Κρύο, αλλά καμία πληροφόρηση για το επίδομα θέρμανσης Reviewed by Momizat on . Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει ακόμη για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, που φέτος θα ξεκινήσει να πωλείται στο 1,30 ευρώ. Ούτε αν τα κριτήρια μείνουν τα ίδ Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει ακόμη για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, που φέτος θα ξεκινήσει να πωλείται στο 1,30 ευρώ. Ούτε αν τα κριτήρια μείνουν τα ίδ Rating: 0

Κρύο, αλλά καμία πληροφόρηση για το επίδομα θέρμανσης

Κρύο, αλλά καμία πληροφόρηση για το επίδομα θέρμανσης

Καμία πληροφόρηση δεν υπάρχει ακόμη για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, που φέτος θα ξεκινήσει να πωλείται στο 1,30 ευρώ. Ούτε αν τα κριτήρια μείνουν τα ίδια, ούτε αν αλλάξουν και σε ποια κατεύθυνση. Κι αυτά συμβαίνουν ελάχιστες ημέρες πριν το πετρέλαιο διατεθεί στην αγορά (15 Οκτωβρίου). Θεωρητικώς, στις 400.000 θα φτάσουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης φέτος. Φαίνεται ότι θα λάβουν προκαταβολικά το ποσό που τους αντιστοιχεί, αλλά σε δύο δόσεις που το πιθανότερο είναι να καταβληθούν στη διάρκεια του 2014.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για να προσδιορίσει με ακρίβεια τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα επωφεληθούν περισσότερες οικογένειες από την κρατική ενίσχυση.

Σήμερα δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα ως 25.000 ευρώ, έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ, με 1 παιδί 38.000 ευρώ, με 2 παιδιά 41.000 ευρώ και με 3 παιδιά και άνω ετήσιο εισόδημα 44.000 ευρώ.

Πληροφορίες λένε ότι σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά τουλάχιστον 3.000 ή 5.000 ευρώ, ώστε περισσότερες οικογένειες να μπορούν να επιλεγούν και να επιδοτηθούν. Αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Ως προς το κριτήριο της περιουσιακής κατάστασης, μέχρι τώρα ισχύει όριο ατομικής περιουσίας αντικειμενικής αξίας ως 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 ευρώ για έγγαμους.

Πλέον μελετάται αύξηση του εν λόγω κριτηρίου στα 200.000 ευρώ για άγαμους και στα 300.000 ευρώ για έγγαμους.

Τέλος, το υπουργείο εξετάζει να διπλασιάσει τα επιδοτούμενα λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Σήμερα όσοι βρίσκονται στη Α” ζώνη επιδοτούνται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 3.000 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Β” ζώνη λαμβάνουν επίδομα για 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τα 1.800 λίτρα, όσοι βρίσκονται στη Γ” Ζώνη το επίδομα είναι 8 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 960 λίτρα και όσοι βρίσκονται στη Δ” Ζώνη λαμβάνουν επίδομα 5 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο τα 600 λίτρα.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες ως εξής:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Β: Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, “Αρτας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

Προκαταβολή και… τρόικα

Για το θέμα της προκαταβολής υπάρχουν ενστάσεις από την Τρόικα ότι είναι πιθανόν να λάβει κάποια οικογένεια τα χρήματα του επιδόματος θέρμανσης αλλά τελικά να μην τα χρησιμοποιήσει για προμήθεια πετρελαίου αλλά για να καλύψει το κόστος του ηλεκτρικού στην περίπτωση που χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή της κλιματιστικό ή να καλύψει το κόστος καυσόξυλων, φυσικού αερίου, πέλετς κτλ. τα οποία πέρυσι είχαν εξαιρεθεί πέρυσι από την επιδοματική πολιτική.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης έχει εκφράσει τη γνώμη ότι για να αποφευχθεί το φαινόμενο κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης αλλά αυτό να μην καταλήξει στην αγορά πετρελαίου, να δοθεί σε δύο δόσεις (π.χ. μία προκαταβολή και μία εξόφληση) και η δεύτερη δόση να δοθεί μόνο με την ηλεκτρονική απόδειξη ότι όντως έγινε αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Με αυτή την πρόταση και τα νοικοκυριά μπορούν να λάβουν μέρος των χρημάτων προκαταβολικά ώστε να έχουν μία «ανάσα» για να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου και το κράτος δίνοντας τη δεύτερη δόση να είναι σίγουρο ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή