"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Κολομβία: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στη χώρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας αφίχθησαν στην Κολομβία τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, εγκαταλείποντας την πατρίδα τους, που μαστίζεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση, ενώ 676.000 έφυγαν από τη χώρα αυτή προς άλλα κράτη, γνωστοποίησε την Τετάρτη η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογκοτά.

«Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στην επικράτεια της Κολομβίας, ενώ τουλάχιστον  676.000 αναχώρησαν προς τρίτες χώρες, κυρίως τον Ισημερινό, το Περού, τη Χιλή, τις ΗΠΑ και το Μεξικό» ανέφερε η Migración Colombia, η υπηρεσία μετανάστευσης της χώρας των Άνδεων.

Στην Κολομβία βρίσκονται περισσότεροι από 1,032 εκατ. πολίτες της Βενεζουέλας, από τους οποίους 573.000 έχουν λάβει άδειες παραμονής, 217.000 διαμένουν παράτυπα στη χώρα και 240.000 έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν άδειες παραμονής και οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.

«Η κατάσταση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλός αριθμός» επεσήμανε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Κριστιάν Κρούγκερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,9 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015 εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Καθημερινά, περίπου 5.000 πολίτες εγκαταλείπουν την πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εκτίμησε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι η άφιξη ενός εκατομμυρίου μεταναστών από τη Βενεζουέλα ενδέχεται να κοστίσει στη χώρα του εφέτος το 05% του ΑΕΠ της, δηλαδή 1,348 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Ο Ντούκε προειδοποίησε ότι η Κολομβία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη αυτήν την κρίση.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, απρόθυμη να αναγνωρίσει τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή, απαίτησε από τον ΟΗΕ να «αποδείξει» αυτές τις στατιστικές.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κολομβία και τη Βενεζουέλα είχαν πρακτικά ανασταλεί ήδη πριν εγκαταλείψει την εξουσία ο προηγούμενος Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-18).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης