει δημιουργήσει νέο site: eu.kne.gr για την προβολή της δίμηνης δραστηριότητας της ΕΕ vs Νεολαία.

Το ραντεβού λοιπόν στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 12 Απρίλη αλλά και στις κάλπες με ενίσχυση του ΚΚΕ παντού. Ειδικά η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη για να πιάσει τόπο !

 


Τ.Σ Τρικάλων της ΚΝΕ

10/04/2014

http://eu.kne.gr/ Το νέο site της ΚΝΕ σχετικά με το Μαθητικό Φεστιβάλ

https://www.youtube.com/watch?v=tSZAtBLdNxU το σποτάκι του Μαθητικού

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή