"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.3 C
Trikala

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική απάντηση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας. «Ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες»

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Έκτοτε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Οι επτά τομές του νομοσχεδίου

πρωθυπουργός παρουσίασε τις 7 τομές που καθιστούν την χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με διατάξεις όπως η καθολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.

1) Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά κ. Τσίπρα; Ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλά συστήνεται ακαδημία πληροφορίών και αντικατασκοπίας. Και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ

2) Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της χώρας.

3) Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης και θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα δηλαδή του Προέδρου Βουλής

4) Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα αρσης απορρήτου.

5) Δημιουργία πρωτοκόλλου ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια

6) Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.

7) Μονάδα κυβερνοασφάλειας

Δείτε τη συνεδρίαση στη Βουλή

Γιατί κάνουμε τις αλλαγές

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιμετωπίζουμε δυσλειτουργίες που αμέσως όταν εντοπίστηκαν δεσμεύτηκα να τις αντιμετωπίσω. Θα ξανα πω ότι περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις κόμμάτων και φορέων κατά διάρκεια διαβούλευσης ενώ αποκρυσταλλώνει την σημασία της εθνικής ασφάλειας».

«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται σε απειλές αλλά παίρνουν μορφή ασύμμετρων επιθέσεων με στόχο το μαλακό υπογάστριο της κοινωνίας. Αποτελεί ή όχι απειλή η συστηματική διοχέτευση ψευδών ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο καπιτώλιο στην Ουάσιγκτρον. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας με επιθέσεις στις δομές ενέργειας ή με το μεταναστευτικό; Παντού στον κόσμο γίνεται η συζήτηση αυτή και η φιλελεύθερη δημοκρατία οφείλει να αμύνεται. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των δικαιωμάτων».

Επίθεση στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ που μπορεί να χωρέσει στο τοξικό περιβάλλον. Βλέπουμε ένα πληθωρισμό με λίστες παρακολουθήσεων. Το εβδομαδιαίο σίριαλ περιλαμβάνει υπουργούς βουλευτές τηλεπερσόνες τραγουδιστές από όλα έχει ο μπαχτσές χωρίς να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει ο κατηγορούμενος όχι αυτός που κατηγορεί; Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο απ αυτούς που ε΄στησαν την σκευωρία Novartis. Δεν είχατε τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μια συγγνώμη από αυτους που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Εφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν τα φιλικά σας ΜΜΕ ότι σώθηκαν στο Μάτι η γυναίκα και τα παιδία του Πιερρακάκη από το predator. το predator σας έφταιγε που κάνατε διακοπές σε σκάφος όταν έκαιγαν οι στάχτες».

«Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η πολιτεία έχει άλλες επιδιώξεις. Όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με επιδοτήσεις και καλαθι νοικοκυριού εσείς στήνετε το καλάθι του διχασμού. Το τελευταίαο διάστημα βάλατε στο στόχαστρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι στο τομέα αυτό. Θα έπρεπε και εσείς να είστε οι τελευταίοι που θα επιθυμούσατε τα εσωκομματικά μας τερτίπια να γίνονται πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο».

Τα ερωτήματα προς τον Τσίπρα

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια σειρά ερωτημάτων προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του «επι της ουσίας τώρα. Αντί να περιφέρετε παραμύθια γηια ακούστε και τις δικές μου ερωτήσεις;

– Γιατί επιμένετε να συνδέεται νομιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις έγιναν επι ημερών σας πέραν του κ. Πιτσιόρλα. Λέγατε εσείς ότι επι ημερών σας κανείς πολιτικός δεν παρακολουθούταν. Ηταν ενεργό το λογισμικό Pegasus το 2016 και μήπως χρησιμοποιήθηκε για υπονόμευση κινητών πολιτικών σας αντιπάλων;

– Γιατί το 2018 αφαιρέσατε τον 2ο εισαγγελέα της ΕΥΠ ώστε να διευκολυνθούν οι παρακολουθήσεις; Ο κ. Αλιβιζάτος για την κατάργηση του 2ου εισαγγελέα αναφέρει ότι ο τότε εισαγγελέας κ. Λιόγας αρνούταν να υπογράψει τα αιτήματα επισυνδέσεων που του έστελνε κάθε ημέρα ο κ. Ρουμπάτης τότε. Εστελνε σωρηδόν αιτήματα ο κ. Ρουμπάτης ο εισαγγελέας τότε αρνούταν να τα υπογράψει και εσείς τον καρατομήσατε αλλάζοντας τον νόμο

– Ερχομαι στο πιο κρίσιμο ερώτημα. Γιατί 5 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής από κακούργημα; Σε ποιους επιτρέψατε να συνεχίσουν την δράση τους; Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι αυτό τον Ποινικό Κώδικα. Να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Ευρωεκλογές 2019 και πριν από 15 ημέρες κάνατε δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να βγει ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Χάσατε τις ευρωεκλογές και προκηρύξατε εκλογές αλλά δεν τις κάνατε. Κρατήσατε την βουλή ανοικτή για ένα νομοσχέδιο, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Πόσες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτόν τον Ποινικό Κώδικα κ. Τσίπρα;

– Δεσμεύσαστε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους εμπλέκονται σε τέτοιες πράξεις. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε παρακολουθήσεις και από την υπερβολική καλοσύνη 5 ημέρες πριν τις εκλογές ψηφίσατε την αλλαγή από υπερβολική καλοσύνη για να ξεπλύνετε εμάς και όχι εσάς

«Γιατί σήμερα αρνείστε κ. Κατρίνη να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή από αυτές τις πρακτικές; Αν θέλετε κ. Τσίπρα να αναζητήσετε σενάρια κατασκοπίας διαβάστε πραγματικό συγγραφέα τον Τζον Λε καρέ που λέει ότι η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός» κατέληξε στην επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και διορθώνει τα προβλήματα

«Με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πως μπορούμε να κάνουμε βήμα μπροστά από γκρίζο κόσμο παρελθόντος αναγνωρίζοντας με γενναιότητα και δικά μας λάθη. Η Ελλάδα πρέπει να βαδίσει μπροστά. Το χθες είναι ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης και τουλάχιστον αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν έχει άλλοθι να μην ψηφίσει επι της αρχής το νέο πλαίσιο Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν τελευταίο διάστημα. Απαιτούνταν πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας; Προφανώς και γι αυτό τις θεσμοθετούμε. Τέθηκε θέμα ενημέρωσης; Ναι και κρίναμε ότι αυτή μπορεί να υπάρξει σε 3 χρόνια με εγγυήσεις. Υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών. Ναι και νομοθετούμε καθολική τους απαγόρευση» πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει. Όχι μόνο με την απόδοση προσωπικών ευθυνών αλλά και θεσμικά. Αν τελικά καταψηφίσετε επι της αρχής λετε όχι σε όλα τα παραπάνω».

Θα κερδίσουμε τις εκλογές

«Είμαστε σε προεκλογικό χρόνο. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από κάλπες. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε κλίμα με άλλη τοξικότητα. Ξέρω ότι δεν απευθύνομαι σε ευήκοα ώτα . Όμως θα συνεχίσω να αναζητώ τον διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα. Θα το ξαναπώ για μια ακόμα φορά κ. Τσίπρα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνομωσίας θα σας διασώσουν την επόμενη ημέρα» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης