Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος Φαρκαδόνας αφήνουν δύο χωριά χωρίς νερό Reviewed by Momizat on . Σαφής η αναγορά και τα σχετικά έγγραφα της Παν. Δριτσέλη για τα προβλήματα - την έλλεθψη υδροδότησης σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό. Ουσιαστικά, καμία αρμόδια υπηρε Σαφής η αναγορά και τα σχετικά έγγραφα της Παν. Δριτσέλη για τα προβλήματα - την έλλεθψη υδροδότησης σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό. Ουσιαστικά, καμία αρμόδια υπηρε Rating: 0

Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος Φαρκαδόνας αφήνουν δύο χωριά χωρίς νερό

Κράτος, Περιφέρεια και Δήμος Φαρκαδόνας αφήνουν δύο χωριά χωρίς νερό

Σαφής η αναγορά και τα σχετικά έγγραφα της Παν. Δριτσέλη για τα προβλήματα – την έλλεθψη υδροδότησης σε Γεωργανάδες και Κλοκωτό. Ουσιαστικά, καμία αρμόδια υπηρεσία δεν ενδιαφέρθηκε για την επίλλυση του θέματος. Και οι εκλογές πέρασαν, οι ψήφοι δόθηκαν, αλλά νερό… δεν υπάρχει. Να δούμε, αν λυθεί το θέμα άμεσα, με όποιον τρόπο μπορεί και πρέπει ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να βρει η αππερχόμενη δημοτική αρχή, που έτσι κι αλλιώς δεν φαίνεται ότι έκανε πολλά για το συγκεκριμένο θέμα.

Ακολουθεί η επιστολή της κ. Δριτσέλη:

Χωρίς πόσιμο νερό οι κάτοικοι σε Γεωργανάδες και Κλοκοτό. «Πινγκ πονγκ» αποποίησης ευθυνών ανάμεσα σε δημοτικές, περιφερειακές και κεντρικές υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων

dritseli2Περίπου ενάμιση χρόνο μετά από την απαγόρευση κατανάλωσης του μαγγανιούχου νερού στους Γεωργανάδες και στο Κλοκοτό Τρικάλων, η λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα Κυβέρνηση και Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα μετά από την ενημέρωση του Δήμου Φαρκαδόνας στους κατοίκους, τον Μάρτιο του 2013, ότι το νερό των χωριών είναι ακατάλληλο προς πόση και οικιακή χρήση, καμία ενέργεια δεν φαίνεται να έχει γίνει από τους αρμοδίους.

Στο πλαίσιο ανάδειξης του ζητήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (Μάρτης 2014), ζητώντας από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Φαρκαδόνας άμεση λύση στο πρόβλημα. Εντούτοις, όπως προκύπτει από τις σχετικές απαντήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει καταρχήν σε έγγραφο της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φαρκαδόνας, με το οποίο ο Πρόεδρός της εκφράζει την αδυναμία επίλυσης του ζητήματος. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο «Είναι εμφανές ότι δεν αποδίδουν επαρκώς οι καθαρισμοί των δεξαμενών και των δικτύων. Στην κατεύθυνση αυτή η Διοίκηση προέβη στην σύνταξη μελετών για την λύση του προβλήματος και λόγω της μη καλής οικονομικής κατάστασης τις υπέβαλλε για έγκριση στο Περιφερειακό πρόγραμμα Θεσσαλίας» (απάντηση υπ. αριθμ. 290/14-3-2014).

Μετά από καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών, τον Μάιο του 2014 διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και η απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχέση με το θέμα. Μέσω εγγράφου της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας γνωστοποιείται η αδυναμία χρηματοδότησης κάθε έργου σχετικού με το νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκοτό λόγω αναστολής νέων έργων στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «δεν έχει υποβληθεί στην υπηρεσία μας αίτηση χρηματοδότησης για την ανόρυξη υδρευτικών γεωτρήσεων στις Τ.Κ. Γεωργανάδων και Κλοκοτού (…) ενώ στην παρούσα φάση, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι σε αναστολή η διαδικασία ένταξης νέων έργων». (υπ. αριθμ. 2033/2-5-2014)

Με απλά λόγια, ούτε ο Δήμος Φαρκαδόνας, ούτε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού στα χωριά, με το αιτιολογικό της έλλειψης χρημάτων για τα απαιτούμενα έργα. Η προσέγγιση αυτή είναι ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, τα κρίσιμα θέματα καθημερινότητας των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την επίλυση του προβλήματος με το νερό σε Γεωργανάδες και Κλοκοτό. Άμεση δέσμευση είναι η υλοποίηση κάθε τεχνικώς δυνατής παρέμβασης, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να έχουν επιτέλους πρόσβαση σε κατάλληλο νερό. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους πολίτες καθαρό και χωρίς εμπόδια.

Η σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ διαθέσιμη εδώ :

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8368089.pdf

Τα έγγραφα των απαντήσεων των συναρμόδιων υπηρεσιών διαθέσιμα εδώ :

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8390995.pdf

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8437336.pdf

Αφήστε το σχόλιο σας