"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Κ. Σκρέκας : Στο 87,97 % η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανακοινώνει ότι κατά το 2014 η χώρα μας πέτυχε για μια ακόμη χρονιά να εμφανίσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι Διαχειριστικές Αρχές των Υπουργείων και των Περιφερειών αλλά και στη συνδρομή των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, την περασμένη χρονιά η Ελλάδα πέτυχε την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς καμία απώλεια κοινοτικής συνδρομής για κανένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Πραγματοποιήθηκαν δαπάνες συνολικού ύψους 3.643,5 εκ. ευρώ. Η συνολική απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 το έτος 2014 έφτασε το 87,97%, με πραγματοποιηθείσες συνολικές δαπάνες 19.482,6 εκ. ευρώ.
Έτσι το κλείσιμο του 2014 βρίσκει το Υπουργείο Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας να έχει επιτύχει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, καθώς και εκείνους που είχαν τεθεί για την έναρξη της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Επιπλέον υλοποιήσαμε επιτυχώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διοχετεύοντας στην οικονομία και στην κοινωνία κονδύλια 6,6 δισ.ευρώ χρηματοδοτώντας ακόμα μεγαλύτερο αριθμό έργων και δράσεων, εξασφαλίζοντας την ποιοτικότερη εκτέλεση του ΠΔΕ. Με την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΠΑ και την έγκαιρη έγκριση όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (5 Τομεακών και 13 Περιφερειακών) του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, η κυβέρνηση πέτυχε να εισρεύσουν ήδη στα ταμεία του Κράτους προκαταβολές
ύψους 150 εκ.ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εγκρίθηκαν τα μισά προγράμματα από όσα υποβλήθηκαν, δηλαδή 148 από 311, γεγονός που υπογραμμίζει το μέγεθος της ελληνικής επιτυχίας.
Σημειώνεται ότι η αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013, η θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας και οι άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης και των στελεχών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, την άμβλυνση των επιπτώσεων της ύφεσης και του μετριασμού του προβλήματος ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας με αφορμή τον επιτυχή απολογισμό για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ δήλωσε: «Η Ελλάδα πέτυχε και φέτος ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ στην Ε.Ε. Και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε αμείωτη την προσπάθεια με νέες στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής. Η κυβέρνηση επιδεικνύει απτά αποτελέσματα στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Απέναντι στην αλήθεια των αριθμών, το μόνο που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνες εξαγγελίες που εφόσον εφαρμοστούν θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 43,5 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Όμως η χώρα δεν αντέχει πειράματα και μαθητευόμενους μάγους. Οι πολίτες θα επιλέξουν την αλήθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης