Κουβέλης – Βενιζέλος: Μονομαχώντας στον τρικαλινό ήλιο Reviewed by Momizat on . Στα άκρα η διαμάχη που φαίνεται να μαίνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με επίκεντρο των εξελίξεων, τα Τρίκαλα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, Στα άκρα η διαμάχη που φαίνεται να μαίνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με επίκεντρο των εξελίξεων, τα Τρίκαλα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, Rating: 0

Κουβέλης – Βενιζέλος: Μονομαχώντας στον τρικαλινό ήλιο

Κουβέλης – Βενιζέλος: Μονομαχώντας στον τρικαλινό ήλιο

Στα άκρα η διαμάχη που φαίνεται να μαίνεται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με επίκεντρο των εξελίξεων, τα Τρίκαλα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, σε απάντηση των πανταχόθεν επικριθεισών δηλώσεων Βενιζέλου και Γρηγοράκου περί… Ουκρανίας, ουσιαστικά βαθαίνουν το χάσμα. Ένα άσμα που ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ «άδειαζε» τον τρικαλινό πολιτικό το περασμένο καλοκαίρι, μετά την κρίση με αφορμή την ΕΡΤ.

Του Θανάση Μιχαλάκη

Εκτοτε, η πορεία των δύο σχηματισμών που δυνητικά θα μπορούσαν να συνεννοηθούν, δεν βρίσκεται ποτέ από την ίδια πλευρά του ποταμού. Αντιθέτως, με το… Ποτάμι να ενισχύεται μιντιακώς με κάθε τρόπο, όλα φαντάζουν δύσκολα.

kouv1

«Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται»

Μετά την έξοδο Κουβέλη από το Δημαρχείο Τρικκαίων (όπου έκανε δήλωση στήριξης στον νυν Δήμαρχο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ρωτήθηκε για το θέμα της… ελληνικού τύπου Ουκρανίας:
– Φοβάστε, αν δεν ψηφιστεί η ΕΛΙΑ, ότι θα γίνουμε Ουκρανία;

«Κάθε άλλο. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Όπως δεν εκβιάζεται και ο Ελληνικός λαός. Θεωρώ απαράδεκτο το δίλημμα που προωθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις ευρωεκλογές και το όποιο αποτέλεσμα επέλθει. Ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα, έχει την ψήφο του έχει την επιλογή του, κι οτιδήποτε άλλο προσπαθεί να δημιουργήσει διλήμματα, είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο. Όπως ανεπίτρεπτο και ταυτόχρονα επικίνδυνο είναι αυτό που είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ότι, αν δεν πάει καλά το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ το βράδυ της 25ης Μαΐου, η Ελλάδα θα γίνει Ουκρανία. Θα γίνει εμφύλιος πόλεμος. Αυτά τα λέει ο αρμόδιος για την διενέργεια των εκλογών αναπληρωτής υπουργός, αυτός που έχει την ευθύνη της ευρυθμίας, της νομοταξίας, της άψογης οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας με ηρεμία και σεβασμό σε μια κορυφαία διαδικασία όπως είναι οι εκλογές σύμφωνα με το πολίτευμα μας».

Η δήλωση είναι σαφής: Κύριε Βενιζέλο, σταμάτα να εκβιάζεις για να κερδίσεις πόντους, ως ο μόνος ικανός να στηρίξει την κεντροαριστερά, μέσω στήριξης της κυβέρνησης, θεωρώντας ότι υπευθυνότητα σημαίνει αγκίστρωση στο άρμα Σαμαρά.

Επομένως, ο κ. Κουβέλης τράβηξε χαρτί: μετωπική σύγκρουση εν όψει ευρωεκλογών, κι όσο πάει. Και μετά τις ευρωεκλογές. Και μετά τα εκλογικά αποτελέσματα. Που σίγουρα θα εκκινήσουν διαδικασίες σχετικές με… τα πάντα.

 

Η Μαρ. Κοππά

Η έλευση της Μαριλένας Κοππά την Παρασκευή στα Τρίκαλα, είναι ένα δεύτερο σημείο αιχμής. Προσυνεννοημένο ή όχι, το γεγονός της έλευσης των δύο μέσα σε δύο ημέρες, σημαίνει πολλά για την πόλη. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε το βιβλίο της κ. Κοππά, τέως προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, τέως μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επί ηγεσίας Γ Παπανδρέου και ευρωβουλευτίνας. Πλέον, είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον σχηματισμό ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία. Αρα, «Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ κάτι μυστικό, κάτι πλούσιο και παράξενο σαν τοπίο του βυθού». Το τι συμβαίνει, θα διαπιστωθεί μετά τις εκλογές, αλλά σαφώς φαίνεται ότι η κινητικότητα δεν ξεκίνησε τώρα (είχαμε κάνει μια αναφορά εδώ).

kouv2Πάντως και η κ. Κοππά θα συναντηθεί με τον νυν Δήμαρχο (αλλά και με το ΔΣ του Επιμελητήριου), ενώ θα πραγματοποιήσει ομιλία στο «Πανελλήνιο». Κάτι που έκανε χθες ο κ. Κουβέλης, σε μια ουσιαστικά ανοιχτή στον κόσμο συγκέντρωση μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ. Η ομιλία του κινήθηκε στα γνωστά περί απολογισμού και αιτιολόγησης της συμμετοχής στην κυβέρνηση – ακόμη η ΔΗΜΑΡ ασχολείται με αυτό, βλάπτοντας επί της ουσίας τον εαυτό της – με στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα και με κάλεσμα για συσπείρωση και στήριξη του ψηφοδελτίου της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία.
Ο Β. Βενιζέλος
Αντιθέτως – και όλως παραδόξως – με την κ. Κοππά και τον κ. Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον νυν Δήμαρχο Τρικκαίων το ερχόμενο Σάββατο. Ούτε με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη του κοινού συνδυασμού για τη Θεσσαλία (κάτι που θα πράξει σήμερα Πέμπτη ο κ Κουβέλης). Αντιθέτως, θα συναντηθεί «με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής για τις Ευρωεκλογές και την αγροτική πολιτική στην οποία θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κύριος Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Αθανάσιος Τσαυτάρης» (στις 6.30 στο Επιμελητήριο). Αυτό αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΝΕ Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ. Είναι δυνατόν, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συνεργάζονται στην Περιφέρεια και ο κ. Βενιζέλος, έστω εθιμοτυπικά, να μη συναντά τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη; Ο οποίος επί χρόνια υπήρξε ιστορικό, δραστήριο και πασίγνωστο μέλος του ΠΑΣΟΚ; Είναι δυνατόν να μην συναντά τον πολιτικό του φίλο και Δήμαρχο της πόλης;
Ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ότι χωρίς αυτές τις συναντήσεις, ο κόσμος ξεχνά τι τραβά;

Αν ναι, τότε γιατί έρχεται εδώ ο κ. Βενιζέλος; Για να μας μιλήσει για την αγροτική πολιτική, την οποία ο συμπαθής και άκρως ενημερωμένος καθηγητής – και νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – προσπαθεί να χειριστεί μόνος, ενάντια σε όλα τα «θηρία», όπως συνέβη με το γάλα; Και για την οποία αγροτική πολιτική, η οποία υποτίθεται ότι θα φέρει την ανάπτυξη, η συγκυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μισή αναφορά, ούτε μία συνάντηση, έστω για τα μάτια του κόσμου; Και, τι θα πει ο κ. Βενιζέλος, όταν, μετά τις ωραίες διακηρύξεις για τα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, του τεθεί θέμα Αχελώου;

kouv4 kouv3

Οργίστηκε

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ οργισμένος με τη ΔΗΜΑΡ. Μπορεί να φταίνε οι δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές). Φρόντισε, πάντως, να προϊδεάσει. Όχι μόνο με τη δήλωσή του περί παρασιτικής τακτικής της ΔΗΜΑΡ (ότι, δηλαδή, κλέβει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ…). Αλλά και με τα όσα είπε αμέσως μετά. Διαβάστε το απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στο thetoc.gr και στην Ελλη Στάη,

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο THE TOC.GR και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη


Ε. Στάη: Για πέστε μου, αισθάνεστε εσείς «Υδραίος στη Λάρισα» ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι γιατί τι είναι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης; Τι σημαίνει Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ή τι σημαίνει να είσαι αρχηγός κόμματος υπό τις συνθήκες αυτές; Είναι μια συνεχής δοκιμασία. Γιατί έγινε αυτό; Δηλαδή, τι λέτε; Ότι ξεκινήσαμε μια μέρα και είπαμε «να πάρουμε την εξουσία, να είμαστε και σκληροί, να μας μισήσει ο κόσμος». Αυτό είπαμε;

Ε. Στάη: Ωραία, δεν το είπατε λοιπόν για τον κ. Παπανδρέου.

Ευ. Βενιζέλος: Το είπα για όποιον καταλαβαίνει από ποίηση και για όποιον μπορεί να κάνει τις συμπαραδηλώσεις και τους συνειρμούς που απαιτούνται. Γιατί, ξέρετε, την ποίηση όταν τη ερμηνεύεις -ποια ποίηση τώρα, την υπερεαλιστική ποίηση- εάν την αναλύεις την ξεπαστρεύεις. Ή την προσλαμβάνεις και την αισθάνεσαι ή καλύτερα παράτα τα.

Ε. Στάη: Ωραία, οπότε μπορώ τον σουρεαλισμό του Εγγονόπουλου να τον ερμηνεύσω κι εγώ ότι το είπατε και για σας, αλλά το είπατε και για τον κ. Παπανδρέου, ότι ήταν ως Υδραίος στη Λάρισα δίπλα στον κ. Κουβέλη. Και ξέρετε γιατί το λέω αυτό; Γιατί αμέσως μετά είπατε “παρασιτική” την πολιτική του κ. Κουβέλη.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ο κ. Κουβέλης είναι από τα Τρίκαλα. Δεν είναι από τη Λάρισα.

Ε. Στάη: Δίπλα είναι, Θεσσαλία είναι, θεσσαλικός κάμπος.

Ευ. Βενιζέλος: Το λέω φιλικά, έτσι; Μην παρεξηγηθούμε πάλι. Τώρα δε, μιλάμε σοβαρά πολιτικά.

 

Οπότε, τίθεται το θέμα Παπανδρέου:

Ε. Στάη: Όχι, δε νομίζω να παρεξηγεί κανείς κανέναν. Όχι σοβαρά πολιτικά μιλάμε, γιατί θέλω να μου πείτε πώς βλέπετε το ρόλο του κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα έχω απαντήσει εκατό φορές.

Ε. Στάη: Ναι, απαντήστε εκατόν μία.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και το κυριότερο, είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους βουλευτές τους μετρημένους που στηρίζουν την Κυβέρνηση κι είναι κρίσιμος για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ε. Στάη: Όχι πάντα. Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν στήριξε την Κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το πούμε κι αυτό. Είναι λοιπόν ο βουλευτής της παρούσας Βουλής και ο Έλληνας που νομίζω ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλους τους βουλευτές κι από όλους τους πολίτες να πετύχει η κυβέρνηση αυτή, γιατί αυτό θα είναι και μία δικαίωση της κρίσιμης επιλογής να ενταχθούμε στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Ε. Στάη: Οπότε, θεωρείτε ότι και οι όποιες αντιρρήσεις έχει, όπως στο συγκεκριμένο θέμα, όπου δεν ψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρείτε ότι το έκανε για το συμφέρον της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, κακώς διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία είχε συζητήσει το θέμα και είχε αποφασίσει ομόφωνα να ψηφίσει θετικά, όπως και ψήφισε. Δηλαδή, ψήφισαν θετικά ο Σαλτούρος, ο Τριαντάφυλλος και διάφορα νέα παιδιά τα οποία δεν είχαν καμία συμμετοχή στην όλη υπόθεση και προβληματίζεται κάποιος άλλος. Εντάξει, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση τώρα, αυτό το έχουμε ξεπεράσει.

 

 

Και έρχεται το θέμα Κουβέλη:

Ε. Στάη: Τώρα, για τον κ. Κουβέλη, γιατί είπατε ότι ασκεί η ΔΗΜΑΡ παρασιτική πολιτική; Κι αυτό το ερώτημα δε σας το κάνω για να κουτσομπολέψουμε λίγο ακόμα.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είναι κουτσομπολιό, αυτό είναι πολιτική παρατήρηση, θεμελιώδης.

Ε. Στάη: Πολιτική παρατήρηση, ναι. Και ξέρετε γιατί σας την κάνω αυτή την ερώτηση; Για το ερώτημα των κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να έρθουν και γρήγορα -θα μου πείτε εσείς τη δικιά σας άποψη. Γιατί θα σας πω τι μας είπε εδώ ο κ. Κουβέλης. Προς τα πού θα πάει η δικιά σας διάθεση συνεργασίας; Είναι μονόδρομος με τη ΝΔ;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Ε. Στάη: Μα αν υπάρχει το κλίμα αυτό όπως υπάρχει με κόμματα όπως είναι η ΔΗΜΑΡ και θα μου πείτε και για το Ποτάμι, με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε κα Στάη. Εμείς προτείναμε το Μάιο του 2012 να κάνουμε από τότε κυβέρνηση, χωρίς τις επαναληπτικές εκλογές τις εκβιαστικές του Ιουνίου του 2012, να κάνουμε από τότε κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, με τη ΝΔ και με το ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ φτάναμε να κάνουμε κυβέρνηση και η δύναμη που θα είχαμε ως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα ήταν απολύτως συγκρίσιμη με τη δύναμη της ΝΔ. Ο προοδευτικός πόλος θα ήταν πολύ ισχυρότερος.

Ε. Στάη: Τώρα είμαστε σε άλλο πολιτικό χρόνο όμως και το ερώτημα μπαίνει ξανά από την αρχή.

Ευ. Βενιζέλος: Μα η ΔΗΜΑΡ κακώς έφυγε από την κυβέρνηση και πρέπει να μας αποσαφηνίσει κάποια στιγμή την επιλογή της, αλλά δεν είναι το θέμα μας τώρα η ΔΗΜΑΡ.

 

(Η συνέντευξη εδώ, από τη σελίδα του ΠΑΣΟΚ και εδώ από την ιστοσελίδα και τηλεοπτικώς)

kouv5 kouv6 kouv7 kouv8 kouv9 kouv10 kouv11

Αφήστε το σχόλιο σας