Κοτζιάς προς Ερντογάν: Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία Reviewed by Momizat on . Και σαφής τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο Μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές δηλώσεις έστειλε από την Αθήνα ο υπου Και σαφής τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο Μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές δηλώσεις έστειλε από την Αθήνα ο υπου Rating: 0

Κοτζιάς προς Ερντογάν: Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία

Κοτζιάς προς Ερντογάν: Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία

Και σαφής τοποθέτηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Μήνυμα στην Άγκυρα για τις προκλητικές δηλώσεις έστειλε από την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με το Νίκο Κοτζιά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος: Η απάντηση για τις δηλώσεις αυτές (σ.σ. του Ερντογάν) είναι πολύ απλή. Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και ο,τι απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις.

«Και για το Κυπριακό πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Νίκος Κοτζιάς ο οποίος απαντώντας στην πρόσφατη προκλητική δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι «τα σύνορα της καρδιάς μας» συμπεριλαμβάνουν περιοχές της ελληνικής επικράτειας και την Κύπρο, είπε με νόημα ότι «η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι σύνορα του διεθνούς δικαίου. «Κάποιος μπορεί και να ερωτευτεί μια γυναίκα στη Χαβάη» συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Κοτζιάς.

«Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια» κατέληξε για το θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Στην συνέντευξη τύπου οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό με τον Νίκο Κοτζιά να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη Ρωσία για τη σταθερή στάση που κρατάει στο θέμα, τη στήριξη της κυριαρχίας, δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να έχουμε μια βιώσιμη λύση

«Συζητήσαμε με τον Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις στην περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία που πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε ένα αντιπολεμικό κίνημα που να χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας επίσης για πολιτικούς στην περιοχή μας που σκέφτονται μα παλαιούς τρόπους και «παλαιούς εθνικισμούς που εκδηλώνονται με νέους τρόπους». Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε, επίσης, το ρωσικό λαό «για τα τρυφερά αισθήματα για την Ελλάδα που εκφράζεται στον τουρισμό παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την πλευρά του τόνισε ιδιαίτερα τις «πολύ καλές προοπτικές για να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδα και στο πεδίο το ενεργειακό» ενώ για τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και θέλει να υπάρχει εμβάθυνση του διαλόγου.

Σε ο,τι αφορά το ουκρανικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ εμείς έχουμε κοινή θέση και θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μιλώντας, δε, για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είπε ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι θέλουν να κάνουν, όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή