"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦOΣ της Χρονιάς ο Νίκος Ζιώζιας με καταγωγή από το Μαυρέλι Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Απόφοιτος της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και Ζωοτέχνης, ο 35χρονος Νίκος Ζιώζιας α έγινε Νέος Αγρότης το 2005 και έφτιαξε το στάβλο του εντασσόµενος στα Σχέδια Βελτίωσης το 2007. Σήµερα εκτρέφει 1.000 πρόβατα φυλής Χίου και αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαss».



Το 2005 έγινε Νέος Αγρότης και το 2007 έφτιαξε τον σταύλο του µέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στην Ανάληψη Ελασσόνας ενώ τον Ιούνιο του 2012 συµµετείχε στην ίδρυση του Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς». Και όλα αυτά µε την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον 35χρονο σήµερα Νίκο Ζιώζια, που είναι απόφοιτος τόσο της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής από το Τµήµα Ζωικής Παραγωγής, όσο και του Τµήµατος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Έχοντας λοιπόν την απαραίτητη γνώση, αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να ασχοληθεί ενεργά στον τόπο του µε την κτηνοτροφία.

Σήµερα διαθέτει 1.000 πρόβατα, τόσο φυλής Χίου όσο και διασταυρώσεις, ενώ ο σύγχρονος σταύλος του είναι 1.200 τ.µ. µε κεντρικό διάδροµο, εξαερισµό µε ανοιγόµενα παράθυρα, αλλά και ανοιγόµενη οροφή «καπέλο». Επίσης στον εξοπλισµό της εκτροφής περιλαµβάνονται σύγχρονο αρµεκτήριο 48 θέσεων, παγολεκάνες χωρητικότητας 3 τόνων και σιλό 130 τόνων για τα δηµητριακά.

Ο Νίκος Ζιώζιας εφαρµόζει ηλεκτρονική σήµανση και ηλεκτρονική γαλακτοµέτρηση για κάθε ζώο ξεχωριστά, ενώ η παραγωγή γάλακτος είναι 300 τόνοι το χρόνο και περισσότερα από 800 ζώα ετησίως πηγαίνουν για κρέας. Παράλληλα, καλλιεργεί 300 στρέµµατα βρώµη και λιόλιο για ελεύθερη βόσκηση του κοπαδιού και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό, όπως τρακτέρ, άροτρα, καλλιεργητή, σπαρτική, πλατφόρµες, αγροτικό όχηµα pick up κ.ά.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Νίκος Ζιώζιας είναι ιδρυτικό στέλεχος και µέλος του Συνεταιρισµού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς». Με βάση τους κανόνες λειτουργίας του Συνεταιρισµού, η συλλογή και η πώληση του γάλακτος γίνεται οµαδικά, όπως και η προµήθεια ζωοτροφών µε προφανή οφέλη. Παράλληλα ο Συνεταιρισµός έχει εισχωρήσει στην αγορά του κρέατος, που προσφέρει ένα σηµαντικό έσοδο για τους παραγωγούς, ειδικά µετά την κατοχύρωση του «ΠΟΠ Αρνάκι – Κατσικάκι Ελασσόνας».

 


Πηγή: Έντυπη έκδοση εφημερίδας AGRENDA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης