Λάρισα – Αναβάλλονται χημειοθεραπείες καρκινοπαθών Reviewed by Momizat on .   «Σήμερα δεν έχουμε φάρμακα, πάρτε τηλέφωνο από βδομάδα» απαντούν από το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενημερώνοντας δεκάδες καρκινοπα   «Σήμερα δεν έχουμε φάρμακα, πάρτε τηλέφωνο από βδομάδα» απαντούν από το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενημερώνοντας δεκάδες καρκινοπα Rating: 0

Λάρισα – Αναβάλλονται χημειοθεραπείες καρκινοπαθών

Λάρισα –  Αναβάλλονται χημειοθεραπείες καρκινοπαθών

 

«Σήμερα δεν έχουμε φάρμακα, πάρτε τηλέφωνο από βδομάδα» απαντούν από το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενημερώνοντας δεκάδες καρκινοπαθείς για την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας.

Ασθενείς που, με αφορμή και τη συναισθηματική φόρτιση λόγω της νόσου μένουν «άφωνοι» από την εξέλιξη, το προσωπικό του Ογκολογικού Τμήματος να προσπαθεί να τους καθησυχάσει και τη διοίκηση των νοσοκομείων της Λάρισας να αναζητά λύση, προκειμένου να μεταφερθούν πιστώσεις στον «κωδικό» των φαρμάκων και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Το θέμα, στους προϋπολογισμούς και άλλων νοσοκομείων και προφανώς όχι μόνο του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, δημιουργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς εξαντλήθηκαν οι σχετικές πιστώσεις για την αγορά αντικαρκινικών φαρμάκων και φαρμάκων υψηλού κόστους.

Το αποτέλεσμα είναι, στο Ογκολογικό του ΓΝΛ είτε να αναβάλλονται αρκετές χημειοθεραπείες, είτε να γίνονται ελλιπείς ανάλογα με τα απαιτούμενα φάρμακα και την κατάσταση του ασθενούς. Άλλες χημειοθεραπείες ωστόσο, για τις οποίες υπάρχουν φθηνά φάρμακα γίνονται κανονικά.

Το πρόβλημα με τα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν είναι καινούργιο. Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, από τις αρχές του έτους, τα ακριβά φάρμακα χορηγούνται από το φαρμακείο του νοσοκομείου και όχι από τον ΕΟΠΥΥ όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν καλύτερη η κατάσταση, με τους ασθενείς να απευθύνονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία και με την ένδειξη «στερείται» στις συνταγές, να καταφεύγουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα ωστόσο, με την απόφαση για τη χορήγηση στα νοσοκομειακά φαρμακεία, μαζί μεταφέρθηκε και το κόστος αγοράς των ακριβών φαρμάκων στους «κουτσουρεμένους» προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, προϋπολογισμοί που ουδέποτε υπήρξαν πραγματικοί με αφορμή τα «ανεξόφλητα» νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα κάθε φορά να απαιτείται πρόσθετη επιχορήγηση των νοσοκομείων.

Προϋπολογισμοί που επιβαρύνθηκαν στα μέσα της χρονιάς, μετά και την εφαρμογή της λεγόμενης θετικής λίστας. Το παράδοξο είναι πως ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χορηγεί τα ίδια φάρμακα σε ιδιωτικές κλινικές που λόγω κόστους δεν τα προμηθεύονται στα δικά τους φαρμακεία. Έτσι, με τις απαιτούμενες ατομικές συνταγές, ιδιωτικές κλινικές μπορούν να διαθέσουν τα φάρμακα αλλά όχι και τα δημόσια νοσοκομεία.

Άσχετα ωστόσο από αυτό, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως Ογκολογικά Τμήματα δημοσίων νοσοκομείων, δεν διαθέτουν αυτές τις ημέρες όλα τα φάρμακα για τη θεραπεία καρκινοπαθών, που πέρα από τη μάχη για την αντιμετώπιση της νόσου, καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα» πολιτικών αποφάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, των δημοσίων δαπανών, της γραφειοκρατίας κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τις τελευταίες ημέρες, άλλες χημειοθεραπείες υλοποιούνται, άλλες αναβάλλονται και άλλες γίνονται ελλιπείς ανάλογα με τα υπάρχοντα ή τα απαιτούμενα φάρμακα.

Μέχρι σήμερα επίσης, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζουν στην «Ε» πως, συγκεκριμένες θεραπείες «αναβλήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα» ενώ αναζητείται λύση, κάλυψης των πιστώσεων «από ανακατανομή του προϋπολογισμού» με μεταφορά δηλαδή πιστώσεων από άλλους κωδικούς.

Εξέλιξη που προϋποθέτει ωστόσο την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου γνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κατηγορίες δαπανών με το «κλείσιμο» του προϋπολογισμού τους δυο τελευταίους μήνες κάθε χρόνου. Προς το παρόν πάντων και, παρά τις νωπές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι δεν θα δημιουργηθούν ελλείψεις σε φάρμακα, καρκινοπαθείς υποχρεώνονται να τηρήσουν στάση αναμονής.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή