ΚΟΜΔΕ: Βιομηχανικό Μουσείο και “Μουσικό Χωριό” Reviewed by Momizat on . Στη δημοσιότητα έδωσε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΤ την πρόθεση της ΠΕ Τρικάλων να αξιοποιήσει την ΚΟΜΔΕ. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί και στοχεύει σ Στη δημοσιότητα έδωσε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΤ την πρόθεση της ΠΕ Τρικάλων να αξιοποιήσει την ΚΟΜΔΕ. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί και στοχεύει σ Rating: 0

ΚΟΜΔΕ: Βιομηχανικό Μουσείο και “Μουσικό Χωριό”

ΚΟΜΔΕ: Βιομηχανικό Μουσείο και “Μουσικό Χωριό”

Στη δημοσιότητα έδωσε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΤ την πρόθεση της ΠΕ Τρικάλων να αξιοποιήσει την ΚΟΜΔΕ. Πρόκειται για μια πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί και στοχεύει στην ανάδειξη όλου του εξοπλισμού και των κτηρίων σε βιομηχανικό μουσείο. Πριν από δυόμισι μήνες, όταν πρωτοπαρουσιάσαμε το θέμα στον «Ενεργό Πολίτη», γράφαμε: «Σκεφθείτε τις σκηνές: επισκέπτες βρίσκονται στον μύλο Ματσόπουλου και εξερευνούν το παλιό βιομηχανικό υλικό. Κατόπιν, κατεβαίνοντας έναν όροφο, παρατηρούν εκθέματα από έκθεση ζωγραφικής και ακολούθως, απολαμβάνουν έναν καφέ στο σινέ καφέ. Στη συνέχεια, περπατώντας κάμποσα μέτρα, οι επισκέπτες επεξεργάζονται άλλο βιομηχανικό υλικό, αυτό στην ΚΟΜΔΕ. Στο τέλος, οδεύουν στα «μανάβικα» για φαγητό…».

Ακολουθούν, η δημοσιοποίηση των στοιχείων από τον κ. Ντ. Μπάρδα και το κείμενο για το έργο, από τον «Ενεργό Πολίτη», στις 26 Αυγούστου 2013. Σημειώνεται ότι, στο μεταξύ, η πρόταση εμπλουτίστηκε από την ιδέα για τη δημιουργία “Μουσικού Χωριού”

Θανάσης Μιχαλάκης

 


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΔΕ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Τρικάλων σταθερά προσηλωμένη στην ανάδειξη και αξιοποίηση της ΚΟΜΔΕ έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες οι οποίες αρχίζουν να αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα. Υποβλήθηκε πρόταση μετατροπής μέρος της ΚΟΜΔΕ σε Βιομηχανικό Μουσείο (πρόταση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ύψους 2.300.000€), αξιοποίηση μέρους των κτιρίων για την δημιουργία θεματικού Πάρκου (χρηματοδότηση μέσω των Τ.Ο.Π.Σ.Α. από την Περιφέρεια Θεσσαλίας) και τέλος εκπόνηση μελέτης συνολικής αξιοποίησης της ΚΟΜΔΕ και ένταξής της στο πολιτιστικό – τουριστικό γίγνεσθαι της πόλης και του νομού (μελέτη της ΑΝ.Ε.Ν.Τ.).

 

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΔΕ

Η άποψη της Π.Ε. Τρικάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον χώρο της ΚΟΜΔΕ εδώ και 2 χρόνια που ξεκίνησε την προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησή της είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση: στην λογική ότι ο χώρος πρέπει να «ανοίξει» προς την γειτονιά (των Σαραγίων), την πόλη και τους πολίτες της (του Δήμου Τρικάλων), τους  πολίτες της περιφέρειας δημιουργώντας έναν δημόσιο κοινόχρηστο χώρο εκδηλώσεων – αναπαραστάσεων και παράλληλα ένα τεκμήριο της βιομηχανικής περιόδου. Η ενοποίησή του με τους υπόλοιπους σημαντικούς γειτνιάζοντες χώρους (ΟΣΕ, Αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας, Σαράγια, Πάρκο Ματσόπουλου κλπ) δημιουργούν μια ενότητα περιπάτου, αναψυχής και πολιτιστικών δρώμενων που έχει ανάγκη η πόλη των Τρικάλων, ο νομός και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Της ΚΟΜΔΕ

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτή την λογική έγιναν μια σειρά από βήματα – πρωτοβουλίες της Π.Ε. και της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

1ο Βήμα: Αξιοποιήθηκε μια παλαιότερη μελέτη του Παν/μίου Θεσσαλίας και με την υποστήριξη της Τ.Ε. της Π.Ε. Τρικάλων εκπονήθηκε Τεχνικό Δελτίο Έργου (το οποίο υποβλήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού) το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση του βασικού κτιρίου (μηχανουργείο) και την μετατροπή του σε  Μουσείο – Εκθετήριο του Βιομηχανικού μας Πολιτισμού μιας και σώζονται στο ακέραιο όλα του τα μηχανήματα και δεν απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις και υψηλό κόστος στην λειτουργία. Το εν λόγω Μουσείο μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των μαθημάτων από φοιτητές του Παν/μιου Θεσσαλίας και από ειδικές επιστημονικές ομάδες μιας και η χρήση του συνδέεται με την αποξήρανση του Θεσσαλικού κάμπου. Επίσης μπορεί κατά την ξενάγηση – περιήγηση στο χώρο ένας επισκέπτης να δει την διαδικασία παραγωγής των μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποξήρανση της θεσσαλίας και μέσω ειδικού εντύπου και οπτικοακουστικού υλικού να ενταχθεί στην λειτουργία του και στον ιστορικό χρόνο και το ρόλο που διαδραμάτισε.

Αν και δεν δόθηκε ακόμη κάποια χρηματοδότηση για το έργο εντούτοις η Περιφέρεια Θεσσαλίας το έχει ψηλά στις διεκδικήσεις της και αναμένει επόμενα χρηματοδοτικά μέτρα προκειμένου να ενταχθεί. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξη του έργου έχουν ολοκληρωθεί και είναι ώριμο προς υποβολή.

2ο Βήμα: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε σχετική πρόταση φορέων του νομού και της πόλης μέσω του χρηματοδοτικού σχήματος των ΤΟΠΣΑ προκειμένου μέρος της ΚΟΜΔΕ να μετατραπεί σε θεματικό πάρκο (Μουσικό χωριό). Στην εν λόγω πρόταση προβλέπονται μια σειρά από έργα τα οποία χρηματοδοτούνται στο σύνολό του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και λόγω αυτής της εμπλοκής της δεν ήταν δυνατό τόσο η Π.Ε. Τρικάλων όσο και η Αναπτυξιακή (ΑΝ.Ε.Ν.Τ. Α.Ε.) να συμμετάσχουν ως φορείς υλοποίησης. Εντούτοις μετά από συσκέψεις, διαβουλεύσεις και εκπόνηση σχετικών μελετών η Π.Ε. Τρικάλων συμμετέχει ενεργά στην όλη προσπάθεια και θεωρεί σημαντική την αξιοποίηση του χώρου της ΚΟΜΔΕ προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της οργάνωσης – λειτουργίας του Μουσικού χωριού. Άλλωστε στο φορέα σύστασης που θα διαχειριστεί το Μουσικό χωριό προβλέπεται η ενεργώ εμπλοκή της ίδιας μέσω της Αναπτυξιακής (ΑΝ.Ε.Ν.Τ.), ενώ την αισθητική – κατασκευαστική πλευρά του έργου θα επιβλέπει η Τ.Ε. της Π.Ε. Τρικάλων.

3ο Βήμα: Η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων μέσα από μελέτη που έχει εκπονήσει και που αναμένεται η οριστική παραλαβή της επιθυμεί να εντάξει τον χώρο της ΚΟΜΔΕ ως ένα κομβικό σημείο Πολιτισμού για την πόλη με εναλλακτικές προτάσεις τουριστικής αξιοποίησή της και ένταξής της σε ένα ενοποιημένο Πολιτιστικό Πάρκο (σύνδεση με Φυλακές – Μουσείο Τσιτσάνη, με Μύλο Ματσόπουλου, με αποθήκες ΟΣΕ κλπ).

Στην προσπάθεια αυτή αρωγός σε κάθε βήμα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κος Κ. Αγοραστός ο οποίος από την αρχή στήριξε όλες τις ενέργειες ανάδειξης και αξιοποίησης του χώρου (που αποτελεί και ιδιοκτησία της Περιφέρειας Θεσσαλίας). Η συνεργασία με τον Δήμο Τρικάλων (και τους φορείς του), τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την γειτονιά είναι βασική μας επιδίωξη μιας και η ΚΟΜΔΕ πρέπει να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης.

 

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ν. Τρικάλων

(Α.Ν.Ε.Ν.Τ. Α.Ε.)

Κ. Μπάρδας

 

 

Η αξιοποίηση και η σύνδεση με την πόλη

 

Σκεφθείτε τις σκηνές: επισκέπτες βρίσκονται στον μύλο Ματσόπουλου και εξερευνούν το παλιό βιομηχανικό υλικό. Κατόπιν, κατεβαίνοντας έναν όροφο, παρατηρούν εκθέματα από έκθεση ζωγραφικής και ακολούθως, απολαμβάνουν έναν καφέ στο σινέ καφέ. Στη συνέχεια, περπατώντας κάμποσα μέτρα, οι επισκέπτες επεξεργάζονται άλλο βιομηχανικό υλικό, αυτό στην ΚΟΜΔΕ. Στο τέλος, οδεύουν στα «μανάβικα» για φαγητό…

Δύσκολο; Καθόλου! Αν, δε, συνυπολογιστεί η παλιά επιδίωξη – που πλέον έχει προχωρήσει – για αξιοποίηση και των αποθηκών της ΕΑΣ στον σταθμό του ΟΣΕ, μια τεράστια περιοχή στα νότια της πόλης, θα είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός πόλος έλξης για επισκέπτες. Σκεφθείτε, δε, αυτές οι σκηνές να εκτυλίσσονται παραλλήλως με τον «μύλο των ξωτικών»…

Αν όλα πάνε καλά, οι παραπάνω φαντασιακές σκηνές θα είναι πραγματικότητα. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα ακούσει την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη με θέματα:

α) Ανάθεση και έγκριση δαπάνης για την «Οργάνωση της κοινωνικής διαβούλευσης

– Επιλογή φορέα διαχείρισης και εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της ΚΟΜΔΕ ως αυτόνομος χώρος και ως μέρος ενός ενιαίου πολιτιστικού χώρου για την πόλη των Τρικάλων».

β) Συγκρότηση Επιτροπής για την παραλαβή του υλικού.

Με άλλα λόγια, το παλιό, συνεχώς αναβαλλόμενο λόγω διαμαχών και άλλων προβλημάτων σχέδιο, για αξιοποίηση του «πλούτου» της ΚΟΜΔΕ, παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά. Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλάκης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «δένει» με την αξιοποίηση από το e-trikala, δράσεων σαν τα ΤΟΣΠΑ και ΤΟΠΕΚΟ (για ενίσχυση της απασχόλησης). Θα ανατεθεί η εκπόνηση μελέτης σχετικά με το τι ακριβώς, πώς ακριβώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος και το υλικό, πάντα στο πλαίσιο δημιουργίας μιας συγκεκριμένης και ενιαίας πολιτιστικής πρότασης, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Η «Μπουτ»

Κυρίως, όμως, αφορά στην αξιοποίηση του βιομηχανικού υλικού της ΚΟΜΔΕ, που είχε συμβάλλει τα μέγιστα σε πλήθος δραστηριοτήτων σε όλον τον νομό Τρικάλων και στη Θεσσαλία γενικότερα, είτε ως εργοτάξιο της «Μπουτ» είτε ως αποθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού της Νομαρχίας Τρικάλων. Τα δε μηχανήματα που παραμένουν σε 11 αποθήκες, σε έναν χώρο 18 στρεμμάτων, είναι σημαντικής αξίας, αφού παραπέμπουν στην εξέλιξη της τεχνολογίας για διαφορετικές πτυχές της μηχανικής – μηχανολογίας και άλλων τεχνικών επίλυσης προβλημάτων. Ουσιαστικά, η ΚΟΜΔΕ, ένα αναξιοποίητο κόσμημα, θα μπορέσει να λάβει θέση στο στέμμα των βιομηχανικών μουσείων που θα δημιουργηθούν στην πόλη. Μαζί με το υλικό από τον μύλο Ματσόπουλου, τα Τρίκαλα θα είναι η μοναδική πόλη που θα διαθέτει έκθεση διαφορετικών τεχνικών και εξοπλισμού, καθώς και διαφορετικών χρησιμοτήτων των μηχανημάτων: «από την αλευροβιομηχανία στη μηχανική», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του οδοιπορικού ενός επισκέπτη σε αυτά τα δύο συγκροτήματα. Θυμίζουμε ότι το Τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου και το Βιομηχανικό μουσείο στη Σύρο, είναι τα μόνα ανταγωνιστικά για την ΚΟΜΔΕ. Αλλά με την προσθήκη του μύλου, θα πρωτοπορεί η πόλη των Τρικάλων. Σε συνδυασμό με τις δράσεις στον μύλο Ματσόπουλου και την αναμενόμενη αξιοποίηση των παλιών αποθηκών της ΕΑΣΤ, κοντά στον ΟΣΕ, (τα κτήρια του οποίου επίσης τραβούν τον επισκέπτη και, σαφώς, εξυπηρετούν την παραμονή και επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής με ηλεκτροκίνηση), η πόλη αποκτά νέο ορίζοντα, νέα δεδομένα για αύξηση της επισκεψιμότητας. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, αφού θα χρειαστεί και η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. Αλλά, όπως και να έχει, η πολύ σημαντική κίνηση της αντιπεριφέρειας Τρικάλων και η συνεργασία με τον Δήμο, έχουν ήδη δώσει νέα πνοή.

 

Υλικό υπάρχει

Ξεχνώντας, όλοι, φυσικά, τις παλιές διαμάχες πρώην Δημάρχων και Νομαρχών για την ΚΟΜΔΕ. Υπενθυμίζοντας, όμως, ότι το συγκεκριμένο κτήριο είχε αποτελέσει και αντικείμενο μελέτης στο πλαίσιο εκπόνησης πτυχιακής εργασίας από δύο φοιτήτριες (Μπραζιώτη Ευαγγελία, Μπρέντα Μαρία) με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Κ. Αδαμάκη από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πρόταση είχε ως αντικείμενο την επανάχρηση του χώρου της ΚΟΜΔΕ και την είχαμε παρουσιάσει προ διετίας από την εφημερίδα. Ιδέες, λοιπόν, υπάρχουν. Βούληση υπάρχει, απομένει η πράξη.

Θανάσης Μιχαλάκης

*Δείτε εδώ την παρουσίαση της μελέτης για την ΚΟΜΔΕ, στις 7 Νοεμβρίου 2011

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή