"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.3 C
Trikala

Κουτσουμπας: «Aναχρονισμός και επιστροφή στους προηγούμενους αιώνες» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για «αναχρονισμό» και «επιστροφή στους προηγούμενους αιώνες» έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη δεύτερη ημέρα σήμερα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Παραδίδετε στους επιχειρηματίες έναν τομέα με εγγυημένη πελατεία, γιατί καλύπτει κοινωνική ανάγκη. Όπως κάνατε με σιδηρόδρομο, υγεία και μας λέτε ότι είναι δήθεν εκσυγχρονισμός», ανέφερε αρχικά, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σκανδιναβικό μοντέλο, χαρακτηρίζοντας το «ανέκδοτο» και ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ:

«Η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά. Τα ξέρετε».

«Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδεισο να αντιγράψετε», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, «Η λαϊκή απαίτηση είναι να αποσυρθεί αμέσως, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έκτρωμα, γιατί φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί περαιτέρω τα δημόσια. Φιλοτεχνείτε το πανεπιστήμιο της αγοράς. Κόβετε τα φτερά στους φοιτητές. Θεσπίζετε δύο τρόπους πρόσβασης στα Πανεπιστήμια. Έναν με με τις εξετάσεις και έναν με το πορτοφόλι. Θεσμοθετείτε πτυχία με τιμή αντί για αξία. Θα είναι 3ετή και θα τα αναγνωρίζετε ως ισότιμα των δημόσιων που είναι 4ετή και 5ετή».

«Αυτή είναι η “αριστεία” που αναμασάτε; η αριστεία της τσέπης;» αναρωτήθηκε και σημείωσε πως «ούτε μισό επιχείρημα δεν ακούσαμε από την κυβέρνηση που να τεκμηριώνει επιστημονικά και εκπαιδευτικά αυτές τις αλλαγές. Βρίσκουμε μόνο λέξεις “αγορά”, “εταιρείες”», δήλωσε.

«Γιατί δεν ανοίγετε νέα τμήματα στα δημόσια Πανεπιστήμια για να καλύψετε τη ζήτηση; δεν μιλάμε μόνο για υποκρισία, αλλά για θράσος! Κλείνετε τμήματα στα δημόσια και ανοίγετε στα ιδιωτικά. Μας λέτε για 40.000 παιδιά στο εξωτερικό, ενώ ξέρετε ότι είναι απόφοιτοι δημοσίων πανεπιστημίων που πάνε για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό», υπογράμμισε ακόμη.

Κατήγγειλε επιπλέον την κυβέρνηση σημειώνοντας «Ανοίγετε το δρόμο για δίδακτρα και στους ημεδαπούς. Δεν είναι αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου η θέσπιση διδάκτρων. Δεν είναι αναβάθμιση η μεταφορά της κρατικής ευθύνης χρηματοδότησης στα ίδια τα πανεπιστήμια. Βάζετε όλο και περισσότερο σε καλούπια υπέρ λίγων τα επιτεύγματα της επιστήμης».

Το πραγματικό σύγχρονο, επισήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι «η επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης σε δωρεάν εκπαίδευση και όχι η περιστολή του, καθώς αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι αναχρονισμός και επιστροφή σε προηγούμενους αιώνες. Η πολιτική σας για την τριτοβαθμια εκπαίδευση είναι αδιέξοδη ως προς τις πραγματικές ανάγκες. Το πανεπιστήμιο που θέλει τους φοιτητές πελάτες δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν οι όροι για πραγματικά ισότιμη πρόσβαση στην 3βαθμια εκπαίδευση».

«Απευθυνόμαστε», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «στους δασκάλους, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές και στους γονείς τους. Ιδιαίτερα στους φοιτητές που δίνουν έναν σπουδαίο και γενναίο αγώνα. Η επιστήμη πρέπει να αμφισβητήσει το παλιό για να φέρει το καινούργιο».

«Οι νέοι σας γυρίζουν την πλάτη. Το νομοσχέδιο είναι άδικο και γι’ αυτό θα βρει εμπόδια. Οι αγώνες ανοίγουν όμως στο δρόμο για το μέλλον. Μαζί τους να ξελασπώσουμε αυτό το παρόν για να το οδηγήσουμε σε ένα λαμπρό μέλλον» δήλωσε κλείνοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης