Λάππας: Ξανά για Δήμαρχος, “για ένα καλύτερο αύριο” Reviewed by Momizat on . Γράφαμε πριν λίγες ημέρες (εδώ), ότι ο Χρήστος Λάππας έχει συγκεκριμένες επιλογές να εκμεταλλευθεί, προκειμένου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Εκτός από τ Γράφαμε πριν λίγες ημέρες (εδώ), ότι ο Χρήστος Λάππας έχει συγκεκριμένες επιλογές να εκμεταλλευθεί, προκειμένου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Εκτός από τ Rating: 0

Λάππας: Ξανά για Δήμαρχος, “για ένα καλύτερο αύριο”

Λάππας: Ξανά για Δήμαρχος, “για ένα καλύτερο αύριο”

Γράφαμε πριν λίγες ημέρες (εδώ), ότι ο Χρήστος Λάππας έχει συγκεκριμένες επιλογές να εκμεταλλευθεί, προκειμένου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Εκτός από το ήθος και τη μετριοπαθή στάση, η οικονομική εξυγίανση του Δήμου θα ήταν ένα από αυτά. Οπερ και εγέντο. Ο νυν Δήμαρχος Τρικκαίων, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, κατέθεσε δημοσίως την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΧρησιμοποίησε τρία βασικά επιχειρήματα – στάδια της παρουσίας του στον δημαρχιακό θώκο: την οικονομική εξυγίανση, τον εξορθολογισμό του προσωπικού και την προσπάθεια της αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, «που πρέπει να συνεχιστεί».

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη στήριξη των κοινωνικών δομών και του πολιτισμού, «παρά τις δυσκολίες», αλλά «όχι ίσως στο μέτρο και τον βαθμό που επιθυμούσαμε».

Ειδικά για τα οικονομικά, είπε ότι «αποφύγαμε τη χρεωκοπία του Δήμου. Σήμερα ο Δήμος μπορεί να αισθάνεται πιο σίγουρος και σταθερός από ποτέ. Μπορεί να ανοίξει τα πανιά για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τον πολιτισμό».

Ουσιαστικά, λέει ό,τι και η κυβέρνηση: εξυγιάναμε (βεβαίως, δεν έβαλε φόρους, απλώς δεν είχε λεφτά για έργα), προχωρούμε στην ανάπτυξη. Φυσικά, ο παραλληλισμός διατηρεί διαφορές ως προς τα δύο μέρη που παραλληλίζονται, αλλά η λογική είναι ίδια.

«Συγγνώμη»

Από κει και πέρα, στο κείμενο που μοιράστηκε και ανέγνωσε ο κ. Λάππας, περιέχονται και κάποιες λεπτομέρειες. Σημαντικές όμως

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι δεν δόθηκε προσοχή σε ζητήματα «μικρά», που ταλαιπωρούν τον πολίτη: Προσέχοντας, ίσως τη μεγάλη εικόνα, τα μεγάλα προβλήματα, μπορεί να παραμελήσαμε τη μικρή εικόνα, την καθημερινότητα των πολιτών. Ζητούμε, γι’ αυτό, συγγνώμη από όσους πολίτες αδικήσαμε».

Κατά πρώτον, ποτέ άλλοτε Δήμαρχος Τρικκαίων δεν ζήτησε συγγνώμη για παραλείψεις του. Ποτέ.

Κατά δεύτερον, η λογική της «μεγάλης εικόνας», είναι περίπου το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου, σε ομιλία της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, μόλις ανέλαβε την ηγεσία. Μιλώντας για την οκταετία Σημίτη, ανέφερε περίπου ότι «ασχοληθήκαμε με τα μεγάλα και αφήσαμε τα μικρά» (εννοώντας Ολυμπιακούς Αγώνες, ΟΝΕ κ.λπ., σε αντίθεση με την καθημερινότητα, όπου είχε εστιάσει τότε η ΝΔ).

Η προσωπική κατάθεση

Στο κείμενο του Χρ. Λάππα, συμπεριλαμβάνονται προσωπικές απόψεις για την πολιτική. Δεν λέγονται ευθέως, αλλά είναι γενικώς γνωστές και περιγράφονται σε πρώτο ενικό πρόσωπο:

– «Με ενοχλούν οι άνθρωποι που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που πρώτοι σπεύδουν να γίνουν πατέρες για τις “καλές στιγμές”. Όπου υπάρχουν, που καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες, που προσφέρουν σπονδές στο μικρό και ταπεινό, στο φλύαρο και προσωρινό». Αν αυτές οι φράσεις, εκτός από την αντιπολίτευση, απευθύνονται και σε μέλη της δημοτικής του ομάδας, απομένει να φανεί.

–  «Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, η εχθρική συμφιλίωση αντιφατική, αλλά παρούσα, έμοιαζε μια κάποια λύση, ίσως η μόνη λύση. Εχθρική, για να μην ενσωματωθείς σ’ αυτήν τη παθογένεια. Συμφιλίωση, γιατί έπρεπε να πιαστεί το νόημα από την αρχή». Πλην της καβαφικής έμπνευσης έκφραση «έμοιαζε μια κάποια λύση», ο Δήμαρχος είναι σαφής: αντιμετώπισε δυσκολίες με τα όσα συνάντησε (εντός Δημαρχείου; στον τρόπο άσκησης πολιτικής;) αλλά αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με κάποιες πρακτικές, για να κάνει τις αλλαγές που ήθελε.

–  «Με τα μόνα πράγματα που μας είχαν απομείνει, την πολιτική αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια, απευθυνθήκαμε στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και δανειστήκαμε από την “κατάθεση ψυχής”, την υπομονή τους και την ανοχή τους, ακόμη, την αλληλεγγύη τους, την προσφορά και τη δημιουργική κριτική».Ο Δήμαρχος προφανώς αναφέρεται σε όσους τον στήριξαν, διανθίζοντας τον λόγο με τα όσα θεωρεί ως απαραίτητα για την πολιτική του δράση ή/και για τη δράση στην κοινωνία.

–         «Δεν μπήκαμε σε ατέρμονες και φλύαρες συζητήσεις, σε λογομαχίες και λασπομαχίες με μετριότητες και αργόσχολους. Δεν προσχωρήσαμε στον φαύλο κύκλο της καχυποψίας, αλλά πορευτήκαμε με μετριοπάθεια και ορθολογισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων». Είναι εμφανές ποιους απεχθάνεται ο κ Λάππας και πώς εν-νοεί την άσκηση πολιτική: «με μετριοπάθεια και ορθολογισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Υποψηφιότητα

Πλέον, επανέρχεται το… αιώνιο ερώτημα – προτροπή του Λένιν: «Τι να κάνουμε», αλλά παραλλαγμένο: «Και τώρα τι κάνουμε; Οι προβληματισμοί περισσεύουν, οι διαπιστώσεις δεν αρκούν, χρειάζονται αποφάσεις».

Αφού δηλώνει ότι «η προτροπή, οι ευχές, οι προσδοκίες από πολλές πλευρές –από πρόσωπα και συλλογικότητες-, είναι να συνεχίσουμε», σημειώνει πώς και με τι θα προχωρήσει: «με όσα έχουμε». Δηλαδή, “με

–  τη διαφάνεια,

–  την εντιμότητα,

–  την  ειλικρίνεια

–  την προβλεψιμότητα

–  το όραμα

–  και την πολιτική αξιοπρέπεια”.

Γιατί; Διότι «μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο ∙ από το γνόφο, στην ηλιαχτίδα της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης, την ασφάλεια Δικαίου».
Και θέτει, στο τέλος, το σύνθημα: «Επειδή προσπαθούμε, θα τα καταφέρουμε…».
Προφανώς, μένει να φανεί, πώς και με ποιους θα προχωρήσει, καθώς ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι έχει τα μηνύματα, πως θα προχωρήσει καλά…

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή