Κρίσιμη συζήτηση, κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής Reviewed by Momizat on . Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κ Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κ Rating: 0

Κρίσιμη συζήτηση, κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Κρίσιμη συζήτηση, κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα κορυφώνεται η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, ενώ το απόγευμα θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 το απόγευμα.
Υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. «Παρών» θα δηλώσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους στη Βουλή.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συγκροτούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμεί 155 βουλευτές (127 και 28 αντίστοιχα).
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος κατανέμονται ως εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 72 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 18, η Χρυσή Αυγή 18 (15 χωρίς τους τρεις προφυλακισθέντες βουλευτές της), η ΔΗΜΑΡ 14, το ΚΚΕ 12, ενώ υπάρχουν και 11 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Σε εξέλιξη η συζήτηση

«Η χώρα διανύει περίοδο σταθεροποίησης με τα πρώτα απτά χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία προκαλεί κατάπληξη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του, δεν είναι όμως ωφέλιμο για τη χώρα, γιατί καλλιεργεί εικόνα αστάθειας και αβεβαιότητας» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Εξέφρασε, παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισυχμένη και συμπαγής από αυτή τη διαδικασία.
«Είναι παραπάνω από προφανές το μέγεθος του αδιεξόδου και των παλινδρομήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται ανάμεσα σε αντιφατικές πολιτικές και δεν πείθει κανέναν ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα του τόπου και στην έξοδο της χώρας από τη κρίση» πρόσθεσε.
Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. «Η κοινωνία έχει αυτή την ώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται ηρεμία. Όχι την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εσείς δημιουργείτε» δήλωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Πράγματι, η κοινωνία βιώνει μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Αλλά η δυσαρέσκεια δεν αρκεί. Δεν αρκούν και τα ευχολόγια. Χρειάζεται υπευθυνότητα, προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές» είπε ο υφυπουργός.

Στα ύψη οι τόνοι το Σάββατο

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου, με αφορμή καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ ότι βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής προπηλακίστηκαν από τα ΜΑΤ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ προπηλάκισαν στο Ραδιομέγαρο τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δ.Στρατούλη και Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, Π.Λαφαζάνης, Ν.Μαριάς και Θ.Παφίλης ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από την ΕΡΤ και να ενημερώσουν τη Βουλή τόσο ο πρόεδρός της, Ευ.Μεϊμαράκης, όσο και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν.Δένδιας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Δ.Σταμάτη που διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν προπηλακιστεί βουλευτές έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.
Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν στην ΕΡΤ και να μην επιμένει στη θεωρία περί «εφόδου» στο Ραδιομέγαρο.
Χαρακτήρισε «εξοργιστικές» τις εικόνες που δείχνουν ομάδα βουλευτών να απωθείται από άνδρες των ΜΑΤ, σημειώνοντας ότι «δεν τιμά τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο να απωθούνται βουλευτές».
Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε τα όσα ανέφερε νωρίτερα περί βίαιης εφόδου βασίζονται στην μαρτυρία του ίδιου του κ. Δένδια. «Θεωρώ πιο αξιόπιστο τον αρμόδιο υπουργό από τους βουλευτές σας» είπε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή